Боялася що відберуть дитину після народження: з полону повернули випускницю тернопільського університету

Боялася що відберуть дитину після народження: з полону повернули випускницю тернопільського університету
  • Ще 17 вересня українці мітингували з плакатами у руках, аби вагітну медикиню Мар’яну Мамонову повернули додому з російського полону, а вже незабаром вона зможе вперше за довгий час міцно обійняти свою маму та чоловіка.
  • 21 вересня відбувся обмін полонених, завдяки якому з російського ярма вдалося вирвати на волю 215 захисників України, серед яких і медики.

Закінчила медуніверситет

Мар’яна Мамонова – капітан медичної служби, яка зараз перебуває на останніх місяцях вагітності. У російському полоні дівчина перебувала з 4 квітня. До рук окупантів медикиня потрапила, коли рятувала військових та цивільних в оточеному Маріуполі. Сталося це на заводі імені Ілліча.

Дівчина змалечку мріяла стати медиком. Тож закінчивши школу, поїхала з рідного селища міського типу Млинів, що на Рівненщині, до Тернополя. Саме у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Я. Горбачевського навчалася Мар’яна.

Відео дня

Зі слів прессекретарки університету Яніни Чайківської, під час навчання дівчина особливо не вирізнялася. 

– У навчальному закладі Мар’яну знають під дівочим прізвищем Черепушко. Вона закінчила наш університет у 2015 році. Магістратуру закінчила у Київській військово-медичній академії. Скоріше за все, вона була сімейним лікарем. Коли ми дізналися, що наша випускниця опинилася в полоні, то зверталися в усі міжнародні правозахисні організації з проханням допомогти визволити нашу Мар’яну. Ми щиро раді її поверненню, дякуємо за відмінну службу і виконання лікарських обов’язків, – каже пані Яніна.

Мріяла про мирне життя для дитини

Після навчання 31-річна Мар’яна Мамонова служила у 36-й окремій бригаді морської піхоти 501-го батальйону в Бердянську. Вже перебуваючи під обстрілами у підвалі металургійного комбінату на «Азовсталі», жінка дізналась про свою вагітність.

Найбільше родичі та сама Мар’яна переймалася за те, що народивши дитину в полоні російських військових, дитину можуть забрати у невідомому напрямку. Саме ці слова матері Мар’яни сколихнули українців, і вони вийшли на мітинги з проханням – повернути молоду українку, майбутню маму додому.

Знімок зі вчорашнього повернення Мар'яни Мамонової

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Дмитро Лубінець заявив, Мар’яна Мамонова на період вагітності перебувала у жахливих умовах. Але навіть це не зламало її.

– Вона виходила під час обміну найперша з усмішкою на обличчі. «Побачивши напис «Україна» сказала, що всіх вітає, все буде Перемога, все буде Україна і Слава Україні, –  розповідає Дмитро Лубінець.

 Жінка має народити з дня на день. Бажаємо легких пологів і чекаємо добрих новин від рідних Мар’яни Мамонової.

Читайте також:

Пташку і Михайла Діанова звільнили з російського полону. Ми поговорили з рідними (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Надія Солтис

    Здоров'я міцного,щастя, радості  ,добра  Вашій сім'ї!
  • Тоня Перетятко

    Слава богу , що нічого їй не зробили
  • irina zhizhina

    Згідна з Галиною Криницькою, що ж це за боротьба за мову, якщо її так постійно спотворюють? Якщо міністерство освіти вважає це неподобство за реформу, тоді Слово членкиня більше підходить для них, а не для адекватних українців.
  • igor syliuk

    Нехай щастить Вам і вашій дитині,та всьому Українському народу.

keyboard_arrow_up