Пташку і Михайла Діанова звільнили з російського полону. Ми поговорили з рідними

Пташку і Михайла Діанова звільнили з російського полону. Ми поговорили з рідними

Ввечері 21 вересня стало відомо, що Катерину Поліщук («Пташку») та Михайла Діанова – захисників Маріуполя – звільнили з російського полону. Ми дізнались у їхніх рідних, чи це правда. Коли вони повернуться додому?

21 вересня стало відомо, що Україна ввечері провела обмін полоненими солдатами і не тільки із російською стороною. За попередніми даними, сьогодні звільнили всіх військовополонених з «Азовсталі». Частина «азовців» вже вдома. Поки інформації про точну кількість звільнених бранців немає. Факт проведення обміну підтвердив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

 – Гарні новини на ніч. Поки триває обмін, про все не можна. Героїчний гарнізон Маріуполя потроху повертається додому», – написав він у Telegram.

За повідомленнями, серед звільнених є парамедик Катерина «Пташка» Поліщук та Михайло Діанов, старший сержант 36-ї бригади з Тернопільщини.

Відео дня

– «Пташка» Катерина Поліщук і Михайло Діанов – вільні! Катерина та Михайло – учасники героїчної оборони Маріуполя і мужньо захищали «Азовсталь». Чекаємо вас вдома! Такі повідомлення почали масово з'являтися у центральних ЗМІ, у тому числі і на офіційній сторінці мера Тернополя. 

Інформацію про повернення захисників з Тернопільщини підтверджують і на сторінці Верховна Рада України.

– «Пташка» з Азовсталі повернулася з полону! З поверненням додому! Також додому повернувся ще один захисник Азовсталі Михайло Діанов — військовий, котрий обороняв Маріуполь. Його фото з металевою конструкцією на руці облетіло весь світ, – повідомили на їхній офіційній сторінці.

– Відбувся обмін полоненими, частина азовців вдома! Нарешті ми змогли повернути ще частину захисників Маріуполя, в тому числі бійців полку АЗОВ. Сьогодні ввечері відбувся обмін у Чернігівській області, якого ми так довго чекали, – написав старший лейтенант Національної гвардії і колишній командир полку «Азов» Максим Жорін.

В телеграм-каналах також з'явилось ось таке коротке відео.

Ми написали до пана Юрія, чоловіка рідної сестри Михайла Діанова. Він підтвердив інформацію про те, що його швагра звільнили. Той уже на мирній території. Скоро повернеться у рідний Тернопіль. Пану Юрію вдалось поспілкуватись з родичем.

– Так, їх правда обміняли. Михайло вже на мирній території, але куди їх везуть, поки не відомо. У нього є проблеми з рукою, бо не вистачає кістки 3-4 см, вона не зрослась. Але нам вдалось поговорити по телефону, він скоро буде вдома, – прокоментував нам пан Юрій.

Щодо Каті «Пташки», про те, що її обміняли, краянам повідомив голова Шумської територіальної громади Вадим Боярський.

– Вітаємо з поверненням додому наших Героїв! – о 23:02 таке повідомлення з'явилось в його акаунті на Фейсбук.

– У мене змішані відчуття. В цей момент розумію, що рідні Каті зараз, напевне, на тисячному небі від щастя. Та і не тільки рідні. Усі! Досі не можу повірити в це. Але головне, що наша Пташка вільна! – радіє близька подруга Катерини.

Нагадаємо, на передовій Михайло Діанов опинився ще у 2015 році, коли добровільно «призвався» по третій хвилі мобілізації. На сході він цілий рік воював у складі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, яка на той час базувалась у місті Миколаїв. Про бойові заслуги Михайла можна написати книгу! Коли у 2016 році закінчився термін мобілізації і чоловік повернувся до Тернополя, вдома він довго не посидів. За два місяці після звільнення підписав контракт та пішов служити у складі 36-ї окремої бригади морської піхоти.

Після початку повномасштабної війни Михайло став оборонцем «Азовсталі». У травні 2022 року окремий загін спецпризначення «Азов» опублікував у телеграм-каналі фото поранених бійців із заводу. На одній зі світлин рідні побачили свого Михайла. У загоні він мав позивний «Мішаня». 21 вересня 2022 року тернополянин був звільнений з полону.

Читайте також: Він важко поранений, але в строю. Історія бійця з Тернопільщини, який сміливо обороняє «Азовсталь»

Катю «Пташку» ви точно бачили на відео, де юнка у підземеллях металургійного комбінату підтримувала бійців прекрасним голосом і повстанськими співанками – «Зродились ми великої години» та «Батько наш Бандера». Їй 21 рік і вона родом з маленького села на Шумщині. Сміливість і прагнення бути попереду в характері Каті з дитинства. Маленькою вона постійно їздила на олімпіади, брала участь в конкурсах із музичної школи. Любила сцену і виступати.

Катя закінчила навчання на відділі «Спів» у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі імені Соломії Крушельницької. Сама пише пісні та музику, а ще протягом кількох років була акторкою Тернопільського народного драматичного театру-студії «Сузір’я». Згодом дівчина переїхала у столицю і влаштувалась у мотошколу The Riders. Паралельно з мотоциклами, «Пташка» захопилась військовою справою. Мала чітку громадянську позицію і захоплювалась історією України, брала участь в мітингах і навіть вступила в правозахисну організацію.

Катя пройшла у Києві курси домедичної допомоги, і вже у 2021 році надавала нашим бійцям медичну допомогу у зоні бойових дій на Донеччині. Була парамедиком медичного батальйону «Госпітальєри». Під час війни Катерина приїхала до госпіталю в Маріуполі, щоб рятувати людей. Шпиталь розбомбили, тож вона з іншими парамедиками потрапила на Азовсталь.

19 травня, «Пташка» разом з іншими медиками та військовослужбовцями ЗСУ, виконуючи наказ президента, вийшла з «Азовсталі». Усі оборонці заводу потрапили у російський полон. 21 вересня вдалося повернути кількох українських військовополонених. Серед них і Пташка.

Читайте також: «Пташка зі сталі, яку не зламати!» Ми дізналися історію нашої землячки, яка захищає «Азовсталь»

Крім того, у мережі з'явилася інформація, що командир полку «Азов» Денис Прокопенко із позивним «Редіс» та заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар («Калина» також вдома! Щиро і від усієї душі радіємо за наших звільнених з полону захисників!

О 00:56 на телеграм-каналі «Цензор. НЕТ» написали, що обмін пройшов у декілька етапів і у дуже різних локаціях. З російського полону Україна повернула 215 осіб. Загалом, це військовослужбовці, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, бійці територіально оборони, митники, цивільні.

Серед них – вагітні жінки-військові Мар'яна Мамонова, Яна Шумовецька і Анастасія Черненька. Вони вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей Президента Володимира Зеленського з Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Як повідомляється, серед звільнених також десять іноземців, які воювали за нашу державу. Вони наразі у місті Ер-Ріяд (Туреччина).

Ми також з’ясовуємо, чи є серед звільнених військовослужбовців ще наші земляки з Тернопільщини. Усю інформацію відразу опублікуємо на сайті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Оксана Попів

    Я думаю, що немає у нас, в Україні такої людини, котра б щиро не раділа поверненню кожного нашого Героя з полону. Знаменно й те, що обмін відбувся у свято Різдва Пресвятої Богородиці, ніби вони весь час перебували під її покровом!
  • Ганна Заяць

    З поверненням!!! Щиро дякуємо вам, дорогі,любі наші Г Е Р О Ї!!! Боже, благослови Іх МИРОМ СПОКОЄМ, ПЕРЕМОГОЮ, ЛЮБОВ'Ю та  ЗДОРОВ'ЯМ.Ми любимо Вас, ми пишаємось Вами!!!💙❤💜💛💚🌷🌷🌷
  • Тетяна Моравська

    Величезна дяка всим ,хто займався обміном наших Героїв!!!Україна переможе!!!Найкраща новина за останній час...Слава Україні!!!
  • Інна Андрусик

    Слава Богу 🙏🙏

keyboard_arrow_up