Бракує грошей чи бажання щось робити? Чому в Гусятині роками ігнорують звернення людей з інвалідністю

Бракує грошей чи бажання щось робити? Чому в Гусятині роками ігнорують звернення людей з інвалідністю
  • В усьому світі приділяється велика увага тому, аби люди з інвалідністю не зазнавали дискримінації. Та чи так це у нас? У районах ситуація жахає.
  • Так, у Гусятинській селищній раді беруть до уваги звернення людей з інвалідністю лише на папері…Рішення селищної ради ніхто не виконує місяцями, а обіцянки – роками. 
  • Чого найбільше чекають люди з інвалідністю для своєї доступності і що пояснює селищний голова, читайте у матеріалі. 
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

Захист прав осіб з інвалідністю – пріоритетний соціальний напрям діяльності кожної держави.

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначає, що органи місцевого самоврядування за участю громадських організацій осіб з інвалідністю здійснюють розроблення та координацію довгострокових і короткострокових програм з реалізації державної політики щодо осіб з інвалідністю та контролюють їх виконання, а також повинні подавати допомогу і сприяти громадським організаціям осіб з інвалідністю в їх діяльності.

У редакцію «20 хвилин» звернулася ініціативна група людей з інвалідністю та їх опікуни, що проживають у Гусятинській громаді: двоє з них мають інвалідність та пересуваються на колісних кріслах, третя жінка – виховує дитину з інвалідністю. Вони кажуть, що у листопаді 2020 року зверталися до депутатів 8-го скликання Гусятинської селищної ради з проханням закупити спеціальний транспорт з підйомниками для людей з інвалідністю, а також встановити пандус з вулиці Незалежності на площу Шевченка у Гусятині. 

Відео дня

Хронологія бездіяльності 

23 грудня 2020 року  І-ша сесія третього скликання Гусятинської селищної ради «взяла до уваги» звернення жителів громади про створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення (пандусів та підйомників – прим.ред.). Доручила виконавчим органам Гусятинської селищної ради розробити програму соціального захисту осіб з інвалідністю по створенню умови для безперешкодного доступу до об’єктів фізичного оточення. 

Одним із пунктів рішення цієї сесії є затвердження програми у другому кварталі 2021 року. Контроль за виконанням даного рішення поклали на постійну комісію з питань прав людини, духовності, законності, депутатської діяльності і етики – голову комісії Ігоря Скопецького.

Другий квартал 2021 року вже закінчився, більше того, скоро почнеться екватор третього кварталу цього року, а про програму соціального захисту осіб з інвалідністю ні слуху, ні духу.

Обурені бездіяльністю місцевої влади люди з інвалідністю, змушені повторно звертатися із запитами та скаргами, коли ж усе таки затвердять програму для них? Так, на вул.Лук’яновича, 7, що в Гусятині, у під’їзді проживають двоє осіб з інвалідністю І групи, які пересуваються за допомогою крісла колісного. Люди просять створити їм доступне середовище для проживання. 

Ось що відповіли можновладці людям 21 квітня цього року:

«Вимушені констатувати прикрий факт того, що на сьогоднішній день вирішені не всі проблеми із забезпеченням безперешкодного доступу осіб з інвалідністю на території селищної ради. Серед причин невирішення даної проблеми – катастрофічний брак коштів, особливо в даний період, пов'язаний із процесами децентралізації та змінами в адміністративно-територіальному устрої України, та прогалини в чинному законодавстві, зокрема, відсутність підзаконних нормативно-правових актів, які б чітко визначали механізм, порядок та умови обладнання спеціальними засобами-пристосуваннями під’їздів, сходових площадок будинків, приміщень, займаних особами з інвалідністю або сім’ями, у складі яких вони є», - відповів Гусятинський селищний голова Степан Карпо.

У цій же відповіді Степан Карпо зазначив, що 07 квітня 2021 року відбулася чергова сесія Гусятинської селищної ради на якій прийнято рішення «Про створення відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення Гусятинської селищної ради.». Цей відділ і має займатися розробленням відповідних програм соціального захисту осіб з інвалідністю. Програма по створенню умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення, як зазначив селищний голова у відповіді, повинна бути розроблена відділом і подана на розгляд депутатів Гусятинської селищної ради до 01 липня 2021 року.

У Гусятинській селищній раді обіцяють: у разі прийняття депутатським корпусом відповідної програми та перевиконання бюджету ради у першому півріччі 2021 року, проблема обладнання спеціальними засобами і пристосуваннями сходових площадок будинку на вулиці Лук’яновича,7, може бути вирішена.

Як бачимо, програми ще немає, тож коли облаштують спеціальними засобами сходові площадки на Лук’яновича,7 невідомо. А про соціальне таксі мова і взагалі не йде.

Люди поскаржилися на бездіяльність пана Скопецького, на якого покладено контроль за розробкою соцпрограми, але розгляд скарги на сесію, 20 липня 2021 року, так і не винесли. 

Більше того, Іван Космина звернувся у Міністерство соціальної політики про налагодження співпраці з Гусятинською селищною радою у сфері захисту прав осіб з інвалідністю та створення комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Іван Космина наголошує, що пандуси важливі насправді для великої кількості людей, як от для людей похилого віку, людей, які перенесли інсульт, мамусь з дитячими візочками, людей із надлишковою вагою, людей, які мають тимчасові розлади здоров’я – післяопераційних та інших людей.

Що таке соціальне таксі і де воно діє?

«Соціальне таксі» – спеціально облаштований транспорт, призначений для людей з інвалідністю. Транспортні соціальні послуги з перевезення інвалідів І групи та/або одиноких непрацездатних громадян, які самостійно не пересуваються або пересуваються за допомогою милиць, палиць, візків та інших технічних засобів реабілітації, до соціально значимих об’єктів. 

Відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабміну від 14 березня 2018 року №189, однією із головних умов забезпечення виконавчих органів рад спеціально обладнаними автомобілями є проживання не менше ніж 25-ти осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та не мають в особистому користуванні та в користуванні законних представників автомобілів. 

На території Гусятинської громади проживають 28 осіб з проблемами опорно-рухового апарату, які пересуваються за допомогою крісел колісних. Однак у ОТГ відсутній громадський транспорт, пристосований для перевезення людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних, каже Іван Космина.

Поки люди неодноразово зверталися до Гусятинської селищної ради для вирішення проблемного питання, і їх звернення ігнорували, то в інших громадах вже діє соціальне таксі: Чортківській, Теребовлянській, Тернопільській, Байковецькій і Шумській та інших.

Ми хочемо не для галочки

Ми звернулися до відділу соціального захисту та охорони здоров'я населення Гусятинської громади за коментарем. Журналістка "20 хвилин" залишила номер телефону для начальниці відділу, але, на жаль, Марія Мозоль так і не зателефонувала.

Сільський голова переконує, проблемні питання громади будуть вирішуватися по мірі можливості. 

«Це не програма, не обіцянки – це проблема людей, і ми у будь-якому разі це маємо зробити», наголошує Степан Карпо.

Очільник громади каже, що багато невирішених проблем ще є у громаді, оскільки протяжність громади «від краю до краю» майже 70 кілометрів. Проте, за його словами, він із депутатами намагаються вирішувати проблеми всіх громадян, бо найважливіше – це людяність.

За словами Степана Карпа, у їхній школі вже є проєкт пасажирського ліфту для людей з інвалідністю. Перший транш вже виділили на цей проєкт, тепер у громаді чекають на другий.

Робота Ігоря Скопецького, який досі не проконтролював виконання рішення сесії і затвердження програми соцзахисту для людей з інвалідністю, голову селищної ради влаштовує.

Нагадуємо, що у 2014 році Іван Космина змушений був за власний кошт встановити пандус до центральної районної лікарні Гусятина, оскільки не міг безперешкодно скористатися медичними послугами. На це чоловік за тодішніми мірками витратив половину своєї пенсії. І тут не без пригод. 

—   Цей пандус в лікарню був збудований з порушеннями і я рік змушений був його переробляти, – каже пан Іван.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up