Які подарунки і в кого замовляла облдержадміністрація під час війни: аналізуємо

Які подарунки  і в кого замовляла облдержадміністрація під час війни: аналізуємо
  • Війна війною, а свята нікуди не поділись. Обласна адміністрація навіть після початку повномасштабного вторгнення росії купувала чимало грамот, медалей, сувенірів та квітів до різних свят та заходів для нагороджень. 
  • Що та у кого найчастіше купували? Чи проводили відкриті торги та хто перемагав найчастіше? Аналізуємо!
  •  Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Обласна військова адміністрація має 19 структурних підрозділів, які відповідають за різні напрямки діяльності. Редакція «RIA плюс» проаналізувала усі їхні закупівлі.

Найбільшу увагу звертали на подарунки, сувеніри тощо, що логічно, не є обов'язковими витратами під час війни. 

Як свідчать дані платформи державних закупівель dzo.com.ua, станом на 3 квітня поточного року, різні управління організували 49 закупівель. Це: грамоти, медалі, подарункові коробки, цукерки, кружки, квіти й інше. 

Відео дня

Аукціони не проводили

Усі закупівлі подарунків, які ми знайшли, проводили без використання електронної системи. Це означає, що управління укладало договір з обраним підприємцем без аукціонів та відкритих торгів, у яких можуть брати участь різні компанії та ФОПи, пропонуючи більш вигідні ціни.

Серед цих закупівель не було жодної, яка не була б успішно завершена. Всі вони закінчились укладанням договорів з підприємцями.

Також ми помітили, що деякі управління надають перевагу тому чи іншому підприємству. Далі розкажемо, яким саме. До прикладу, купують квіти у одних і тих самих підприємців. 

Купували медалі та цукерки

Пройдемося детально по управліннях.

Департамент соціального захисту населення активно купував медалі – 240 штук «За службу Україні» у комплекті з футляром та посвідченням. Перша закупівля відбулась у липні 2022 року. 140 комплектів придбали у Сопової Галини Петрівни. Як свідчать дані аналітичної платформи YouControl, основний вид діяльності підприємиці — виробництво біжутерії та подібних виробів. Також вона є співзасновницею ТОВ «Виробничо-творче об’єднання Орден». Один комплект тоді обійшовся в 250 гривень. У грудні у цієї ж підприємиці купили ще 100 комплектів, але вже по 300 гривень за один. 

Ще купували оксамитові коробки для подарунків у підприємиці Людмили Довбик. Провели три закупівлі на загальну суму 26 694 грн. Придбали 273 коробки. Одна така коштувала в середньому майже 98 гривень.

Квіти брали в Наталії Гой. Як свідчать дані YouControl, вона зареєстрована як підприємниця вже понад 12 років. Основний вид її діяльності – роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами тощо. Вона продала управлінню 94 букети на загальну суму 6980 грн. У одній із закупівель один букет коштував 45 грн, в іншій – 100 грн. 

Як свідчать дані Prozorro, Наталія Гой є переможцем 112 закупівель на суму 366 769 грн, станом на 15 березня поточного року. Більшість договорів укладали з управліннями обласної адміністрації – з питань внутрішньої політики, релігій та національностей, інформаційної політики та комунікацій із громадськістю, департаментом соціального захисту населення тощо. 

Також підприємиця має одну і ту ж юридичну адресу ТОВ «Флорія Парк», засновниками якого є вся родина Болєщуків. Володимир Болєщук є першим заступником голови обласної ради (!).

Квіти беруть у «своїх»

Найбільше подарунків придбало Управління молоді, спорту та іміджевих проєктів – 33 закупівлі атрибутики для нагородження – кубки, медалі та грамоти, квіти, цукерки. Купували медалі, кубки та грамоти в підприємиці Небесної Віри Степанівни. Вона зареєстрована як підприємиця вже 19 років. Проводили закупівлі без відкритих торгів, а напряму укладали договори. Іноді за один день проводили одразу кілька закупівель. Загалом вона отримала за 29 закупівель грамот, медалей та кубків 91 425 гривень від початку повномасштабного вторгнення росії. Як свідчать дані аналітичної платформи You Control, основний вид діяльності підприємиці – роздрібна торгівля спортивним інвентарем у спеціалізованих магазинах.

Однак у жодній закупівлі ми не побачили прикріплених копій договорів. Вони відсутні, хоча операції були завершені успішно і з підприємцями уклали договори. Тому фактично невідомо, скільки платили за кожну грамоту, медаль чи кубок. 

Ще управління купувало 20 квіткових букетів на суму 7600 гривень. Це по 380 гривень за один. Угоду укладали з ТОВ «Флорія Парк». Ще одну угоду уклали на купівлю 20 букетів на 10 000 гривень, тобто по 500 грн. За даними аналітичної платформи You Control, юридичним засновником ТОВ «Флорія Парк» є Оксана Болєщук.

 

З нею укладають прямі договори без аукціонів не лише у обласній адміністрації, а й у міськраді. 

Більше про це читайте за посиланням:

Годинники, парасолі й рушники: які ще подарунки та за скільки купувала міська рада під час війни

Подарунки після свят

Також Управління молоді та спорту придбало подарункові набори до Дня святого Миколая. Найцікавіше, що їх купували вже після свята – 20 грудня 2022 року (!). Брали все у ФОП Михайлишин Ірини Ярославівни. Вона зареєстрована 4 роки та 7 місяців тому. Основний вид діяльності — Неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Перша закупівля на 150 наборів обійшлася в 37 500 грн. Це 250 грн за один подарунок. Друга  – 49 подарунків на загальну суму 12 000 грн. Це також по 250 гривень за пакунок. 

У ФОП Михайлишин Ірини Ярославівни також купувала подарунки Служба у справах дітей. Таких закупівель від початку повномасштабного вторгнення було три. Їх провели в один день – 25 грудня. Всі вони проходили без використання електронної системи, тобто угоду укладають напряму, без аукціонів. Фактично управління уникнуло необхідності проводити відкриті торги, розділивши замовлення на три закупівлі.

Загалом придбали 333 набори по 150 гривень на загальну суму 49 950 гривень без ПДВ. 

Дарували браслети та кружки

Серед подарунків ми знайшли замовлення Департаменту культури та туризму. Вони придбали набори для нагородження, які складалися із силіконових браслетів, екоручок, подяки, папки й термокружки.

Виконав замовлення Кулик Василь Васильович. Він отримав 43 950 гривень. Однак скільки всього було укомплектовано наборів та які ціни на них – невідомо, оскільки на сторінці замовлення відсутні прикріплені документи угоди. 

Що відповіли в ОВА

Ми звернулися до Обласної військової адміністрації з інформаційним запитом. Ми запитали чому деякі управління не публікують копії деяких укладених договорів із підприємцями та для кого саме були проведені ці закупівлі. Наразі ми отримуємо відповіді різних структурних підрозділів. 

У Державному архіві Тернопільської області повідомили, що у період з 24.02.2022 року не проводили закупівель на придбання продукції, призначеної для нагородження та подарунків.

Управління культури та туризму за період з 24 лютого 2022 року провело одну закупівлю продукції, призначеної для нагородження (подяки, грамоти, сувенірна продукція) на суму 43 950 гривень.

Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами не здійснювали закупівель продукції для нагородження від початку повномасштабного вторгнення. 

У Департаменті архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної військової адміністрації повідомили, що 06 березня 2023 року укладено договір про закупівлю без використання електронної системи закупівель на фоторамки в сумі 1560 гривень. На даний час кошти по договору не проплачені.

В Управлінні інформаційної політики та комунікацій з громадськістю повідомили, що у період з 24 лютого 2022 року до 31 березня 2023 року для проведення заходів згідно затвердженої обласної програми вшанування українців, постраждалих у ХХ столітті внаслідок окупаційних режимів, Героїв Небесної Сотні, учасників російсько-української війни у ХХІ столітті, з метою покладання до пам’ятників та пам’ятних знаків героїв національно - визвольної боротьби українського народу ХХ століття та учасників боротьби за збереження Української держави у ХХІ столітті, управлінням придбано запитувану продукцію на загальну суму 59 385,00 грн. У межах діючого законодавства всі закупівлі публікуються на офіційному майданчику державних публічних закупівель ProZorro, де вказана необхідна інформація про захід, кількість придбаних товарів, їх вартість, загальну суму,
постачальника тощо.

Придбання квіткової продукції здійснюється у тих приватних підприємців,
які зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, мають відповідні коди економічної діяльності та пропонують меншу ціну. Управління закупляє квіткову продукцію не лише у ФОП Болєщук О.Я., але й в інших підприємців, зокрема ФОП Куць О.Р.  У зв’язку із введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні управління здійснює закупівлю інвентаря: для нагородження військовослужбовців, родин загиблих військовослужбовців; для покладання на
кладовищах та могилах героїв, які загинули за незалежність Української держави.

Всі видатки здійснюються з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. No 590 ,,Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану” (зі змінами), яка передбачає чіткий перелік
товарів, робіт та послуг, які можна оплачувати під час дії воєнного стану в Україні.

У Службі у справах дітей повідомили, було витрачено 49 950 грн.00 коп. для закупівлі
подарунків (подарунковий набір солодощів) до Дня Святого Миколая в рамках
проведення обласних заходів для дітей соціальних категорій. Впродовж 17 та 19
грудня 2023 року проведено 3 святкові заходи для дітей-сиріт, дітей, позбавленим
батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах,
а також дітей, які були евакуйовані в нашу область з територій, де ведуться бойові
дії. Програма заходу включала перегляд вистави у Тернопільському обласному
академічному театрі актора і ляльки „Святий Миколай і таємниця Найдорожчого
подарунка” та нагородження дітей солодкими подарунками.

Загалом було проведено 3 (три) такі закупівлі. Кожна з них оприлюднена
в електронній системі закупівель - звіт про договір про закупівлю укладений
без використання електронної системи закупівель, відповідно вимог постанови
Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 No 1178 (із змінами) „Про затвердження
особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг
для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період
дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його
припинення або скасування”.

Департамент економічного розвитку і торгівлі закупівель подарунків під час воєнного стану не здійснював. 

Управління розвитку інфраструктури та дорожнього господарства також не здійснювали таких закупівель. 

Управління міжнародного економічного співробітництва та інвестиційних проетів повідомило, що на виконанні в управлінні є обласна програма розвитку міжнародного співробітництва Тернопільської області на 2021-2023 роки, затверджена рішенням Тернопільської обласної ради від 23 грудня 2020 року No 35. З метою презентації області на міжнародній арені заходами програми передбачено, зокрема, виділення коштів на забезпечення сувенірною, брендованою та іміджевою продукцією Тернопільської області іноземних представників в рамках міжнародних заходів в Україні та закордоном.  У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні (Указ Президента України
від 24 лютого 2022 року No 64/2022, затверджений Законом No 2102-IX
від 24.02.2022), у період з 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2022 року кошти обласного бюджету на виконання заходів програми управлінням невикористовувались.

У 2023 році в рамках програми управлінням проводились публічні закупівлі через систему електронних закупівель Prozorro у межах допорогових процедур. Станом на 12.04.2023, за кодом ДК 021:2015: 18530000-3 Подарунки та нагороди, управлінням здійснено закупівлі сувенірної, брендованої та іміджевої продукції на суму 22430 грн.

У Департаменті фінансів повідомили, що інформацією щодо конкретних видатків на закупівлі продукції для нагородження та подарунків, укладення договорів та їх оприлюднення на порталі державних закупівель володіють безпосередньо головні розпорядники коштів обласного бюджету.

Департамент освіти і науки обласної військової адміністрації повідомляє, що департаменту у 2022 та 2023 роках кошти на закупівлю продукції для нагородження та подарунків не виділялися і такі закупівлі не здійснювалися.


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Liudmyla Huslavska

    Ці трутні не мають ні стиду, ні совісті. ❗️❗️❗️Прохання до журналістів перевірте кожного де вони проводили свої відпустки під час війни❗️❗️❗️Де гріли свої сраки, нажирали морди, під час того як наші воїни відвойовували ціною власного життя окуповані міста. Скільки молодих хлопців загинуло…. А ті собаки з ОДА мають бронь,воювати не один хер не пішов. Більше  того,щей позволяють на морях відсиджуватися, бо вже дуже важку роботу виконують- КРАСТИ
  • Igor Pavlik

    Вони в Тернополі та області вміють грамоти і медалі давати , красти та взятки брати у цих фондах, а особливо в опіці дітей, яка батькові призначає бачити три рази дитину на місяць. В соцзахисті так роблять, що люди похилого віку пропадають з архіву та прибирають їхнє майно до своїх рук. Дибілізм у цих чиновників...гнати в їх від корита треба.
  • Roman Martyniuk

    Будинок ОДА - як вулик з трутнями, які вже ніколи бджолами не стануть...

keyboard_arrow_up