Партнер рубрики Події

«Брата оточили вісім осіб, аби "призвати до армії"": тернополянин скаржиться на працівників військкомату

«Брата оточили вісім осіб, аби "призвати до армії"": тернополянин скаржиться на працівників військкомату
  • У редакцію звернувся тернополянин Віталій та розповів, що його брата прямо на вулиці хотіли забрати у військкомат. За словами чоловіка, невідомі представилися працівниками поліції та випитували у чоловіка його ім'я, прізвище та рік народження.
  • Як діяти в ситуації, коли вас на вулиці змушують "проїхатися до військкомату" чи в інші структури, читайте в матеріалі.

Весняний військовий призов в Україні має закінчитися 31 липня. До настання цієї дати, кожен чоловік від 20 до 27 років, який не має відстрочки від служби в армії, може бути призваний на військову службу.

"Після слів: "О, наш пасажир" брата оточили вісім чоловік»

Тернополянин Віталій розповів, що 30 червня о 20 годині на автовокзалі його брат проводив двох друзів. Після цього він вже хотів іти додому, як до нього підійшли хлопець та дівчина.

– Дівчина представилася поліцейською, показала на пару секунд посвідчення і розповіла, що брат підходить за описом на чоловіка, який вчинив крадіжку, начебто у того також було татуювання на нозі, – каже чоловік. – Вони запитали ім'я, прізвище та рік народження. Далі хлопець витягнув планшет і після слів: «О, наш пасажир», до брата підбігло ще сім-вісім незнайомих людей.

Відео дня

За словами Віталія, чоловіки обступили брата і не давали пройти, а на прохання представитися, відповідали, що вони «громадяни України» та навіть пробували не дати подзвонити до знайомих. Після телефонного дзвінка Віталій з друзями приїхав на автовокзал.

– Коли почав знімати на телефон, половина чоловіків розбіглася, а пізніше на місце прибули працівники поліції, - розповідає чоловік.

Після того, як Віталій виклав відео у себе на сторінці в соцмережі, йому почали писати і інші тернополяни, які розповіли, що і їх таким же чином пробували виловити прямо на вулиці нібито представники військкомату.

"Хотіли призвати до служби без будь-яких доказів"?

Інцидент дійсно мав місце, розповіла речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. Патрульних викликали працівники військкомату.

– Поліцейські прибули на виклик та перевірили інформацію про громадянина, якого хотіли забрати до армії, чи не перебуває він у розшуку як такий, що ухиляється від служби, – каже вона. – Він в розшуку не перебував.

Після розмови з громадянами, що представилися військовими комісарами, вони показали своє службове посвідчення. Оскільки повістки при собі комісари не мали, а в розшуку молодик не перебував, підстав для затримання громадянина не було, каже Катерина Метельська.

– Військові комісари розповіли, що даного чоловіка потрібно призвати до армії, але документальних підтверджень не надали. Молодий чоловік зі скаргою на військових комісарів до поліції не звертався, уточнює вона.

У військкоматі коментувати ситуацію без офіційного запиту відмовилися. Даного інциденту не підтвердили і не спростували. 

Ми готові опублікувати коментар, як тільки його отримаємо.

Як діяти в таких ситуаціях?

Юрист Ростислав Небельський розповів, що люди з військкомату повинні були пред'явити свої документи, аби людина розуміла, з ким спілкується.

– Максимально фіксуйте доказ протиправних дій проти себе: знімайте відео, залучайте свідків на вулиці, – каже він. – Викличте поліцію.

Якщо вас просять пройти з ними, не потрібно цього робити. Потім проти ваших аргументів можуть сказати, що ви йшли за власним бажанням. Запитайте, чи затримані ви. В більшості випадків вам скажуть, що ви не є затриманим, радить юрист.

– У такому випадку ви можете сміливо іти додому. Якщо кажуть, що ви зробити цього не зможете, то такі особи просто обмежують ваше право на вільне пересування, і їх можна притягнути до відповідальності, - каже пан Ростислав.

Ви можете знімати людей, адже робите це в публічному місці. Якщо вам це забороняють, уточніть, що ви знімаєте людей, які вчиняють протиправні дії.

У той же час, нагадаємо, що ухилення від служби в армії також карається законом:

– штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення; – штраф 170-255 гривень — за повторне. Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі до 3-х років.

Детальніше про те, кому цьогоріч іти служити, а кого в армію не візьмуть. читайте в матеріалі.

А ви чи ваші знайомі були свідками або учасниками подібних ситуацій? Діліться своїми історіями в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (170)
  • Юджин Ти

    рогули. после переворота идите все в армию
  • Дмитро Варченко

    Це ганебно для чоловіка ухилятися від служби в армії, зі мною в ДШБ дівчата служать, то вони і з парашутом стрибають і зброєю користуватися вміють, а тут здорові хлопці і бояться...
  • Юджин Ти

    да нормально, рОгули, вместо поляндии идите в армию
  • Рома Козирь

    Обвинувачений у корупції Тернопільський обласний військовий комісар Володимир Катинський не з'явився у суді. У зв'язку з цим судове засідання, призначене суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Базаном Л.Т. на 16 листопада 2017 року, не відбулось.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up