Призов-2020: кому цьогоріч іти служити, а кого в армію не візьмуть

Призов-2020: кому цьогоріч іти служити, а кого в армію не візьмуть

Військовий призов на строкову службу на території Тернопільської області повинен був відбутися в квітні-травні цього року. Через поширення коронавірусної інфекції терміни призову змістили.

Призов розпочнеться влітку. А як бути тим, хто вже закінчив бакалаврат та планує вступати в магістратуру? Про ці та інші нюанси військовослужбовці  розповіли під час зустрічі з представниками ЗМІ дев'ятого червня.

– З 25 травня до 31 липня триватиме військовий призов. Зокрема, з 25 травня розпочали роботу військово-лікарські комісії у всіх районах та містах обласного значення. До призову на строкову службу планують залучити 500 юнаків, віком від 20 до 27 років, – повідомляє заступник Тернопільського обласного військового комісара з морально-психологічного забезпечення майор Олег Новіков.

Яка відповідальність за ухилення від служби?

Призовники, які ухилятимуться від служби в ЗСУ, підпадають під дію Кодексу України «Про адміністративне правопорушення» та зобов’язані будуть сплатити штраф від 80 до 119 гривень при першому порушенні військового обліку та неприбутті в військовий комісаріат і від 119 до 170 гривень штрафу при вчиненні повторного правопорушення.

Відео дня

Перше відправлення  з військово-призовного пункту відбудеться 15 червня. Призовників відправлятимуть в Старичі, Полтаву, Миколаїв тощо.

Кого не призвуть?

Перелік підстав для відстрочки або звільнення від армії є доволі великим. Він детально розписаний в законі «Про військовий обов’язок та військову службу».

Зокрема, вас не призвуть, якщо:

  • ви одружені та маєте на вихованні дитину до трьох років чи двоє і більше дітей;
  • ваша дружина вагітна
  • ваша дитина чи дружина має інвалідність;
  • обидва ваших батьків є непрацездатними та немає інших людей, що відповідно до законодавства повинні доглядати їх (брати чи сестри).

– Для здобуття середньої освіти та закінчення навчання у професійно-технічних закладах також дається відстрочка, але для осіб, не старших 21-го року. Для навчання у ВНЗ відстрочка надається до повного закінчення навчання, – каже заступник начальника відділу комплектування та призову обласного військового комісаріату майор Юрій Дмитрів.

Якщо призовник цьогоріч закінчив бакалаврат на військово-призовному пункті він має пред’явити  відповідну довідку про те, що він буде вступати в магістратуру. Тоді районно-призовна комісія розгляне питання щодо надання йому відстрочки.

Як працюватиме призовна комісія під час карантину?

Медичний огляд призовників проводитимуть хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, стоматолог та отоларинголог.  У разі необхідності для проведення огляду призовників можуть залучити і лікарів інших спеціальностей.

Перед проведенням медичного огляду лікарі-спеціалісти детально ознайомляться з медичною документацією призовників. Придатність до військової служби кожним лікарем визначається методом індивідуальної оцінки. Висновки заносяться до облікової картки призовника.

У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, медичні огляди проводитимуть з дотриманням загальних санітарно-епідеміологічних заходів. Всім призовникам, які будуть призвані на військово-строкову службу та відправлені у військові частини додатково проведуть тестування на наявність коронавірусу в організмі.

А як ви ставитеся до призову в Україні? Чи варто було його проводити цього року? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Высоцкая

    По-перше, це порушення Конституції, а саме позбавляють право на навчання. По-друге, медичні огляди  виконуються недобросовісно, а саме, при виявленні певної хвороби чи то паталогії повиннобути стаціонарне обстеження, а потім тільки висновок комісії про пригодність. Це тільки частинка. Рекомендую для вивчення законодавство. Зверніть увагу на наказ № 402
    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text
    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

  • Тетяна Пророченко Журавель

    Це несправедливо!!!
    Забирати до армії тих, хто хоче і може навчатися!!!
    Ганьба!!!
  • Лілія Воробель

    Має бути адекватгна контрактна служба. Щоб була відповідна зарплатня і гарантії. Людина свідомо має обирати таку Роботу, як служба в армії.
  • Женя

    З бакалаврами повна дурня вийшла. Відстрочки не дають нікому! Міцеві хомісії чхати хотіли на магістратуру
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up