Партнер рубрики Події

Частина тернополян втратить житлові субсидії: є важливі нюанси


Частина тернополян втратить житлові субсидії: є важливі нюанси

Про субсидії можете забути, якщо купили щось вартісне чи стали власником будинку, авто, яке коштує більше 50 000 грн, були за кордоном протягом двох місяців, не сплачуєте за комунпослуги, площа квартири більше 120 м кв, а будинку - 200 м кв. 

- Тепер житлові субсидії перепризначатимуть двічі на рік: з 1 травня до 30 вересня та з 1 жовтня до 30 квітня. Раніше це робили раз в рік, - каже начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима. 

Кабінет Міністрів 27 квітня прийняв постанову, яка передбачає у новій редакції положення про порядок призначення житлових субсидій. Це не зміни, а затверджене положення в новій редакції.

- Проаналізувавши зміни, зазначу, що частина тернополяни втратить право на отримання житлових субсидій, - продовжує пан Сулима. - Частина мешканців отримає субсидії у менших розмірах.

Відео дня

Хто залишиться без субсидії

Одна з основих змін: якщо загальна площа квартири перевищує 120 м кв, а будинку - 200 м кв, то субсидію не призначають. Мова йде не про опалювальну чи житлову площу, а про загальну. 

- Якщо будь-хто із членів сім'ї має авто, дата випуску якого менше п'яти років, то сім'я теж не має права на субсидії, - каже пан Сулима. - Незалежно від класу авто. Є виняток, якщо авто пільгове - отримане особами з інвалідністю на пільгових умовах. 

Не отримають субсидій і ті сім'ї, в яких є особи, які досягнули 18-ти років і задекларували відсутність доходів за третій-четвертий квартал минулого року. Якщо особи старші 18-ти років декларують доходи менші від мінімальної зарплати минулого року, тобто менше 3200 грн. Або, якщо хтось з сім'ї не сплачує єдиний соціальний внесок. 

Але є виняток: якщо особи старші 18-ти років навчаються в середніх професійно-технічних, вищих навчальних закладах або зареєстровані в центрі зайнятості, то їм можуть призначити субсидію за рішенням комісії, утвореної виконавчим комітетом. Якщо особи отримують допомогу чи пенсію, то теж мають право на субсидію за рішенням комісії. 

Заборгованість за комунпослуги

- Якщо будь-хто із членів сім'ї придбав вартісну річ або отримав послугу на суму більшу, ніж 50 000 гривень, то не має права на отримання субсидій, - продовжує Володимир Сулима. - Така норма була і раніше, але її доповнили. Якщо будь-хто з сім'ї набув права власності на житло, земельну ділянку чи щось інше і ця власніть перевищує 50 000, то сім'я також втрачає право на житлові субсидії. 

За словами пана Сулими, якщо під час перепризначення субсидій управління отримає інформацію від надавачів послуг, що сім'я має двомісячну заборгованість по сплаті за житлово-комунальні послуги або внесках до ОСББ - субсидії теж не буде. 

- Є й інші випадки, коли субсидії не передбачені, - каже пан Сулима. - Але в окремих випадках за рішенням комісії, утворенної виконавчим комітетом, субсидії можуть призначити. Для нас це дуже велика робота.

Нові заяви та декларації

В управлінні вже розпочали підготовчу роботу щодо перепризначення житлових субсидій, але поки що немає відповідного програмного забезпечення. Очікують, що воно буде до кінця цього тижня. Змінили і форму заяв-декларацій для громадян.

- Якщо вони будуть до кінця тижня, то з 14 травня тернополяни їх отримають і зможуть заповняти,  - каже пан Сулима. - Якщо зразків не буде, то працівники роз'яснюватимуть людям новий порядок призначення субсидій.

Автоматичне перепризначення субсидій, як каже пан Сулима, буде дуже незначним. Тому в управлінні вимагатимуть, згідно з постановою, щоб тернополяни подавали нові заяви та декларації на неопалювальний період.

Хто ще раз подаватиме заяви

Обов'язково подати нові заяви повинні сім'ї, члени яких зареєстровані за різними адресами.

- Якщо чоловік прописаний за одною адресою, а дружина за іншою, то доходи, скажімо, дружини враховуватимуть при призначенні субсидії чоловікові, - пояснює Володимир Сулима. - Якщо в сім'ї є особи, які зареєстровані, але фактично не проживають, то ці сім'ї теж повинні подати заяви та декларації.

Стосується це і сімей, які отримують субсидії за договором найму житла, переселенці та всі сім'ї, які отримують субсидії за рішенням комісії. А у Тернополі таких сімей - близько 15 000.

- Всього субсидії отримують 49 000 сімей, - каже пан Сулима. - Думаю, що більшій частині потрібно буде ще раз подавати заяви. Прийом розпочнемо з 14 травня. В житлових установах заяви прийматимуть з 8.30 до 17.00, в середу і в п'ятницю до 13.00. Упрвління соціальної політики прийматиме заяви щодня, крім вихідних, з 8.00 до 17.00. 

Вказувати правиду інформацію

Як каже пан Сулима, перед нарахуванням субсидії управління, як і раніше, отримуватиме інформацію від надавачів житлово-комунальних послуг, реєстраційної служби МВС про автомобілі та прикордонної служби. Згідно з отриманою інформацією визначатимуть чи людина має право на отримання субсидії. 

В управлінні соцполітики просять тернополян вказувати правдиву інформацію в заявах. Як зазначив Володимир Сулима, протягом тримісячної перевірки фінансова інспекція нарахувала більше 1 млн грн, які до Держбюджету мають повернути сім'ї, бо не вказали всю необхідну інформацію. 

- У положенні передбачено, що при перебуванні за кордоном протягом двох місяців - субсидію відмінять, - каже пан Сулима. -  Тому потрібно вказувати всі аспекти, тому що рано чи пізно все стане відомо чи фінансова інспекція зробить запити і отримає інформацію, а потім сім'ям доведеться повертати значні кошти до держбюджету, а це по 10 і по 20 тисяч гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    - У положенні передбачено, що при перебуванні за кордоном протягом двох місяців - субсидію відмінять, - каже пан Сулима.

    Чи значить це- що наприклад пенсіонер чи особа з інвалідністю поїхавши закордон до родичів чи знайомих (не на роботу)а на літо до моря(щоб покращити здоров'я) і там затримається ,то буде позбавлена субсидії на опалювальний період??????????????
  • Olga Kara

    Давно пора, а то народ їздить по дорогих курортах, катається на двох машинах, а комунпослуги компенсує держава!
  • Анонім

    Щодо того, що якщо людина перебуває за кордоном то я вважаю це правильне рішення позбавляти субсидії . Те саме стосується тих у кого є в сімї по 3 машини ,а їм ще давай субсидію . Та і взагалі субсидія це джерело збагачення олігархів . Щоб мати нормальні зарплати ,пенсії , і сплачувати адекватні комунальні послуги то всі мають працювати ,і сплачувати податки ,а не так ,що одні пашуть на заводах ,фабриках ,сплачують податки ,а інші хитровимахані ніх...... не плотять податків, живуть і не бідують плюс ще хочуть щоб їм держава дала субсидію ,а воно ще до того всього за хату не плотить . Порядок має бути .Анархію нех...... розводити .
  • Діонісій

    все повертається до совдепії, щоб звичайні люди нічого не мали, а ті при кормушці жили в шоколаді.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up