Партнер рубрики Події

Чи пристосовані громадські туалети у Тернополі для людей з Інвалідністю? Журналісти «20 хвилин» перевірили

Чи пристосовані громадські туалети у Тернополі для людей з Інвалідністю? Журналісти «20 хвилин» перевірили

У Тернополі є громадські вбиральні у парках, центрі міста та на вокзалах. Однак чи можуть скористатися ними люди з інвалідністю? Журналісти «20 хвилин» перевірили, у якому стані туалети. Чи чисто всередині та які з них призначені для людей з особливими потребами. Про це у нашому матеріалі!

Деякі тернополяни скаржаться на малу кількість громадських вбиралень у місті та їх стан.

– А де взагалі в Тернополі в центрі міста, не кажучи про околиці, є туалети? – пише читачка Ольга.

– У туалет в парку Нацвідродження хтось ходить? Туди взагалі страшно заходити – пише тернополянка Світлана.

Відео дня

–  Це велика проблема, особливо коли є дітки, а вони у всіх, тому це питання потрібно піднімати і вирішувати! – пише читачка Марина.

– Для людей з інвалідністю туалетів майже немає, – пише тернополнянин Олег.  

А чи задоволені ви кількістю та станом громадських вбиралень? Напишіть у коментарях, де бракує туалетів!

Які вимоги до вбиралень

В Україні існують чіткы вимоги до облаштування громадських вбиралень, які призначені для людей з інвалідністю. Вони передбачені Державними будівельними нормами «Інклюзивність будівель та споруд».

Серед основних вимог до інклюзивних громадських вбиралень:

  • Двері мають відчинятися назовні, мінімальна шириною 90 см;
  • Замок на дверях можна відімкнути однією рукою;
  • Сидіння унітазу має бути на висоті 45 - 50 см над рівнем підлоги
  • Біля унітазу повинно бути поруччя.
  • В кабіні туалету, пристосованого для осіб у візках, встановлюється кнопка виклику допомоги біля унітазу.

Також є вимоги до пандусів. Зокрема, нахил зовнішніх пандусів на шляхах руху і біля входу до будівлі повинен бути не більше 8%.

Ширина пандуса повинна бути в просвіті за однобічним рухом 1,2 м, за двобічним – 1,8 м. Максимальна висота одного підйому пандуса не повинна перевищувати 0,8м. Після кожного підйому необхідне влаштовування горизонтальних площадок глибиною не менше 1,5 м. У виняткових випадках допускається передбачати гвинтові пандуси.

В якому стані вбиральні

Журналісти «20 хвилин» відвідали громадські вбиральні у парках, центральній частині міста та на вокзалах. Ми перевірили не лише їх адаптованість для людей з інвалідністю, а і чистоту, наявність води та засобів гігієни.

У парку ім. Тараса Шевченка щось схоже на пандус є лише у чоловічому туалеті. Однак цей «пандус» з перепадом. Всередині є кабінки, які зачиняються на шпінгалети. Скористатися туалетом людині на інвалідному візку не вдасться. Туалет там підлоговий.

Всередині було чисто, хоча на вулиці калюжі та сніг. З крана ледь тече холодна вода. Поруч є мило – одне на всіх. Неприємного запаху у приміщенні не було відчутно.

У Парку «Сопільче» є кілька вбиралень. Перша розташована неподалік клубу загартовування «Нептун». Пандусу немає. Всередині лише підлогові туалети, які не пристосовані для людей з інвалідністю. Кабінки зачиняються. Води у крані не було, хоча поруч лежало мило. Всередині було чисто і не було неприємного запаху.

Інша громадська вбиральня розташована на вході до парку зі сторони вулиці Дружби. Цей туалет для людей на інвалідних візах недосяжний. Щоб потрапити до нього – потрібно пройтись сходами в парк. Далі – ще кілька прольотів сходів до приміщення і у підвал, де розташована вбиральня.

Всередині в кабінках звичайні туалети. Також є вода та брусок мила. Хоча туалет розташований у підвальному приміщенні – там не було сиро. Не відчувається неприємного запаху. Підлога була чиста.

Як помітили журналісти «20 хвилин» під час перевірок, туалети у парку «Сопільче» зазвичай є найчистіші. За це можна похвалити працівників, які відповідають за них.

У «Сопільче» є ще один вуличний туалет, неподалік атракціонів. Дерев’яна «будка» похилилась, на дверях замість ручки – провід.

Туалети у парку Національного відродження також не пристосовані для людей з інвалідністю. Вони розташовані у підвальних приміщеннях, тож щоб скористатися – треба спуститися сходами. Біля дверей ми побачили оголошення з проханням зачиняти двері, щоб через мороз не замерзла вода в трубах.

У крані є вода, також було мило. Працювала лише одна лампочка, тож всередині досить темно. У приміщенні відчутно неприємний запах та сирість, але підлога та туалети були чисті.

У парку «Здоров’я» є туалет, який пристосований для людей з інвалідністю. Під час наших попередніх оглядів там був зручний заїзд, простора кабінка. Біля унітазу – спеціальний поручень. Також дві кнопки виклику допомоги. Це платна вбиральня, щоб скористатися нею – потрібно заплатити 5 гривень. Однак наразі туалет не працює. Журналісти «20 хвилин» побачили оголошення, що туалет не працює в зимовий період.

Схожий туалет є і у центрі міста біля фонтану «Кульбаба». Щоб скористатися ним людині на інвалідному візку треба об’їжджати сходи зі сторони вулиці Івана Франка. Сходи-пандус, розчистили від снігу лише по центру, тому пандусом скористатися не можна. Також біля самої вбиральні прочищена вузька стежка.  

У Туалеті є дві кабінки. Одна – пристосована для людей з інвалідністю. Вхід в туалет коштує 5 гривень.

Туалет був без сидіння. Біля нього – два спеціальні поручні. Однак кнопок виклику допомоги не було. Всередині є вода, мило, туалетний папір та навіть антисептик. Також є пеленальний столик. Всередині було чисто. Неприємного запаху ми не відчули.

Журналісти «20 хвилин» відвідали також громадські туалети на вокзалах міста. На залізничному вокзалі були підлогові туалети, які не пристосовані для людей з інвалідністю. Всередині був жахливий запах. На вході є мило, раковини та навіть сушка для рук. Скористатися туалетом коштує 8 гривень.

На автовокзалі туалет в окремому приміщенні. Перешкодою для людей з інвалідністю стануть сходи. У кабінках – підлогові туалети, не пристосовані для людей з інвалідністю. Вхід у туалет для пасажирів – безкоштовний. Для інших відвідувачів без квитків – 3 грн.

А як вважаєте, чи потрібні у місті нові громадські вбиральні для усіх категорій населення? Де бракує туалетів? Напишіть у коментарях!  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач72

    Для початку інвалідам потрібно підняти пенсію щоби не голодували.Бо якщо інвалід чи з дитинства чи набута група, отримує 2100 грн. то він не ходить в туалет бо не купляє продукти, а сплачує за комуналку до 3000 грн., доплату за загальнобудинковий лічильник води яку не використовує, вносить плату за тепло підвалів і під'їздів без договорів, оплачує телефон мобільний. А туалет в нас на вулиці і на землях  ще не забудованих злочинцями так що є куди туалетити.
  • Bogdan Bodnar

    НА БУЛЬВАРІ НА ПЛОЩІ В ЦЕНТРІ БІЛЯ КАТЕДРИ.
  • chaika Natalya

    Біля ,,Кульбаби,, туалет майже ніколи не працює.

    Потрібні вбиральні і в кожному районі міста, наприклад на великих транспортних зупинках
  • Читач16

    А коли реберня побудує вбиральню в центрі міста? Вже набридло виганяти з навколишніх дворів людей які захотіли у вбиральню!!!???

keyboard_arrow_up