Партнер рубрики Події

Скільки ще потерпати від дводенної засухи у кранах? Коли запрацює станція знезалізнення за 8 млн Євро

Скільки ще потерпати від дводенної засухи у кранах? Коли запрацює станція знезалізнення за 8 млн Євро
  • Баняки, відра і слоїки, по вінця набрані водою про запас — протягом двох днів двічі на рік. А потім «чорні» фільтри та техніка, яка виходить з ладу. Скільки ще потерпати від відключення води у місті?
  • Омріяну станцію знезалізнення, яка вартуватиме 8 млн євро, обіцяли до кінця року. На якому етапі будівництво? І чи чекає на нас восени знову засуха у кранах?
  • Чому цьогорічна необхідність промивання стала гострою потребою, пояснили у КП «Тернопільводоканал».

Крани пересохли на дві доби у помешканнях 75% тернополян. Звичне пояснення – «чистять труби» не звучало лишень минулого року – через пандемію і карантин містянам не вимикали воду. Щойно ковід хоч трохи відступив – крани традиційно «пересохли».

Керівництво КП «Тернопільводоканал» кілька років тому обіцяло: щойно побудують та запустять станцію знезалізнення, про відключення двічі на рік від водопостачання можна буде забути. У січні 2021 р, на Водохреща, журналістам показали початок будівництва і де вона облаштована. То ж коли її добудують і скільки ще нам потерпати від чорних фільтрів та зливати у вбиральні із відра?

Навіщо нам виключають воду?

На відміну від більшості українських міст, споживачі “Тернопільводоканалу” отримують воду з підземних свердловин, а не з річок чи інших відкритих водойм. За бактеріологічними показниками вона значно якісніша те безпечніша, але водночас має й свою специфіку — підвищений вміст заліза, солей кальцію та магнію, пояснила речниця КП «Тернопільводоканал» Наталка Федорців.

Відео дня

— Тернопільський водозабір, вода з якого подається до центральної частини міста,  мікрорайони “Новий Світ” та “Старий парк”, має станцію знезалізнення, — розповіла Наталка Федорців. — Верхньо-Івачівський, що забезпечує водою близько 75 відсотків споживачів — на жаль, ні.

Позаяк залізо осідає на стінках водопровідних мереж, періодично їх потрібно промивати із застосуванням спеціальних дезінфікуючих засобів. Така процедура вимагає припинення водопостачання, пояснила речниця. І додала: це, закономірно, викликає шквал негативних емоцій серед тернополян. Торік до них додалися ще й панічні настрої, спричинені пандемією covid-19, посилені карантинні обмеження. З огляду на це, тоді вирішили промивання водомереж не проводити.

Не лише промивають, а й ремонтують

— І це, звісно, далося взнаки, відбилося на якості води, — каже Наталія Федорців. — Тому цьогоріч необхідність промивання вже стала гострою потребою. На жаль, у людей сформувалося хибне уявлення, що пов’язане з ним припинення водопостачання — це недопрацювання чи якісь недоліки в роботі водоканалу. Насправді маємо те, що маємо — саме таку воду й саме таку (зношену) систему централізованого водопостачання, яку поступово оновлюємо, але відразу усі понад 350 км мереж на нові замінити нереально.

Комунальники запевняють: використовують ці два дні не тільки для основного завдання — промивання водопроводів, а й для виконання великого обсягу робіт, які також потребують припинення водопостачання. Кажуть, щоб не створювати споживачам додатковий дискомфорт в інші дні.

— Усі виробничі підрозділи “Тернопільводоканалу” 19-20 травня працюють у посиленому режимі, — запевнила Наталка Федорців. — Йде заміна засувок, насосів та іншого обладнання там, де технологія вимагає сухих труб.

Такий вигляд має станція знезалізнення 19 травня 2021 р. 

Станція знезалізнення, яка будується в Тернополі, у комплексі споруд Верхньо-Івачівського водозабору дозволить не тільки суттєво покращити якість води для споживачів, а й проводити промивання водопровідних мереж значно рідше, зменшить кількість аварійних ситуацій тощо. Наразі будівництво йде за планом, тож у КП «Тернопільводоканал» сподіваються до кінця року його завершити.    

Проєкт на 8 мільйонів євро

Нагадаємо, на станцію знезалізнення витратить понад 8 млн євро. Як це впливає на тариф і яка користь для нас, дізнавались у січні журналісти «20 хвилин».

У рамках проєкту “Розвиток міської інфраструктури-2”, фінансованого Світовим Банком, у Тернополі будують станцію знезалізнення води з реконструкцією насосної станції. Переможцем міжнародних торгів за правилами Світового Банку Консорціум Utem-Gis, що складається з компаній GIS Aqua Austria GmbH (Австрія) та ТОВ “ЮТЕМ-Інженірінг” (Україна, м.Буча). Контракт на провадження робіт підписали у вересні 2018 року. Трохи більше 8,1 мільйона євро — це кредитна сума, надана Світовим Банком. Упродовж 2019-2020 років компанії виготовляли та погоджували проєктну документацію. У вересні 2019 року отримали позитивний висновок державної експертизи проєкту будівництва, у березні 2020-го — дозвіл на виконання будівельних робіт.

— Через карантинні обмеження у зв’язку з пандемією Covid-19, будівельні роботи розпочали аж у жовтні минулого року, — про це повідомляли в КП "Тернопільводоканал".

Станція знезалізнення води, за словами керівництва підприємства Володимира Кузьми, має вирішити основну проблему водопостачання Тернополя — нейтралізувати підвищений вміст заліза у воді з водозабору “Верхньо-Івачівський”, який забезпечує питною водою приблизно 80 відсотків споживачів.

"Сподіваємося, що закінчимо до кінця року", наголосив тоді директор КП "Тернопільводоканал" Володимир Кузьма.

Знезалізнення та без хлорування

У будівлі станції знезалізнення буде сім груп фільтрів, для того, щоб забирати залізо з води, яку для тернополян добувають з надр землі. 

— Ми проводимо не тільки будівництво водопровідної станції знезалізнення, а також і реконструкцію водонасосної станції, — каже пан Кузьма. — Крім того, проводимо заміну всіх водопровідних мереж в межах майданчика водопровідної станції, будуємо резервуари оборотної води та новий лабораторно-побутовий корпус, де розмістимо центральну лабораторію водоканалу. 

Усе обладнання станції матиме автоматичну систему живлення.  У КП "Тернопільводоканал" повністю відмовляться від хлорування води. У порівнянні зі звичайним хлором, змішані оксиданти, які використовуватимуть натомість, у такій же кількості і за той самий час забезпечують більш ретельне й швидке усунення більшого числа мікроорганізмів, та мають кращі смакові характеристики й запах, а також ефективно видаляють і надалі не дають утворюватися біообростанням у резервуарах зберігання води й трубопроводах.

— Ми дуже сподіваємося, що попри непередбачувані погодні умови, зможемо запустити в роботу станцію до кінця 2021 року, — підсумував директор.

Через станцію підвищать тариф — обіцяють мінімально

Повернення коштів за кредитом частково вкладається в тарифи для споживачів. Але головною причиною підвищення тарифів у КП "Тернопільводоканал" називають подорожчання електроенергії, а не програми розвитку, наприклад, ця станція.  

 — Тягар повернення кредиту для споживачів мінімальний, — запевняє речниця комунального підприємства Наталя Федорців. — Відсоткова ставка таких кредитів складає від 0,4 до 3 відсотків на рік. Це єдиний доступний і найлегший спосіб модернізувати місцеву систему водопостачання і водовідведення, як це зробили в країнах колишнього соцтабору. Після розвалу СРСР кошти не вкладалися десятиліттями, а обладнання зношується при такому інтенсивному цілодобовому використанні. 

Кредит від Світового банку є довгостроковим, повернути його комунальне підприємство зобов’язане до 2033 року. У діючий тариф централізованого водопостачання та водовідведення 20 відсотків закладено на погашення кредиту.

 

Довідка

Тернопіль не єдине місто в Україні, де будують станцію знезалізнення. У Червонограді, що у Львівській області, також збудують таку станцію. Її вартість становить 29 мільйонів 977 тисяч гривень. У місті проживає понад 65 тисяч людей. А в 2018 році станцію знезалізнення запустили в Бучі, що на Київщині. Її вартість — 12 мільйонів гривень. Тепер містечко з населенням 28 533 (за переписом 2001 року) споживає якісну воду, що тече по трубах у їх квартири. А от Тернополю така станція обійдеться у 8,1 мільйона євро. 


Читайте також:

На станцію знезалізнення витратить понад 8 млн євро. Як це впливає на тариф і яка користь для нас?
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Рустам Романов

    Цей радяньський союз незанінчеться з дитинства мого виключали на 2 дня вже україна дальше це сами  прожив 3 роки в іншій країні небуло жодного разу щов відключили воду чи світло а тут та сама срака тянеться від союзу а ще ліпити що ви европа
  • Vitalii Pysmennyi

    Поки тепершні будуть при владі

    Тетяна Шевчук reply Vitalii Pysmennyi

    А я з 60х .

    Vitalii Pysmennyi reply Vitalii Pysmennyi

    Тетяна Шевчук прошу пані мене не ображати, я з початку 80-их рр. мешкаю у Тернополі

    Yaroslav Blendonohy reply Vitalii Pysmennyi

    Вода була такою за будь-якої влади, чи теперішньої, чи минулої.

    Тетяна Шевчук reply Vitalii Pysmennyi

    Vitalii Pysmennyi тебе ще хлопче на світі не було ,  а водичка жовта і погана була .

    Іван Залуцький reply Vitalii Pysmennyi

    Vitalii Pysmennyi при колишній владі такого не було,при колишніх вода текла чистенькаааааа

    Ліда Плющ reply Vitalii Pysmennyi

    Vitalii Pysmennyi 100%

keyboard_arrow_up