Партнер рубрики Події

Журналісти «20 хвилин» на собі перевірили, чи комфортно у «пунктах незламності» (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Журналісти  «20 хвилин» на собі перевірили, чи комфортно у «пунктах незламності» (ЕКСПЕРИМЕНТ)
  • Через важку ситуацію з енергопостачанням значна частина тернополян вимушена годинами сидіти без світла. Тож у місті розгорнули пункти обігріву – у наметах та в різних закладах. Там можна не лише зігрітися, а й підзарядити техніку, підключитися до інтернету і випити гарячі напої.

  • Однак чи все так, як розповідає влада? Журналісти «20 хвилин» перевірили, які насправді умови в пунктах обігріву. Чи всюди тепло, є інтернет та чи пускають всіх, хто цього потребує. Ми як пересічні тернополяни провели деякий час у восьми пунктах.

  • Про це читайте у нашому матеріалі.

Загалом у місті, станом на 1 грудня, вже працює 16 пунктів обігріву. Деякі з них – цілодобово, інші – у визначені години. Ми створили інтерактивну карту та нанесли мітки розташувань цих пунктів. Зелені мітки вказують на мобільні пункти, які облаштували в наметах. Також цим кольором позначені стаціонарні пункти, які працюють на базах пожежних частин. Синім виділені пункти, які працюють у різних комунальних закладах, на базах приватних підприємств, тощо. Натиснувши на мітку, можна переглянути інформацію про те, що є у пунктах і за яким графіком ті працюють.

Опитування

Чи користувались ви «Пунктами незламності»?

Відео дня

Вулиця Миру, 6 (поруч із ПК «Березіль»)

Це мобільний пункт обігріву, який розташований в наметі біля Палацу культури «Березіль». Під час нашого візиту значна частина масиву «Дружба» була без світла, тож всередині сиділи багато людей. Найбільше – школярів, які прийшли підзарядити телефони чи ноутбуки та посидіти в інтернеті. Дехто грав в ігри. Всередині є столи та стільці. Тут, на відміну від інших пунктів обігріву, не було лежаків – лише сидячі місця. Загалом було приблизно п’ятнадцять людей.

Всередині комфортно, достатньо розеток, щоб підзарядити техніку, є освітлення, окремий стіл з кількома чайниками та печивом. Як ми помітили, це найновіший намет серед тих, які встановили у місті. Він надувний. Але відчутно запах гуми, хоча до нього швидко звикаєш і не звертаєш уваги. Також працював термінал «Старлінк». Щоправда, через велику кількість користувачів інтернет був повільний. Тому значно комфортніше користуватись власним мобільним. У пункті чергували кілька рятувальників, допомагали людям. Пропонували чай та каву, радили, як підключитися до інтернету. Тут досить тихо, тому можна спокійно попрацювати або просто займатися власними справами, підзарядити техніку і відпочити.

Центр науки

Цей пункт незламності є стаціонарним та розташований за адресою: Площа Героїв Євромайдану, 4. На сайті Тернопільської міської ради вказали, що він цілодобовий. Всередині напівсутінки, досить темно. Більше десятка стільців та столи поставили майже в центрі приміщення. У пункті можна підзарядити смартфон чи іншу техніку, адже є два подовжувачі. Наш журналіст самотужки це перевірив і спробував під’єднати зарядку до розетки. Все працює.

На випадок вимкнення світла Центр науки забезпечений генератором. Але на час наших відвідин пункту незламності електропостачання було, тому резервне не вмикали. На столі – чайник, запас питної води, кілька упаковок чаю, кава, одноразові стаканчики й печиво. Охочі мають змогу випити тут гарячий напій, зігрітись й злегка перекусити. У кутку стояли два обігрівачі, але вони не працювали. Вочевидь через те, що людей тут взагалі не було. Принаймні, допоки ми не залишили цю локацію. У приміщенні було холодно, верхній одяг ліпше не знімати. Інтернет, як розповів нам чоловік, якого ми зустріли в Центрі Науки, мають, але він дуже поганий, майже «не ловить». Тому сенсу підключатись до нього немає. Аби згаяти час без соцмереж, можете подивитись на рибок – тут стоїть акваріум.

Вулиця Лесі Українки, 6

Стаціонарний пункт обігріву облаштували на базі головного управління ДСНС України у Тернопільській області. Він має працювати цілодобово. Коли наші журналісти завітали до пункту, там вже знаходились декілька людей. Дехто працював за ноутбуками, дівчинка заряджала телефон. Всередині доволі тепло, є невеликий обігрівач. Незважаючи на те, що пункт розміщений практично біля входу у пожежну частину, можна спокійно сидіти без верхнього одягу, тут тепло. Стоїть стіл, а біля нього диван, на якому сиділи відвідувачі пункту. Поруч п’ять крісел, скріплених докупи. Є подовжувач з багатьма розетками, тому ви без проблем підзарядите свою техніку.

На невеликому столику під стіною були чайник, вода, чай та кава, серветки, пластикові стаканчики. Ми поставили телефон на підзарядку. Допоки перебували у пункті, сюди прийшла ще одна жінка попрацювати й запитала, чи може підключити до мережі смартфон і ноутбук. Облаштуватись їй допоміг черговий рятувальник. Чоловік періодично підходив до людей, цікавився, чи їм комфортно, чи нічого не потребують, пропонував зробити гарячий напій. Містяни, які прийшли сюди раніше, підказали нам пароль від Wi-Fi. Ми перевірили - інтернет з хорошою швидкістю. Але загалом приміщення цього пункту обігріву доволі мале. Тут всього один стіл, та не так багато місць для сидіння. То якщо сюди прийде багато людей - буде затісно. Крім того, зосередитись на роботі буде важко, оскільки тут прохідна – через коридор ходять рятувальники та інші працівники управління.

Бульвар Д. Галицького (біля «Палацу спорту»)

Цей пункт обігріву є одним з трьох мобільних пунктів, які встановлені у різних мікрорайонах міста. На сайті Тернопільської мерії вказали, що він працює цілодобово. Пункт виглядає як звичайний водонепроникний намет. Підлога всередині з дерев’яних дощок, хитається під ногами. Ще надворі помічаємо, як з труби йде дим. В наметі упродовж дня палять в буржуйці, але всеодно тут не надто тепло, тому люди не знімають верхній одяг. На момент наших відвідин у пункті сиділи кілька містян, серед яких – мама з дитиною. Дівчинка дивилася мультик. Дехто працював з ноутбуком.

Ми стали свідками ситуації, як в таких умовах репетиторка (чи то вчителька) проводила заняття для учня. Людей всередину намету впускає черговий рятувальник, допомагає їм знайти собі зручне місце. Коли тернополяни залишають пункт обігріву, чоловік прибирає після них, викидає сміття. Також періодично підкидає дрова в буржуйку. Щодо побутових речей, у наметі є два лежаки, на яких можна відпочити, вогнегасник, інфрачервоний обігрівач, який був вимкнений на той час. Тут поставили мікрохвильовку, тому можна розігріти поїсти. На столі навпроти розміщена аптечка з медикаментами й іншими засобами для надання оперативної медичної допомоги. Є балон з питною водою, чай, кава, сухе печиво. У кутку наші журналісти побачили Starlink для підключення до супутникового інтернету. На листочку, який біля мікрохвильової печі, вказаний пароль до вай-фаю. Швидкість з’єднання, як ми перевірили, хороша. У пункті тернополяни мають змогу підзарядити свої пристрої. На столі навіть поклали кілька зарядок, якщо ви раптом забули її вдома. До намету зайшла жінка і запитала, чи дійсно пункт обігріву приймає людей цілодобово. Рятувальник відповів, що пункт має працювати цілодобово, але діє комендантська година. До намету зайшли кілька школярів. Їм було цікаво, що всередині. Побувши там  кілька хвилин – вони пішли. Ніхто не сварив дітей, що вони прийшли сюди з цікавості. 

Приватне підприємство «Східний масив»

Пункт незламності, що на проспекті Степана Бандери, 94 (на базі цього підприємства) відкрили в Тернополі одним з останніх. Він є стаціонарним, але, що важливо, відчинений з 8:00 до 17:00 години. Коли наші журналісти прийшли сюди, двері були зачинені. На них є дзвінок. Після того, як ми подзвонили, до нас вийшла чергова. Жінка повідомила, що ніякого пункту обігріву тут немає і порадила піти на бульвар Данила Галицького, у намет. Додала, що мовляв, працівниці підприємства теж туди інколи ходять погрітись, коли вимикають електроенергію.

Ми покинули територію «Східного масиву», та не встигли відійти далеко, як нас гукнула інша жінка й покликала досередини. Виявилось, що чергову не повідомили про те, що на базі підприємства облаштували пункт незламності. Вона вибачилась перед нами, принесла подовжувач, аби підзарядити смартфони й ноутбуки, запропонувала заварити теплий чай чи каву. Вивіски, що на базі ПП діє пункт обігріву, ще немає. Нам розповіли, що пункт тільки запрацював, а вивіску ще не встигли зробити і почепити на двері. У приміщенні, куди нас впустили, стоять вісім лавок та два столики. На одному з них лежить упаковка одноразових масок. Пункт обігріву прямісінько біля вхідних дверей, але збоку на стіні батарея, тому тут тепло. Працівник підприємства, який проходив повз, на запитання, чи можна під’єднатись до їхнього Wi-Fi, відповів, що роутер мають, але інтернет наразі відсутній. Збоку розташована вбиральня, але зайти туди ви зможете лише зі спеціальним ключем, який слід попросити у чергової. У цьому новоствореному пункті незламності крім нас людей не було взагалі. Вочевидь, ми перші, хто взагалі про нього дізнався і прийшов сюди. Направду, працювати тут складно. Надто гучно, адже пункт в коридорі, а ще майже не ловить мобільний інтернет.

Центр дозвілля і молодіжних ініціатив

Цей стаціонарний пункт незламності також відкрили кілька днів тому за адресою: проспект Злуки, 45. Він цілодобовий і користується популярністю серед містян. Серед пунктів обігріву, які ми обійшли 30 листопада, у Центрі дозвілля і молодіжних ініціатив було чи не найбільше людей – з десяток і вони все доєднувались. Як помітили наші журналісти, сюди приходили навіть сім’ями. В одному з кутів приміщення волонтери плели маскувальну сітку. Тут тепло, стоять багато м’яких диванів, є крісла та столи. Дехто з людей сидів у верхньому одязі, хтось куртки скинув.

Хоч тернополян у пункті велика кількість, але комфортне місце для себе нам знайти вдалось. Люди працюють за ноутбуками, дехто заряджає смартфон. За столом вчителька однієї зі шкіл проводила урок з математики. Погрітися сюди прибігали школярі. В пункті є подовжувачі, й відповідно чимало розеток, тому можна підзарядити техніку. Ми спробували під’єднатись до Wi-Fi, пароль від якого написаний на аркуші, що висить на стіні. Це вдалось не з першого разу. Коли з’єднання врешті з’явилось, інтернет вантажив з перебоями. Приміром, до конференції у Zoom тут не під’єднаєшся, не завантажує і мультимедійний контент – фото й відео. Інші містяни теж скаржились, що швидкість інтернету повільна. «Старлінка» немає. Деякі відвідувачі пункту роздали мобільний інтернет і підключились до нього з ноутбука. За безпекою й порядком слідкував поліцейський. На столі поставили чайник, балон з питною водою, одноразові стаканчики та чай в пакетиках. Ми заварили собі гарячий напій. Під час наших відвідин у мікрорайоні «Сонячний» вимкнули світло. Зникло воно й у Центрі дозвілля і молодіжних ініціатив. Працівник центру пішов підключати генератор. Живлення з’явилось за лічені хвилини. Також до генератора під’єднали альтернативне опалення й роутер.

Бульвар Пантелеймона Куліша, 6

Під час нашого візиту у прилеглих будинках вимкнули електроенергію. Рятувальники запустили генератор, тож всередині пункту обігріву було світло та можливість підключити техніку на зарядку. Також можна зробити чай. А от стабільного вайфаю, на жаль, не було. Хоча у міській раді повідомляли, що цей пункт має мати інтернет – рятувальники розповіли, що наразі мережі немає.

Мобільний інтернет також повільний, імовірно, через те, що багато мешканців району, які були без світла, одночасно ним користувались. Всередині є буржуйка, але там прохолодно і відчувається запах диму, тож ми сиділи у верхньому одязі, як і інші містяни, які прийшли зарядити смартфони. Тут облаштували дитячий куточок, де можна малювати і гратися. Кілька дітей бавились в мобільні ігри. Вони відпочивали на лежаках. Їх тут два. 

Залізничний вокзал

На вході до приміщення залізничного вокзалу була вивіска, що тут облаштований «Пункт незламності». Але, як виявилось, окремого місця, де можна зарядити телефон, немає. Другий поверх вокзалу був перекритий. На першому поверсі у різних залах люди очікували на потяг.

У довідковій ми запитали, де можна підзарядити техніку, на що нам відповіли, що слід шукати вільні розетки. Одна з таких була біля автоматів з кавою. Не дуже зручно стояти за кавовим апаратом з телефоном чи ноутбуком в руках, але принаймні тепло – на вокзалі є опалення. Дехто заряджав телефони від розеток, біля лавок. Столів немає, тож якщо вам потрібно попрацювати – це буде незручно. Тут є Wi-Fi, кілька безкоштовних мереж без паролів. З’єднання хороше, інтернет – швидкий.

Чи можна прийти в пункти обігріву після 23:00?

На сайті міської ради вказали, що у деяких стаціонарних і мобільних пунктах обігріву громадяни можуть скористатись електроенергією, інтернетом та зігрітись цілодобово. Серед тих, які обійшли журналісти «20 хвилин», це – пункти на вулиці Миру, у Центрі науки, на вулиці Лесі Українки, на бульварі Данила Галицького, у Центрі дозвілля і молодіжних ініціатив, на бульварі Пантелеймона Куліша і на вокзалі. Та як бути із комендантською годиною, яка розпочинається о 23:00 і триває до 5 ранку? Чи можуть тернополяни під час неї перебувати у пункті незламності? Відповіді на ці запитання ми хотіли отримати у речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич. Запитали у неї, чи люди можуть прямувати до пункту обігріву в будь-який час, чи краще це робити до початку комендантської години. Як діяти, якщо вас зупинить поліція? Але нічого конкретного від прес-служби міськради ми не почули.

– Пункти обігріву працюють цілодобово, оскільки інколи може виникнути ситуація, коли у мешканців прилеглих будинків є необхідність отримати такі послуги, – написала Мар’яна Зварич.

І на тому все.

Не отримавши відповідей від міської ради, ми звернулись за коментарем до Головного управління Національної поліції у Тернопільській області. Керівник сектору комунікації Сергій Крета пояснив, що комендантська година у Тернополі діє в звичайному режимі. Але попри це пункти обігріву працюють цілодобово, адже у них є крайня необхідність. Тому людей, які прямують до них після 23:00 чи пізніше, до жодного покарання ніхто не притягуватиме.

– Ніхто не забороняє в комендантську годину потрапити у цілодобові пункти обігріву – чи мобільні, чи стаціонарні. Ви можете піти туди і попросити про допомогу: чи зарядити телефон, чи просто погрітися. Також ніхто не притягуватиме людей до відповідальності за порушення комендантської години, якщо ви поясните, що вам треба в пункт, бо вдома немає світла, – говорить він.

Поліцейські патрулі, додає речник ГУНП, наразі підтягнули ближче до пунктів незламності. Як мінімум один з них вночі обов’язково чергуватиме поблизу палаток. 

Патрульні можуть зупинити вас та запитати, куди ви йдете, перевірити документи. Їх потрібно обов’язково мати з собою. 

– Патрульні завжди з розумінням ставляться до ситуацій, які виникають у громадян, – розповідає речниця патрульної поліції Катерина Метельська. – Ми розуміємо, що дехто може перебувати у складній ситуації, пов’язаній з вимкненням світла. Наразі повного блекауту, на щастя, немає. Ми радимо завчасно потурбуватися, щоб ваші телефони, повербанки та інша техніка були заряджені, ви мали необхідні запаси. Якщо тернополянам все ж необхідно скористатися пунктом обігріву під час комендантської години – безумовно, вони можуть це зробити. Пам’ятайте, що якщо вам треба піти до «Пункту незламності» – заздалегідь знайдіть найближчий цілодобовий пункт та продумайте маршрут. Будьте обережні, адже в нічний час не працює вуличне освітлення. Якщо вас зупинили правоохоронці – поясніть, куди саме та чому ви йдете. При необхідності патрульні допоможуть вам, – додає Катерина Метельська.

Також правоохоронці нагадують, що перебувати на вулиці під час комендантської години без нагальної потреби заборонено. Не можна перебувати на вулиці у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Це ж саме стосується й перебування у нетверезому стані у пунктах обігріву. 

Все сказане поліцією підтверджує й Ірина Крупа, помічниця начальника Управління ДСНС у Тернопільській області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю. Пункти незламності ДСНС теж працюють цілодобово.

– Наші пункти приймають відвідувачів навіть у комендантську годину. Рятувальники звідти нікого не виганяють А от поліція має право дізнатись, чому людина порушує закон – перебуває на вулиці у комендантську годину. Пункти обігріву на базі пожежних підрозділів відкриті цілодобово, – каже Ірина Крупа.

Тож якщо ви маєте необхідність і хочете піти до пункту обігріву, це можна зробити і в комендантську годину. 

Опитування

Чи користувались ви «Пунктами незламності»?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Larisa Tuchyna

    А десь в тих пунктах є принтер?
    Або підкажіть, де можна в Тернополі терміново щось роздрукувати + інтернет коли немає світла...
  • Фан Туан Жоаоо

    Это только начало  !))
  • Maria Semeniuk

    Хіба це треба перевіряти?  Держава стала казармою. Вже воїнів судити будуть, вже доброчинність будуть журналісти перевіряти. Пункти обігріву це доброчинні поступки самоврядування .
  • Tina Sh

    Дуже гарна ініціатива, молодці!! Ще краща ідея зайти в обленерго, поцікавитися яким принципом вони керуються вмикаючи людям електроенергію. Дуже цікаво буде прочитати про це, багатьом.

keyboard_arrow_up