Чи готові на ринку та в супермаркетах Тернополя відмовитися від пластикових пакетів? Перевірили «20 хвилин»

Чи готові на ринку та в супермаркетах Тернополя відмовитися від пластикових пакетів? Перевірили «20 хвилин»
  • Журналісти "20 хвилин" побували на Центральному ринку та в супермаркетах міста і запитали у продавців, чи готові вони виконувати закон про заборону пластикових пакетів. 
  • А чи готові перейти на екологічну упаковку ви? 

1 червня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Законом забороняється використання пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм в об'єктах роздрібної торгівлі та об’єктах громадського харчування. 

Ми побували на Центральному ринку та в супермаркетах міста і запитали у продавців, чи готові вони виконувати ці зміни. 

Чи готові ви перейти на екологічну упаковку? 

Законопроєкт спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій. 

Відео дня

Вже 33 країни повністю заборонили обіг і розповсюдження пластикових пакетів. У 53 діє часткова заборона або податок на поліетилен. Тепер і Україна стала на шлях вирішення цієї проблеми.  

Але чи готовий до цього Тернопіль?

Покарання за порушення закону

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований зазначив:

«За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб'єктів господарювання вводиться значний адміністративно-господарський штраф - від 8,5 тисячі до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення сягне 34 тисяч гривень».

Суб’єкти господарювання, які, вводячи покупців в оману, видаватимуть окосорозчинні пакети за біорозчинні, будуть оштрафовані на суму 1700-4250 грн, а за повторне протягом трьох років порушення на суму 3400-8500 грн.

Також штрафуватимуть продавців, за схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів. 

Обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети і надлегкі пластикові пакети завширшки до 225 мм (без бокових складок), завглибшки до 345 мм (з урахуванням бічних складок), завдовжки до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або) транспортування свіжої риби і м'яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Обмеження вводитимуться поступово, строк адаптації – 9 місяців.

Що кажуть на ринку?

Журналісти «20 хвилин» запитали думку продавців на Центральному ринку.  Як виявилося, більшість ставляться до такої ініціативи позитивно, а от чим замінити пластикові пакети, уявляють не чітко.

Часом люди просять пакувати в меншу кількість пакетів, часом на кожен продукт беруть окремий. 

Жартую, що коли закон вступить в дію, пакуватиму продукти в пергамент, як у радянські часи.

А в що пакувати?

Інші теж не проти змін, але як пакувати, не розуміють. 

Найбільше проблем буде з крупами. Як їх в паперовий насипати? — запитують.

Багато покупців самі переходять не екологічне пакування, зауважують продавці.  

Альтернатива пластику є у супермаркетах

Альтернатива є: плетені чи тканинні сумки, біопакети, які розкладаються за короткий час, та паперові пакети. 

Ми відвідали супермаркети «Novus», «Сільпо» та «АТБ», щоб дізнатись, як справи у них з екологічно-чистими упаковками.

«Зелений пакет», місткістю до 10 кг, в «АТБ» вартує 1,30 грн. До його складу входить біологічна добавка, що пришвидшує період розкладання пластику. Він дешевший за звичайний поліетиленовий пакет, що коштує 2,70 грн. 

Вартість біорозкладного пакету з кукурудзяного крохмалю — 3,50 грн, але в цьому супермаркеті його не було в наявності. Також можна знайти тканинну сумку багаторазового використання за 9,90 грн. Біля фруктів та круп стоять звичайні пластикові пакети за які платити не потрібно.

У «Сільпо» немає багаторазових сумок, але є еко-пакет, у нього поміститься п’ять кілограм товару, його вартість – 4,99 грн, а поліетиленовий пакет на 7 кг коштує 2,50 грн. Біля товарів, які продаються на вагу, також стоять безкоштовні пластикові пакети.

В супермаркеті «Novus» поблизу вагових продуктів ті самі безкоштовні пластикові пакети, але крім них є великий вибір екологічної тари: «Сумка шопер» за 83,99 грн, «Сумка господарська» з бавовни за 68,29 грн, «Набір мішечків для продуктів 2шт» коштує 114 грн, «Сумка господарська», розміром 39*40 за 43,49 грн, і «Паперовий пакет» за 19,99 грн.

А ви готові забути про звичні пакети і перейти на екологічну упаковку? Пишіть в коментарях!

Автор Остап Грицищин

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Luda Afinets

    СЛАВА БОГУ!Йде з якоюсь замусоленою авоською і на сметану"кульочок"....бо воно пані!!!!А те,що замусорили все і всюду,то воно без розуму.Хай купляють за гроші-зразу"панів"поменшає......
  • СТУГНА П

    Не ті закони вони приймають . Вже приймали закон про сортування сміття і що з того вийшло всі бачать . Контейнери переповнені ,птахи сміття розкидають , сортування не відбувається , контейнери для скла ,паперу, металу не встановлені . Документація на майданчики не розроблена . Ось такий бардак буде і з пакуванням  товару . Заборонити заборонили ,а механізм пакування з альтернативою не розробили . До 2022 року ще є час щоб купити цілі упаковки по 1000 шт з пакетами .
  • Maria Krushelnytska

    Так , але екологічні упаковки дуже делікатні .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up