Чи контролюють ціни на пальне на Тернопільщині та чи виявляли порушення. Ми дізналися

Чи контролюють ціни на пальне на Тернопільщині та чи виявляли порушення. Ми дізналися
  • В Україні скасували державне регулювання цін на пальне, тому бензин та дизель на АЗС різко здорожчав. Фактично, ціни відпустили «у вільне плавання». 
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, чи контролюють на Тернопільщині вартість пального від необгрунтованого підняття здорожчення та чи виявляли порушників. Про це у матеріалі.

Дефіцит пального в Україні триває. Придбати бензин чи дизель – складно. Для цього потрібно вистояти кілька годин в черзі. Журналіст «20 хвилин» перевірив, як продають пальне у різних мережах АЗС. ПРо це читайте у матеріалі:

Ціни виросли, а бензину більше не стало. Чи реально знайти пальне у Тернополі — ми перевірили

Щоб зменшити попит на пальне в Уряді скасували регулювання цін. Також працюють над збільшенням поставок з–за кордону.

Відео дня

Доставлять паливо з Польщі

Щоб збалансувати ринок пального, Польща виділить Україні 25 тис. тон бензину з запасів. Про це заявила перший віце-прем'єр, міністр економіки України Юлія Свириденко під час прес-конференції з польським міністром  клімату та навколишнього середовища Анною Москвою, пише Польське радіо.

В Тернопільській ОДА повідомляють, що це не зможе вирішити проблему дефіциту, але допоможе зменшити напругу.

– Уряд Польщі виділяє 25 тис. тон палива, – повідомив очільник області Володимир Труш під час брифінгу військової адміністрації. – Воно буде передано Україні, як гуманітарна допомога. Це має зменшити критичну ситуацію. Урядом також підписано домовленості з іншими країнами, що кожного дня до нашої країни поставлятимуть тисячі тон пального. Повністю це проблему не вирішить, але позитивні зрушення будуть.

Чи контролюють ціни

Але чи контролює тепер хтось ціни від необгрунтованого зростання? 

Як розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, наразі робочі групи займаються моніторингом та перевірками АЗС.

– В області працює 17 моніторингових груп, які відстежують наявність та ціну на паливо, – пояснює завідувачка сектору контролю за регульованими цінами Лариса Голда. – Також ми здійснюємо перевірки відповідно до доручення Прем’єр–міністра. З логістикою та доставкою палива є проблеми. В першу чергу на АЗС заправляють транспорт критичної інфраструктури – військові, рятувальників, медиків, правоохоронців, тощо.

Граничної межі на вартість пального наразі немає. Уряд скасував цю межу для цін на паливо.

– З 18 травня скасовано регулювання граничних цін на паливо, – каже Лариса Голда. – Однак АЗС, які здійснюють реалізацію палива, повинні декларувати ціни на пальне. Якщо ціну піднімають більше, ніж на 1%, суб'єкт господарювання, який здійснює продаж, зобов’язаний це задекларувати у реєстрі Держпродспоживслужби.

За дорученням прем’єр–міністра розпочато 6 позапланових перевірок у області. Вже виявлено три порушення. 

– У трьох випадках виявлено порушення – завищення цін на пальне попри граничну межу. За порушення передбачено адміністративно–господарскі санкції у відповідності до статті 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення». Всього на порушників застосовано санкцій у розмірі 123,2 тис. гривень. Під час перевірок було встановлено перевищення торговельної надбавки на різні види палива від 1,66 до 8,98 грн на літр. Наразі ще триває три перевірки.

Спільні робочі групи, у які входять представники Держпродспоживслужби, Державної фіскальної служби України та Національної поліції, продовжують працювати на території області та здійснювати контроль.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Павлівна

    І порушень нема і бензину нема....
  • СТУГНА П

    Хто у нас щось, колись  контролював . Це не остання ціна. Тут варіант  на електрику  переходити. За два роки вже давно можна було всю країну ПВО оснастити , а так дорожче получилося, коли розбомбили всі нафтобази і нафтопереробні заводи . Просрали оборонне замовлення на дороги , а тепер ні доріг ,ні нафтобаз, ні ПВО.

keyboard_arrow_up