Чи працюють колонки–качалки для води у Тернополі. Ми перевірили (ВІДЕО)

Чи працюють колонки–качалки для води у Тернополі. Ми перевірили (ВІДЕО)
  • Тернопіль – одне з небагатьох міст, де залишились колонки–качалки для води. Їх можна побачити біля зупинок громадського транспорту, неподалік житлових будинків та в парках.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи працюють вони. Де встановили нові німецькі качалки та чи користуються ними тернополяни? Про це у матеріалі!

Загалом у місті є приблизно 60 колонок–качалок на балансі КП «Тернопільводоканалу». Однак, на жаль, деякі з них не працюють. Ще на початку лютого, до повномасштабної російсько-української війни, у місті загалом в робочому стані були 40 колонок.

Чи ремонтують качалки

Ми звернулися за коментарем до КП «Тернопільводоканалу» та запитали, чи вдалося збільшити кількість робочих колонок.

– Станом на 1 червня справними були орієнтовно 50 колонок-качалок у різних куточках Тернополя. Навесні відремонтували півтора десятки трубчастих колодязів, усі регулярно перевіряємо та «прокачуємо», – повідомив речник КП «Тернопільводоканалу» Антон Федорців.

Відео дня

Колонки розташовані у різних мікрорайонах міста.

Читайте також:

Де у Тернополі можна безкоштовно набрати води. Дивіться інтерактивну карту!

Також у місті замінили деякі старі качалки на нові – німецькі.

– Сучасними колонками польсько-німецького виробництва замінили старі, які працювали в середмісті, на «Новому світі» та масиві «Дружба». Наразі встановили всі 6 колонок-качалок, отриманих за сприяння асоціації «Укрводоканалекологія» від колег з-за кордону, – повідомили у водоканалі.

Чи працюють колонки

Журналіст «20 хвилин» перевірив, а чи працюють колонки насправді та чи чиста вода тече з колонок.

На вулиці Гетьмана Мазепи є стара колонка–качалка. На перший погляд може здатися, що нею ніхто не користується, або вона взагалі не працює. Навколо колонки було сухо. Механізм «йде» важко, однак щойно ми почали прокачувати – з крану одразу полилась вода. Спершу вода мала ледь помітний жовтуватий відтінок, однак вже за кілька прокачок вона була прозора.

Наступна колонка, яку ми перевірили, була на вулиці Дружби. Це нова німецька качалка. Механізм працює добре – колонка нова, однак щоб пішла вода, довелося прикласти зусилля – прокачувати приблизно 30 секунд. Лиш після цього почала текти вода. Вона одразу потекла прозора.

На вулиці Острозького також була нова колонка. Вона розташована неподалік зупинки громадського транспорту та житлових будинків. Як ми помітили – нею користуються часто. Навколо – мокро. До колонки підходять люди щоб вмитись в спеку.

– Дуже спекотно, щойно вийшов з маршрутки і підійшов вмитися, – розповідає тернополянин пан Василь. Раніше тут була стара колонка, качати її було важко.

Вода з колонки тече чиста. Щоб очала текти вода – треба прокачати її приблизно 10–20 секунд.

Наступна нова колонка встановлена біля зупинки громадського транспорту на вулиці Збаразькій. Дехто ледь не приймає душ, після того, як виходить з громадського транспорту. На вулиці сильна спека, тож ця колонка стає в нагоді тернополянам які чекають на транспорт під палючим сонцем. Щоб потекла вода – потрібно всього кілька секунд. Дехто навіть п’є воду з колонки.

Ще одна колонка–качалка є у парку ім. Тараса Шевченка. Це вже повноцінний бювет. Його відкрили на водохреща у січні. Цю воду можна пити. Дехто приходить сюди з флягами, щоб набрати питної води. Помітно, що сюди часто приходять люди – навколо мокро. Для того щоб пішла вода потрібно кілька секунд.

У водоканалі також нагадують, що воду зі звичайних колонок–качалок варто використовувати для технічних цілей. Пити воду або використовувати її для приготування їжу можна після того, як ви її прокип’ятите.

Також у водоканалі нагадують, що через різну глибину свердловин та розташування колонок, щоб почала текти вода до деяких колонок треба прикласти більше зусиль да довше прокачувати її.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • марія дідюк

    А на Чалдаєва 1 чого непрацює?Вже декілька разів запитувала ,але відповіді ніякої. Та відремонтуйте,а то тільки ціни полишаєте на воду і ще невідомо за які загальні лічильники?
  • Водецька Галина

    На БАМі взагалі нема бюветів.
  • Валентина Ратушна

    По бульварі Куліша теж не працює
  • Володимир Степанович

    в Старому парку можна встановити бювет.

keyboard_arrow_up