Партнер рубрики Події

Чоловік, який зник після візиту до ТЦК, вийшов на зв’язок. Де він і що з ним?

Чоловік, який зник після візиту до ТЦК, вийшов на зв’язок. Де він і що з ним?
  • «20 хвилин» дізнались, де зараз мобілізований, якого розшукували родичі і де можна дізнатись інформацію про рідних, якщо в ТЦК мовчать, а мобілізовані не виходять на зв’язок.  
  • Що ще потрібно знати та пам’ятати тим, чиї рідні вирушили на фронт або були мобілізовані, читайте.

54-річний Валерій Талабан, який зник після візиту до ТЦК і рідні звернулись до журналістів, аби його відшукати, вийшов на зв’язок. Про це «20 хвилин» повідомила донька вже мобілізованого чоловіка Анжела Талабан.

«20 хвилин» також дізналися, де шукати інформацію про мобілізованих, якщо вони не виходять на зв’язок та що ще потрібно знати родичам.

Нагадаємо, «20 хвилин» вже писали

Відео дня

«Мого батька із купою хвороб запакували в бус». У ТЦК кажуть — уже мобілізований

 

Дочка каже, батько хворів

«Після інсульту і з купою хвороб запакували в бус ТЦК, і батько зник. На нього подивитись — тут ВЛК не треба, батько дуже хворий, навесні переніс інсульт, два зуби на весь рот, здоров’я не має, купа хронічних хвороб, вживає алкоголь вже років 30, а тепер він зник після відвідин ТЦК. У нас є інформація, що вже в сусідній області на полігоні, — до журналістів за допомогою звернулась донька зниклого Анжеліка Талабан. — Допоможіть знайти батька!» 

54-річний Валерій Талабан, за словами доньки, повертався з риболовлі, під’їхав бус, чоловік сів до нього і поїхав у ТЦК. До цього, за словами рідних, він тричі приходив на ВЛК. Донька уточнює, що коли раніше приходив на комісію, лікарі просто сміялись і відправляли його назад, мовляв, кого ви привели.
Востаннє з ним родичі спілкувались ввечері 8 червня. Валерій не мав при собі телефону і попросив мобілку в інших, аби подзвонити рідним ще з ТЦК. Відтоді не знали, де і що з ним. Вже звернулись за допомогою до адвоката, запевняли, що написали заяву до поліції і звернулись зі скаргою до Міністерства оборони, але жодної офіційної інформації про місце перебування батька жінка не мала, як і інші родичі.   

— Мій батько косоокий, ледве пересувається через численні травми хребта та ребер, алкоголік, пʼє щодня та у великих кількостях, нещодавно переніс інсульт. У нього проблеми з легенями, причому серйозні. Він навіть на перший погляд точно не виглядає як здорова людина, яка нестиме користь на фронті,  — продовжує родичка. 

Уже після того, як Валерій зник, зі слів знайомих родичі дізнались, що спочатку його повезли до Гусятинського, а згодом до Чортківського ТЦК. Там ухвалили рішення відправити його до Тернополя на ВЛК. За словами доньки, медики з військово-лікарської комісії практично одразу заявили, щоб забирали його звідти і не витрачали їхній час, визнали його непридатним. А після цього,  за словами доньки, батька знову привезли назад до ТЦК, і ВЛК визнало його придатним. 

 

Вже мобілізований — ТЦК

«20 хвилин», нагадаємо, також спробували розшукати чоловіка і звернулись до ТЦК та СП, аби отримати інформацію про Валерія Талабана. Надали персональні дані чоловіка, на це отримали дозвіл від доньки. Зокрема, цікавились, чи справді чоловіка доправляли до ТЦК та СП і чи він проходив у червні 2024 року військово-лікарську комісію. Якщо так, яким був результат. 

Як з’ясували «20 хвилин», чоловік вже… мобілізований. Щоправда, про його місце перебування нам не повідомили.
Невдовзі Тернопільське ТЦК та СП опублікувало коментар щодо чоловіка на власній сторінці у Фейсбук.  

«У мережі інтернет поширюється інформація, щодо примусової мобілізації гр.Талабана Валерія Анатолійовича, — йдеться у повідомленні Тернопільського ТЦК та СП. — З цього приводу повідомляємо, що гр. Талабан В.А. був призваний на службу в ЗСУ за мобілізацією, згідно з чинним законодавством, у добровільному порядку пройшов ВЛК, скарг та претензій не має, про що підтвердив особисто і письмово під час перевірки представниками Військової служби правопорядку.

Талабан В.А. має свідому активну громадську позицію, патріотично налаштований щодо участі чоловіків у протистоянні російській агресії та службі в ЗСУ і самостійно та добровільно зробив свій вибір. 

Ми допускаємо розбіжності в поглядах на службу в ЗСУ у Талабана В.А. та його доньки, скаргу якої він просив не розглядати, так як вона безпідставна та не відповідає реальній ситуації».

Зранку 11 червня журналісти дізнались від доньки пана Валерія, що батько вийшов на зв’язок з рідними, скориставшись чужим телефоном, бо власного при собі не було.

— Пізно ввечері 10 червня тато подзвонив брату з незнайомого номеру, і вони поговорили десь 40 секунд, — повідомила донька. — Не вдавався в деталі, як він почувається і що з ним відбувалося. Попросив передати телефон, речі і тютюн на одне з поштових відділень. Сказав, що він на Рівненщині.

 

Хто має надати інформацію?

Журналісти намагались з’ясувати інформацію, хто надає рідним інформацію про скерування особи до конкретного навчального центру? Або де і в який спосіб мають шукати родича, якого мобілізували і зв’язку з ним немає. Для коментарем ми звертались до понад 10 адвокатів Тернополя та врешті всюди отримували відмову у коментарі. Причини називали різні. Проте радили звертатись до Служби військового правопорядку або спецпрокуратури у сфері оборони, аби оскаржити дії працівників ТЦК.
Тоді журналісти зателефонували за гарячу лінію Міноборони. Описавши ситуацію, переадресували оператору наші запитання і врешті отримали чіткі відповіді.

— Якщо чоловік мобілізований і родичі з ним не мають зв’язку, а прагнуть дізнатись, що якого навчального центру його скерували, потрібно звертатись до керівництва РТЦК та СП, — повідомили «20 хвилин» на гарячій лінії Міністерства оборони. — Якщо там не отримали запитуваної інформації, потрібно звертатись до керівництва обласного ТЦК та СП. Також можна звернутись на гарячу лінію Міністерства оборони.

Якщо родичі вже звертались на гарячу лінію МО та інформації про місце перебування родича не отримали, варто знову зателефонувати на гарячу лінію МО та дізнатись статус розгляду звернення, що вже зареєстроване раніше.

Самостійно перевірити, чи є згаданий чоловік у базі розшуку журналісти не змогли, адже реєстри під час війни закриті, і подібної інформації немає у відкритому доступі. Журналісти звернулись до поліції з питанням, чи є чоловік у базі розшуку і чи звертались офіційно родичі із заявою до правоохоронців?  

— До Теребовлянського відділення поліції не було звернення про розшук такого чоловіка, — запевнив «RIA плюс» речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. — Можливо, люди звертались до іншого району. Бази розшуку в час війни «закриті».

Щодо заяви до поліції, Анжеліка . тітка (сестра батька) справді зверталася до поліції в гусятині і писала заяву на місці. схоже, її не прийняли

 

Що потрібно знати рідним?

Що потрібно знати та пам’ятати тим, чиї рідні вирушили на фронт або були мобілізовані: основні правила розробили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

 

Важлива інформація

Дізнайтеся, в яку військову частину потрапив боєць і в який підрозділ

Прізвище безпосереднього командира і його номер телефону

Два-три номери телефонів побратимів вашої близької людини

Місцезнаходження вашої близької людини. Для цього можна встановити найбезпечніший месенджер Signal — там можна безпечно спілкуватися.

Що має бути у захисника з собою

Боєць повинен мати жетон з вибитим на ньому прізвищем

Одяг військового повинна бути підписана даними на внутрішній стороні

Порадьте вашому чоловікові (синові, брату) вивчити напам'ять номер телефону когось із рідних. Якщо раптом він опиниться в госпіталі без телефону, то зможе повідомити рідним про себе з будь-якого телефону, який виявиться в доступі.

Важливо триматися на війні поруч з досвідченими бійцями або просто навченими життям людьми – вони допоможуть знайти оптимальний вихід зі складної ситуації.

Бійцеві потрібно запастися необхідними речами: аптечка, засоби гігієни, шматочок щось калорійного на перекус (коли немає можливості поїсти), трохи води та не втрачати надії, а також здорового глузду в будь-якій ситуації.

Правило виживання

На війні та навіть в полоні виживає не найрозумніший або найсильніший, а той, хто може пристосуватися до ситуації швидко і правильно оцінює нові обставини.

Найкращі шанси у тих, хто володіє швидкою реакцією і здатний приймати нестандартні рішення.

Головне правило для близьких

Не панікуйте! Не обривайте телефони, якщо з бійцем якийсь час немає зв'язку. Усе буде гаразд.

 

Довідка

Гаряча лінія Міністерства оборони: 15-12 (безкоштовно, цілодобово).  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Христя

    Вибачте, не хочу образити мужчину на фото, але в нього війна мала б бути з зеленим змієм, який з нього вояка
  • Андрій

    Та хто його знає чи хлоп взагалі живий . Могли побити в тцк , а той врізав дуба і могли таємно кудась вивезти , а потім підтасувати папери , що той втік з військової частини і потім цього чоловіка знайдуть десь на закинутій будові або на колишніх дачах по вул. Тарнавського.
  • Митро Путильський

    Ура.....
  • Андрій

    Походу наляли 100 грам і пообіцяли наливати кожного дня. Або пиздити

keyboard_arrow_up