Партнер рубрики Події

Чому колесо огляду вийшло з ладу і чи безпечні гойдалки у парках Тернополя?

Чому колесо огляду вийшло з ладу і чи безпечні гойдалки у парках Тернополя?
Фото з місця події надали редакції читачі
  • «20 хвилин» дізнались, чи проходив експертизу атракціон, який в народі називають «чортовим колесом». А також з’ясували, хто вас рятуватиме у випадку надзвичайної події чи знеструмлення, як напередодні сталось у парку Нацвідродження.
  • Що відомо про дітей, які «зависли» на годину на висоті у знерухомленій кабіні? І чи можна у подібних випадках вимагати компенсації, пояснила адвокатка.

Двоє дітей «зависли» у повітрі на оглядовому колесі у парку Нацвідродження у Тернополі.

Їх майже через годину зняли рятувальники.

«20 хвилин» дізнавались, наскільки давні атракціони у парках міста і чи катання на них є безпечним.  Як з’ясували журналісти, випадок, коли колесо виходить з ладу і на ньому застрягали люди, стається в Тернополі не вперше. То хто перевіряє справність і несе відповідальність за життя і безпеку людей? А також поцікавились в адвокатки, чи можна вимагати компенсації, якщо потрапили в неприємність під час відпочинку на атракціонах.

Відео дня

Годину «провисіли» у повітрі

На атракціоні «Оглядове колесо», що у парку Національного відродження, нагадаємо, 28 серпня застрягли люди, повідомила постійна читачка «20 хвилин» Наталя. 

Колесо зупинилось, людей, які були на гойдалці, знімали рятувальники, — повідомила пані Наталя. Речник головного управління ДСНС в області Сергій Данілін підтвердив інформацію про інцидент.

— У парку Національного відродження  внаслідок припинення електропостачання відбулася зупинка оглядового колеса, — повідомив 28 серпня Сергій Данілін. — У зв'язку з чим на ньому застрягли двоє дітей. Відновити електропостачання «колеса» не можуть вже більше як пів години.

На прохання директора парку для рятування дітей о 18.57 год. до місця події направлено автодрабину та рятувальників. О 19.22 год. дітей успішно зняли та передали батькам.

Як з’ясували «20 хвилин», обоє дітей, що застрягли на колесі, — з Романівки, що неподалік Тернополя. Один 2004 р.н., інша — 2006-го. Ми намагались зв’язатись з мамою одного з дітей, неодноразово телефонували протягом двох днів, але жінка так на зв’язок із журналістами не вийшла. Ми хотіли поцікавитись, чому опинились у парку того дня, як зараз почуватимуться діти і чи вимагатимуть якоїсь компенсації за добрячу порцію отриманого адреналіну. Якщо мама таки знайде час для розмови із журналісткою і ми отримаємо відповіді на свої питання, опублікуємо це.

Чому так сталось і чи справна гойдалка?

Що насправді сталось з атракціоном і хто мав рятувати людей, ми поцікавились у міськраді.

— Зупинка атракціону «Круговий огляду» зумовлена аварійною ситуацією на електромережі Тернопільського міського РЕМ, — повідомив керівник КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» Микола Ткач. — Завідувач парку одразу проінформував їх аварійну, проте, напевно, із складністю поломки відновити одразу електропостачання їм не вдалося.

Електроенергію подали орієнтовно о 20.00 год., запевнили у мыськраді.

— Даний атракціон пройшов експертизу, а також статистичне та динамічне випробування 4 травня 2023 р., — повідомив Микола Ткач. — Вказану експертизу проводило спеціалізоване підприємство ДП «Тернопільський експертно-технічний центр держпраці». Зупинка колеса відбулася не з технічних причин чи поломки якихось елементів колеса огляду, а через відсутність електроенергії.

Ще першого червня на сайті міськради з’явилось повідомлення, що у тернопільському парку Національного відродження запрацював ще один атракціон – «Колесо огляду». І там теж йшлось про зауваження щодо аварійної зупинки під час вимкнення електрики.

— Як зазначає керівник КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» Микола Ткач, цей атракціон пройшов відповідні обстеження й перевірку усіх елементів, конструкцій, — йдеться на сайті міськради. — Були зауваження щодо аварійної зупинки під час вимкнення електроенергії, які працівники комунального підприємства уже усунули. Так, розроблено механізм, який у випадку відсутності світла, дозволить безпечно опустити людей на землю.

Атракціон отримав експертний висновок і акти про готовність до початку роботи від фахівців ДП «Тернопільський експертно-технічний центр Держпраці». Вартість катання на атракціоні – 40 грн за цикл 5 хв., повідомляли у міськраді.

— У випадку повітряної небезпеки робота атракціону буде припинена та відвідувачі мають пройти у безпечне місце, зокрема, укриття, сховища тощо, — повідомили у міськраді. — Після відбою повітряної тривоги, якщо відвідувачі недоотримали сеанс, вони можуть відвідати атракціон ще раз із збереженим квитком.

Загалом цього літа у парку Національного відродження для відвідувачів працюють ще дев’ять атракціонів, а саме: «Юнга», «Ромашка», «Дитячі каруселі», «Сюрприз», «Грибок», «Веселі гірки», «Берізка», «Клоун».

Скільки років гойдалкам у парку?

Сам парк Нацвідродження заклали 1978 року, писали раніше «20 хвилин». Його створювали «методом народної будови» — залучали робітників та студентів.

За радянських часів він звався «Комсомольським». Однак коли Україна здобула незалежність – парк перейменували.

Найсучасніший майданчик у цьому парку – інклюзивний майданчик. Всі ігрові елементи пристосовані для дітей з інвалідністю. На карусель чи ігровий комплекс можна заїхати на інвалідному візку. Також є навчальні елементи. Однак деякі вже понищені. Хтось вкрав молоточок для ксилофону. Навчальний стенд для мови жестів брудний. Ігровий комплекс в написах. Майданчик має м’яке покриття зі штучної трави.

Біля атракціонів є ще один дитячий майданчик. Там   – ще гірка, гойдалки, пісочниця. Безпечного м’якого покриття немає. Раніше на майданчику лежало кілька бетонних плит, через які можна було спіткнутися. Їх нарешті забрали.

Є також і платні розваги. У парку працюють атракціони. Коштують вони від 25 до 45 гривень. Є каруселі, гойдалки, веселі гірки, колесо огляду. Майже всі — з радянських часів.

Сам атракціон «Оглядове колесо» був виготовлений у 1976 році, повідомив «20 хвилин» Микола Ткач. Інформації щодо встановлення його у парку Нацвідродження і початку роботи керівник КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» не має, але припускає, що атракціон працює відтоді, відколи відкрили парк, а це 1978 рік.

Щороку проходять експертизу

— Щороку, перед початком сезону, всі атракціони проходять експертизу в Тернопільському експертному центрі, і фахівці дають свій висновок, чи можуть вони працювати, чи ні, — каже Микола Ткач. — Цей випадок (коли в повітрі на годину зависли діти, — прим. авт.) не має нічого спільного із несправністю гойдалки. Є атракціони, якщо би вони були несправні чи не відповідали критеріям, і експертний центр надав про це висновки чи зауваження, запускати його в жодному разі не можна, відповідальності на себе ніхто не братиме – бо це життя і безпека людей.

Оглядове колесо цього року пройшло випробування, його завантажували мішками із піском, тестували і все працювало, — колесо і далі є справним. Просто аварійно вибило світло, запевняє Микола Ткач.  

Сезон триватиме до осені, все залежить від погоди і ситуації в країні. І в Об’єднанні парків кажуть, що до можливого блекауту-2023 роки сезон завершить вже свою роботу. Тому вимкнення світла і виникнення аварійних ситуацій у зв’язку зі знеструмленням більше не загрожує.

— Щодо порятунку людей, у випадку надзвичайних ситуацій, в міської ради є укладена угода з рятувальниками, — запевнив Микола Ткач. — Не перший раз знімають людей з колеса… Через нестабільну ситуацію минулого року атракціон не працював. А років два тому було подібне. І все через аварійне знеструмлення.

5 травня у тернопільському парку Сопільче теж відкрився весняно-літній сезон атракціонів.  Тут працюють сім різних видів розважальних локацій, тож відвідувачі зможуть обрати для себе те, що їм до вподоби, повідомили на сайті міськради.

Зокрема, на території парку працюють такі атракціони: «Берізка», «Сонечко», «Автодром», «Карнавал», «Дитяча залізниця», «Дзвіночок», потяг «Гусениця». Щодо вартості, то цьогоріч вона складає від 25 грн до 50 грн. На атракціоні «Берізка» діти до 3-х років обслуговуються безкоштовно.

12 травня  у парку Національного відродження для відвідувачів запрацювали дев’ять атракціонів, а саме: «Юнга», «Ромашка», «Дитячі каруселі», «Сюрприз», «Грибок», «Веселі гірки», «Берізка», «Клоун».

Біля острова «Чайка» та на пляжі «Циганка», що у парку ім. Тараса Шевченка, доступні також водні велосипеди. Час катання складає 30 хв. та 1 год.

— Перед новим весняно-літнім сезоном усі атракціони пройшли експертне обстеження фахівцями Тернопільського експертно-технічного центру Держпраці та отримали відповідні сертифікати безпеки і допущені до експлуатації, — запевнили у міськраді. — Просимо бути обачними, відвідуючи атракціони, та дотримуватися усіх вимог безпеки з метою уникнення травм.

Чи можна вимагати компенсацію?

Вимагати чи ні у подібних випадках компенсації чи позиватись до суду — і чи реально виграти процес, «20 хвилин» поцікавились в адвокатки Марії Бочан.

— Всі питання і претензії можуть бути до управління ЖКГ міськради, оскільки в підпорядкуванні цього управління знаходиться також паркове господарство міста, — зазначила Марія Бочан. — Хто винен — мають встановлювати фахівці, адже «Оглядове колесо», як зазначають у міськраді, в даному випадку зупинилось через аварійну ситуацію.

І цю ситуацію не можна спрогнозувати навіть за повної технічної справності атракціону. — Якщо батьки дітей матимуть намір з’ясовувати причину, нехай звертаються до управління ЖКГ для проведення внутрішнього розслідування цієї події, — радить Марія Бочан. — Треба з’ясувати всі моменти: скільки часу діти перебували на знерухомленому атракціоні, чи справді там отримали стрес, тому коментувати, поки ми не знаємо цих деталей, про стягнення моральної шкоди неможливо. Хіба вимагати для себе додаткових бонусів у вигляді, скажімо, абонемента на катання.

А якщо у відвідувачів атракціонів, скажімо, є астма чи суттєвого погіршився стан здоров’я через інцидент на гойдалці, а причиною була таки несправність атракціону, тоді вже можна позиватись до суду.

 

Читайте також: 

У Тернополі люди застрягли на оглядовому колесі у парку

Радянські атракціони, ресторани та підземний туалет: у якому стані парк «Національного відродження»

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач95

    Те колесо вмонтоване в парку ще за Союзу, йому років і років то для чого батькам наражати на небезпеку дітей у війну. Всяке могло статись. Ще подякуйте Богу що все добре завершилось.
  • Галина Баранова

    Мене дуже інтересує:якогочорта ви туди полізли???? Всі ж знають, в якому це все стані. В країні війна, гинуть люди, а тернополяни самі себе наражають на небезпеку

    Natalia Chuprovska reply Галина Баранова

    Галина Баранова Питання тільки в тому чому тоді досі колесо не закрили, чому продають квитки? Якщо є атракціон, то є і попит. Не всі люди екстрасенси, щоб здогадуватись, що там з колесом не так і в якому воно стані.

    Галина Баранова reply Галина Баранова

    Роман Биць а тепер,  що до війни. Ще в травні минулого року комісія дала висновок, що колесо не є безпечним, бо у випадку повітряної небезпеки не вдасться евакуювати людей у випадку  знеструмлення, то у нас вже щось змінилося?? Аж двох дуже розумних потрібно було рятувати( пожежні драбини!!) Воно того вартує?? І ще, колись давно, як баба була дівкою( я )  влада не могла з'ясувати, кому належать атракціони( чомусь там фігурували навіть громадяни з Києва) я просиділа на тому колесі довгенько, то десятому закажу

    Роман Биць reply Галина Баранова

    Галина Баранова та дякувати Богу, я теж кажу що добре що обійшлося.

    Галина Баранова reply Галина Баранова

    Роман Биць  ви де народилися?  В Козові??То ви і не можете знати, що то чортове колесо роками( роками!!!) не працювало. Як нормальна людина може туди сісти?? Не вдавайте з себе  мудрого, бо то вам не   причинно- наслідковий зв'язок між війною і атракціонами потрібно шукати, а трохи здоровий ґлузд включати. Для особливо обдарованих: при теперішній спеці ця розвага могла дуже погано закінчитися для людей,дякувати Богові ,що обійшлося

    Роман Биць reply Галина Баранова

    Галина Баранова чому б нам всім не вчинити масовий суїцид? Може вам подібним легше стало б? Який причинно - наслідковий зв'язок між війною і атракціонами в парку?
  • Петр Годовский

    Екпертизу??)))))
    Оцей металолом,який впору показувати дітям,як музейні експонати тіпа "родом із ссср".Це позор міста.За 30ть років місто не спромоглося на щось нове і безпечне.Дякувати Богу,що цей металобрухт ще не завалився разом з людьми!!!

keyboard_arrow_up