Партнер рубрики Події

Чому міська рада закупила у «Тернопільелектротранс» спальних мішків на понад мільйон

Чому міська рада закупила у «Тернопільелектротранс» спальних мішків на понад мільйон
  • Журналісти «20 хвилин» проаналізували закупівлі, які проводила міська рада після початку повномасштабного вторгнення. І знайшли досить цікавий пункт! Спальні мішки купували у … КП «Тернопільелектротранс».
  • Ми дізналися, чому ж міська рада обрала саме це (комунальне) підприємство та чи виготовляють там таку продукцію. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Міська рада уклала договір з комунальним підприємством «Тернопільелектротранс» 16 листопада 2022 року про закупівлю 500 спальних мішків на суму 1 133 860 гривень. Згідно із документом, один обійшовся у 2267 гривень (з ПДВ).

Однак чому міська рада замовила їх у комунальному підприємстві, яке займається перевезеннями в громадському транспорті?  

Читайте також:

Відео дня

Генератори, крупи й не тільки. Аналізуємо, що купувала міська рада від початку війни

Чому купували без аукціону?

Закупівлю спальних мішків міська рада провела без використання електронної системи, тобто без відкритого аукціону, де різні компанії можуть пропонувати свою вартість виконання замовлення і перемагає та, яка запропонувала найнижчу ціну. Договір напряму уклали з підприємством. 

Закон України після початку воєнного стану дозволяє проводити деякі закупівлі без аукціону. Зокрема, відкриті торги можна не проводити якщо: 

А від початку 2023 року Кабмін тимчасово дозволив проводити закупівлі без аукціонів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів після його скасування. Це пояснювали тим, що в умовах відключення електроенергії та інтернету не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціонах.

Врешті, у травні все ж повернули аукціони при здійсненні державних закупівель.  

Як обрали «Тернопільелектротранс»

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом. Як нам повідомили, спальні мішки закупляли на виконання програми захисту населення (!) і території Тернопільської міської територіальної громади. Брали ці товари у двох компаній – ТзОВ «ФАСТ ФЕКТОРИ» (4500 шт) та КП «Тернопільелектротранс» (500 шт).

–  За результатами пошуку постачальників спальних мішків у відкритих джерелах, враховуючи потреби, якість, обмежені терміни поставки та ціну (аналіз ринкових цін в період пошуку постачальника), обрали постачальником ТзОВ «ФАСТ ФЕКТОРИ», яке є зареєстроване юридичною особою згідно законодавства України, не перебувало та не перебуває в процесі припинення, банкрутства чи ліквідації, як на дату укладення договору, так і на даний час. Враховуючи відповідні можливості поставки певної кількості товару у встановлений термін, також уклали договір із КП «Тернопільелектротранс», яке є окремою юридичною особою, – відповіли у міській раді.

Придбані мішки передали на баланс навчальним закладам міста, а частину (390 шт) – на відповідальне зберігання Тернопільському національному педагогічному університету. 

Чи шиють спальні мішки у «Електротрансі»? 

Ми також звернулися з інформаційним запитом до директора комунального підприємства «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха. Та запитали, чи має підприємство кваліфікованих працівників для пошиття спальних мішків, чи надавали схожі послуги іншим підприємствам та як визначали ціну товару. Як повідомили у відповіді на запит, спальні мішки пошиті працівниками підприємства. 

–  У штаті КП «Тернопільелектротранс» є вісім кваліфікованих швачок, які шиють польові костюми, спецодяг, чохли для сидінь у автобусах та тролейбусах, сильфони для тролейбусів, тощо, –  йдеться у відповіді.  

Підприємство серед видів діяльності, таких як пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення; електромонтажні роботи; технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів також займається виробництвом робочого одягу, іншого верхнього одягу та готових текстильних виробів, крім одягу. Про це свідчать дані аналітичної платформи YouControl. Новий вид діяльності зареєстрували у 2022 році - повідомили у комунальному підприємстві. 

Також у відповіді повідомили, що підприємство, окрім спальних мішків, виготовило 600 розвантажувальних жилетів, 400 польових костюмів, 137 комплектів курток з вітрозахисним утеплювачем, 10 жилетів-плитоносок відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради. Підприємство виготовляло продукцію для разових покупців на загальну суму 101 734 гривень:

  • 1 жилет-плитоноска;
  • 5 жилетів розвантажувальних;
  • 19 комплектів курток з вітровологозахисних з утеплювачем;
  • 5 польових костюмів;
  • 3 спальні мішки.

Спальні мішки, як заявляють у КП «Тернопільелектротранс», пройшли сертифікацію та відповідають вимогам ДСТУ. У ціну мішка з чохлом входить вартість плащової тканини, синтепону, флісу, бігунка, еластичного шнура, фіксаторів, заробітна плата закрійника, швачки та ПДВ. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Читач36

    Вкрали гуманітарку і купили її самі в себе.
  • Читач46

    Гроші тринькають . а в поліклініках пів ставки окуліста до якого годинами вистоюють хворі. Була сьогодні в поліклініці №1 по вул. Острозького. на другому поверсі де облуплені стіни, зношені латані, перелатані двері- убогість у 21 столітті. Там же була два роки тому а віз і нині там. То чом не виділити кошти на ремонт в поліклініці другого поверху. де в плачевних умовах працюють фахівці на 0. 5 ставки. щоб попасти слід записуватись заздалегідь. А тим часом тринькають наші гроші з вигодою для себе. ГАНЬБа. Де та мерія дивиться, поїдьте біля вокзалу на автобусну зупинку де стають6. 8 і 7 тролейбуси там можна ноги поламати: тротуар у вибоїнах, плитка відсутня- судом і гомора для тернополян і приїжджих. А мерія тринькає тим часом гроші, а люди шпортаються  на окремих зупинках та тротуарах м. ТЕРНОПОЛЯ.СУМНО, ПЛАЧЕВНО І ГАНЕБНО.
  • Читач72

    Накінець директор 9 школи Григорій Рибак спатиме в 390 спальниках  і вся його родина. Цікаво де Рибак зберігає спальники:вдома чи в школі. Питав в школярів 9 школи про спальники-нічого не чули, спальників не бачили.  Може начальниця управління освіти дасть коментар.   Керівництво Тернопільської  Міської ради продовжує красти гроші громади, а батьки в школах продовжують вносити добровільні гроші для школи, класу, класного керівника, директора.В комунальних поліклініках, державних лікарнях Тернополя узаконюють плату за медичні послуги в космічних сумах в той час коли є гроші в міському бюджеті.Головні лікарі продовжують збагачуватися Лексусами, Тойотами, дорогущими котеджами в селах, житловими будинками з півметровою шириною мурами, з яхтами, катерами, дачами, своїх синів влаштували підлеглими і пільгами депутата Верховної ради з бронею війни, організували приватний медичний бізнес обкрадаючи державні медичні заклади прикриваючись кураторами правоохоронцями які отримують щомісячні відкати(хабарі).А пересічний тернополянин приречений на смерть без медичної допомоги по причині відсутності грошей на лікування. Перші посадові особи продовжують збагачуватися за рахунок бідних, хворих, важко хворих. Пора накрадене забрати для держави, для безробітних, для інвалідів з соціальною допомогою 2100 грн., для пенсіонерів з пенсією 2700 грн.А палатки усі до одної відправити на передову лінії фронту разом з організаторами шахрайських схем розкрадання коштів, хабарниками.

    Читач46 reply Читач72

    РИБА ГНИЄ З ГОЛОВИ І ЦЕ ДОКОНАНИЙ ФАКТ.
  • Михайло Чайковський

    Барабани Страдіварі ))

keyboard_arrow_up