Партнер рубрики Події

Чому ОСББ не сподобалась запропонована Кабміном монетизація субсидій

Чому ОСББ не сподобалась запропонована Кабміном монетизація субсидій
ОСББ та їхнім спілкам вдалось домовитись із владою у Києві, що вони не є надавами послуг. Утім на місцях поки що вимагають подавати реєстри спожитих спожитих енергоносіїв та наданих послуг.

У 2017 році монетизація стосувалась виключно домогосподарств з індивідуальним опаленням, газом і електроенергією. У 2018 році монетизація буде масштабнішою — субсидію з бюджету отримуватимуть підприємства сектору ЖКГ і будуть розраховуватися з постачальниками енергоносіїв теж живими грошима. 


 Ця монетизація проходотиме в три етапи. Перший — монетизація розрахунків за субсидіями на рівні надавачів послуг. Суть змін зводиться до того, що на заміну кліринговим розрахункам, тобто безгрошових по субсидіях, приходять грошові.

Однак на першому ж етапі виникли проблеми. Зокрема із ОСББ.


- Раніше відбувалися так звані клірингові рохрахунки на центральному рівні, особливо великим надавачам послуг - електропостачання, газопостачання, - розповідає директор Департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський. -  Та систему розрахунків змінили  з 1 січня 2018 внесенням змін до постанови Кабміну № 256, яка регулює ці питання. В чому різниця — в тому, що змінюється порядок відшкодування надавачам послуг за пільги та субсидії.  Тобто, кошти мають  повертатись на рахунки, відкриті в органах казначейства України, безпосередньо надавачам послуг.  Тобто, так званими живими грошима підприємствам, які надають послуги тут за місцем реєстрації, а не десь на центральному рівні.

Але разом з внесенням змін до  згадуваної постанови, введенням  порядку, розробленого Мінфіном, виникли  деякі нюанси  щодо відшкодуванню коштів ОСББ, додає пан Боярський. Бо їх фактично прирівняли до надавачів послуг і зобов'язали відкривати рахунки в органах казначейства, однак ОСББ  не згодні з цим та заявили про це. Відтак в Міністерстві регіонального розвитку відбулась нарада щодо врегулювання цього питання, а також — тут на обласному рівні. Як наслідок - є лист роз’яснення Міністерства фінансів України про можливість розрахунку з ОСББ на рахунки відкриті в банках, а не на рахунки, відкриті в органах казначейства. 

Відео дня

А відтак і кошти, які надійшли в Тернопільську область за 2017, були перераховані на рахунки ОСББ, відкриті в банках, а не на рахунки, відкриті в органах казначейства.
 

Чому ОСББ проти

Чому ж  ОСББ не хочуть бути надавачами послуг та та які проблеми це їм може принести, розповідає голова ГС “Рада голів ОСББ м. Тернополя” Сергій Лупак. 

- Лише у лютому тернопільським  ОСББ  повністю погасили заборгованість за 2017,(листопад- грудень) - каже він. - Однак цього могло і не статись, оскільки нас прирівняли до надавачів послуг і ми мали б відкривати рахунки в органах Казначейства. У разі відкриття цих рахунків, ОСББ мало б протягом п'яти днів з часу находження грошей використати їх на визначені Кабміном цілі — наприклад оплатити за електроенергію, газ, виплату заробітної плати, а не розпоряджатись ними на цілі передбачені кошторисом. Тобто, кошти нібито і будуть, але  використати їх нареальні потреби не буде змоги. Окрім того, вимагали від нас, аби ми подавали реєстр спожитих спожитих енергоносіїв та наданих послуг.  В цих реєстрах має бути розписано  персональні дані  пільговика (субсидіянта) — ПІБ, ідентифікаційний код, сума нарахована повна, субсидії, заборгованість. Якщо цих реєстрів не подати, то не буде відшкодування за січень 2018. 

Будуть зміни

Утім ОСББ міста та  загалом по Україні не визнають себе надавачами послуг і таких реєстрів подавати не збираються. Тому неодноразово їхні спілки та ряд громадських організацій ці питання підіймали на зустрічах в Міністерстві фінансів України, Міністерстві соціальної політики.  І наразі їм вдалось домовитись про те, що під час перехідного періоду ОСББ не втягує реєстри, а пільги враховує тільки тоді, коли на свій рахунок отримує  субсидію. Причому, монетизація пільг і субсидій запроваджується з січня 2018 року, однак з  фактичною виплатою коштів людям з 1 квітня 2018 року. Утім всі ці домовленості ще мають бути закріплені на рівні нормативно-правових актів. 


- Добре, що ми тепер не будемо дотувати державу,  - каже  Сергій Лупак. - А будемо виставляти людям  рахунки за мінусом субсидії вже тоді, коли ті кошти вже надійдуть на рахунки ОСББ.

Попри те не всі проблемні питання, за словами пана Лупака вирішені. Так, хоч ОСББ ніби і домовились, що не будуть подавати реєстрів, на місцях їх  поки що від них вимагають. 

- Ми добились того, що ми не є  надавачами послуг (Згідно із закону України «Про ОСББ») і реєстрів не подаємо - продовжу він. - Але в Тернополі фінвідділ міськради вимагає ці реєстри. Очільниця відділу мотивує це тим, що якщо ви не здасте реєстри, то ми не зможемо замовити гроші, щоб вам повернути на рахунки. Але ж вибачте, ви нам в лютому  якось повернули гроші без цих реєстрів. Тому я написав лист в Міністерстві соціальної політики, хай дадуть роз'яснення — треба ті реєстри чи ні. Адже, як тільки ми подаємо ті реєстри, то автоматично визнаємо себе  надавачами послуг.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up