Партнер рубрики Події

Чому топить Тернопіль, і що влада з цим робитиме

Чому топить Тернопіль,  і що влада з цим робитиме
  • Кілька хвилин дощу і деякі вулиці міста перепливти можна хіба човном. Романтика.
  • А якщо серйозно, то проблема затоплення вулиць Тернополя виникає не перший рік.
  • Чи працює влада над її вирішенням та що збирається робити, дізнавалася журналістка “20 хвилин”.

Дощі - явище постійне. Вони є в будь-яку пору року. І, як показує практика, після кожної зливи Тернопіль плаває. Так було і 4 червня під час зливи, і 7. Затопило практично усі мікрорайони міста. Озера утворилися на вул. За Рудкою, Чехова, Крушельницької, просп. Злуки, на дамбі. Був і гейзер біля парку Шевченка. Це те, що бачили журналісти “20 хвилин”. Читачі писали і про потоп на вулицях Центру, “Східного”, “Канади”, “БАМу”.

Читайте також: Гроза: у Тернополі плавають не лише вулиці, а й торгові центри

Чому ж топить місто, і що з цим збирається влада, ми запитали у начальника управління ЖКГ Олега Соколовського.

- Якщо порівнювати з іншими містами, то нас далеко не топить, - каже пан Соколовський. - Перша причина таких колапсів після грози - зношеність мережі. Зараз ми працюємо дуже потужно, провели тендер, і підприємець спеціальною потужною машиною прочищає повністю всю мережу. І він активно працює. Бачите, у нас були такі потужні зливи, а таких великих підтоплень, як були колись, уже немає.

За словами начальника, наприклад, на “Новому світі”, чотири потужні гілки мережі взагалі були забиті доверху і не працювали. А тепер там все прочистили.

- Друга проблема: дощовий колектор у нас проходить, де колись була річка “Рудка” по Галицькій, - продовжує пан Соколовський. - І до нього далеко, тому частина дощових колекторів підключено в госпфекальну каналізацію.

Отже, коли йде сильна злива, відбувається перевантаження цієї каналізації і в цей момент автоматично закривається засувка. Як пояснює пан Соколовський, щоб не згоріла каналізаційна насосна станція, бо місто взагалі залишитися без води. І в момент закриття засувки може бути часткове підтоплення.

- Той гейзер біля парку Шевченка, який ви бачили 4 червня, утворився, бо там вириває люк. Якраз через закриття засувки, - каже Олег Соколовський. - Ми про це знаємо, тому є доручення міського голови, ми замовили проектно-кошторисну документацію. І поступово переходимо від підключення до госпфекальної каналізації у дощові колектора.

Як каже пан Соколовський, це дуже дорога “забава” і слід перекопати все місто. Наприклад, щоб підключити до колектора вулицю Валову, треба близько 10 мільйонів гривень.

Згідно із інформацією сайту ProZorro, управління ЖКГ провело тендер на будівництво дощового колектора по вул. Галицькій. Ціна питання - 107 млн 262 тис грн.

Було сім учасників, перемогло ТОВ "АВАКС ПРОФ" із пропозицією 89 млн 343 тис грн. Термін виконання робіт до 30 грудня 2020-ого. Кошти, згідно з договором, на будівництво виділятимуть із місцевого бюджету. На будівництво колектора у 2019-ому мають виділити 290 тис грн. Решту суми – у 2020 році. В управлінні ЖКГ кажуть, що роботи уже розпочали.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ібупрофен

    "потужна" відповідь))))
  • Каратєль

    Потужні дощі влітку
    Потужні снігопади взимку
    Напевно просто потужне місто у нас
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up