Чому українські канали закодували, а російські – ні. Чи можна «зламати» кодування

Чому українські канали закодували, а російські – ні. Чи можна «зламати» кодування
  • Українські телеканали тепер не можна дивитися безкоштовно. Таке рішення приймали чотири найбільші медіакомпанії.
  • Загалом закодували понад 20 телеканалів. Чи можна «обійти» сплату тарифу та чому російські канали не закодували – читайте у матеріалі.

Про те, що за перегляд українських каналів тепер доведеться платити – українські медіакомпанії оголосили ще минулого року. Це рішення аргументують боротьбою з пірацтвом та покращенням якості телепрограм, адже тепер дохід медіакомпанії отримуватимуть не тільки за рахунок реклами. Люди самі платитимуть за те, щоб дивитися телепрограми.

Чому не блокують російські канали

Багатьох людей обурило навіть не те, що за перегляд українських каналів тепер доведеться платити, а те, що російські канали лишаються безкоштовними. Про це вони писали у коментарях в одній з попередніх публікацій.

 - Зараз закодувати українські канали - означає сприяти зросійщенню, бо російські канали якраз безкоштовні, –  пише Ксенія Дончак. – Тоді якщо вже кодувати українські канали, то треба й російські, бо зараз, доки триває війна, безкоштовні канали агресора при платних національних - це просто плювок в обличчя українцям.

Відео дня

Однак, як пояснює завідуюча кафедри кібербезпеки Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Наталя Загородна, закодувати російські канали для українців фактично неможливо, оскільки це залежить від власників російських каналів, які і транслюють сигнал на території багатьох країн.

- З погляду на те, що в нас відбувається «медіавійна» з Російською Федерацією, ідея закодувати українські канали саме зараз, на мою думку, трохи дивна, – пояснює Наталя Загородна. – Закодувати супутниковий сигнал Росії ми не можемо. Якщо говорити по-простому, то супутники передають сигнал на тисячі тарілок на величезні території, які можуть покривати різні країни. Російські телеканали можна дивитися по супутнику і в Росії, і в Україні, і в Польщі, і в Німеччині і в багатьох інших державах. Тобто супутник може транслювати один сигнал для кількох країн одночасно. Він або закодований для всіх, або відкритий для усіх. Рішення закодувати сигнал приймають медіакомпанії Росії, які є власником контенту, тобто так, як це зробили наші медіакомпанії. Тому Україна, при всьому бажанні, не може закодувати чужий сигнал самостійно.  

Опитування

Чи варто було кодувати українські канали під час «медіавійни»?

Чи можна «взламати» сигнал

Серед деяких тернополян почали поширюватися чутки, ніби скоро можна буде придбати такий тюнер, який буде сам декодувати сигнал і платити за перегляд каналів щомісяця не потрібно. Журналіст «20 хвилин» спробував знайти на різних ресурсах, чи є такі тюнери, або хоча б спеціальні чіпи, для безкоштовного перегляду телеканалів. Однак таких знайти не вдалось. Наталя Загородна пояснює, що самого лише тюнера для безкоштовного перегляду недостатньо.

- Кодування сигналу відбувається по технології компанії Verimatrix, – пояснює завідуюча кафедри кібербезпеки ТНТУ. – Це одна з найпотужніших компаній у світі, яка займається розробкою систем захисту контенту. Сигнал, кодують за допомогою технології VCAS. Її розробили на основі міжнародних стандартів захисту HLS, AES, PKI, SSL та інших. Такий спосіб захисту інформації є надійним. Без спеціального контролера, який здатний приймати та обробляти сигнал, ви не зможете дивитись телеканали. Більше того, самого лише нового тюнера з таким контролером недостатньо. Ліцензовані компанії по підписці надають вам ключі, за допомогою яких тюнер зможе розшифрувати сигнал. Можливо спеціальні контролери можна десь придбати чи замовити, однак без ключів вони нічого не зможуть.

Чи кодують кабельне телебачення

Після кодування супутникових каналів у редакцію «20 хвилин» звернулися кілька читачів, які розповіли, що мають кабельне телебачення, однак у них телеканали заблоковані.

- Один з каналів заблоковано, на екрані повідомлення «Програма кодована, перевірте ваші права», – розповідає тернополянка Ольга. – У мене проплачений пакет, кабельне телебачення. Не розумію, чому зникли канали.

Як раніше повідомляли представники медіакомпаній StarLightMedia, 1+1 media, Медіагрупа Україна та Inter Media Group, зміни будуть стосуватися лише тих, хто дивиться супутникове телебачення. Для тих, хто має кабельне, інтернет телебачення, тощо – все лишається як було. Безкоштово можуть «ловити» сигнал люди, які мають звичайну антену та Т2 (якщо аналогово-цифровий перетворювач не вмонтовано в телевізор».

Опитування

А у вас є проблеми з кабельним телебаченням?

Ми звернулися до провайдера, який надає послуги підключення кабельного телебачення, та запитали, чому у кількох людей замість телетрансляції з’явились такі повідомлення. Там пояснюють, що з кодуванням супутникового сигналу це ніяк не пов’язано.

- Оскільки телебачення кабельне, на наших користувачів нововведення з кодування супутникового сигналу ніяк не впливає, – пояснили у службі підтримки. – Якщо такі проблеми з’являються у користувачів, потрібно про це повідомити провайдера, тоді причину проблеми встановлять і оперативно її вирішать.

Якщо у вас кабельне телебачення, однак у вас зник доступ до перегляду українських каналів – потрібно звернутися до вашого провайдера, з яким у вас укладено договір

А як ви ставитеся до таких змін? Пишіть у коментарях! 

Читайте також: Як тепер дивитись українські канали, якщо у вас супутник.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Оля Брик

    Ту зелену жабу бигрім впалив щозаблуковав канали
  • Мирослав Хоткевич

    В 15км. від Тернополя (від телевишки) сигнал на т2 стабільний рано.вечері.вночі вдень можна дивитись два три канали а в основному нема нічого

    був один вихід  супутникове

    тепер також супутникове тільки вже не українське  а  російськомовне (російське)

    звичайно можна купити тюнер і платити щомісячну оплату але якщо живуть двоє або одно стариків пенсіонерів при мінімальні пенсії це дуже великі витрати для них і будуть тепер обговорювати новини москви а не київа

    нинішня влада то продовження влади брехунів і злодіїв які навіть у такому простому питанні не думають про простих малозабеспечених своїх громадян
  • Алексей Горох

    зрада !
  • Андрей

    Очередной развод олигархов.Хотят с народа выдавить деньги за свою укр.помойку.Т2 тоже могут запросто сделать платным.Нашему государству верить нельзя.Они везде и на всём рубят бабло.

    Анонім reply Андрей

    Я погоджуюсь ,що Т2 теж ця так звана влада зробить платним це все питання часу ,і зроблять ці ж.....ди по хитрому  включивши до рахунків за електроенергію так само як з газом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up