Чорна річка, мертва риба і сморід: біля «райського джерела» прорив каналізації, усі нечистоти у воді

Чорна річка, мертва риба і сморід: біля «райського джерела» прорив каналізації, усі нечистоти у воді
  • У місці, яке місцеві охрестили «Тернопільським Таїландом», вже близько двох тижнів перебувати неможливо через нестерпний запах. Люди, які власними руками зробили тут місце для купання б'ють на сполох: нечистоти затопили і річку, і кілька джерел поряд, а уся риба та річкові птахи, за їх словами, загинули.
  • Ми на власні очі побачили, що досі відходи стікають у річку. Що про це кажуть екологи та чому досі витоки не ліквідували. 

Репортаж із «райських місць» на окраїнах Тернополя, який редакція «20 хвилин» опублікувала три роки тому, зібрав десятки тисяч переглядів. Людей захопила краса цих місць. Сюди приходили зробити фото, охолодитись в спеку, а деякі тернополяни  купались тут навіть взимку. 

Читайте також: Хочете екзотики? Тернопільський "Таїланд" вражає райськими краєвидами

Немає опису.

Відео дня

Джерела, про які йде мова, знаходяться в старому руслі Серету в районі Об'їзної поряд з Білим Замком. Іх повідомили редакцію читачі, вже близько двох тижнів неподалік прорвало каналізаційну трубу. 

— Ми з чоловіком вже кілька років ходимо купатись у ці джерела, навіть взимку. Це чудові місця, в яких можна відпочити душею і тілом. Є люди, які доглядають за цією територію, самі збирають сміття, чистять джерела, зустрічаються тут щоранку, — розповідає тернополянка Людмила.

Сморід чути на весь район Оболоня

Жінка каже, що 11 липня, люди, які прийшли до джерела купатись, побачили, що його затопило брудню, майже чорною водою, а перебувати на березі річки стало просто неможливо через сморід. 

— Я живу на Білогірській, і в дні, коли була найбільша спека, навіть в квартирі стояв нестерпний запах фекалій. На такий запах скаржились і мешканці Чернівецької та навіть Живова. Ми пішли до річки і побачили, що там є прорив труби, викликали «Водоканал»,  але вони лише обгородили це місце стрічкою, брудна вода і далі текли, — говорить тернополянка.

22 липня, разом із пані Людмилою, наша журналістка відправилась до джерел. Вже неподалік Замку було чутно неприємний запах, і чим ближче до «Таїланду» ми підходили, тим різкіше його відчували. 

— Ось це джерело облаштував тернополянин, люди, які часто тут купаються весь час самі його чистять вручну, є чоловік, який розставив стежкою мішки для сміття, аби люди не кидали його на землю, і сам збирає та виносить його. Люди дружні між собою і дуже полюбили це місце. Тому, коли побачили це нещастя були ошелешені, — каже жінка. 

Немає опису.

 

Немає опису.Загинула риба, жаб теж не чути 

Річку, в яку стався викид відходів з каналізації, називають «Старим руслом» Серету. І зараз, як ми побачили на місці, вода там практично чорна, на узбережжях чорні згустки бруду. Люди припускають, що прорвало стічні труби, в яких збираються каналізаційні відходи з всього міста. 

— Раніше вода тут була практично прозора. На щастя, джерела вже очистились, але на початку і там вода була брудною. Ми бачили рибу, яка загинула. Спочатку карасі і інші види риб перестрибували в джерело, де вода чистіша, але там і їсти їм нічого, і вода надто холодна, — розповідає тернополянин Олег Буковський, який купається тут близько чотирьох років. 

Чоловік каже, що раніше тут помічали і диких качок з каченятами і водяних чапель, а після того, як стався викид в річку не видно нікого. Не чути і квакання жаб, яких тут теж водилось чимало. 

Фото, яке ви бачите нижче, пан Олег зробив 15 липня. 

Немає опису.

Немає опису.

Коли відремонтують? 

 22 липня ми побачили місце, де, ймовірно, і сталась аварія. Станом на 14.30 брудна вода продовжувала витікати у річку. 

За коментарем щодо ситуації ми звернулись у КП «Тернопільводоканал», але в установі переконують: колектор, на якому сталось пошкодження перекрили. 

— Із каналізаційної насосної станції № 9 до очисних споруд проходить два напірних колектори. На одному з них, на вулиці Об’їзній, трапилось пошкодження,  Зараз надходження стічних вод через цей колектор припинено. Щоб розпочати ремонтні роботи, працівники водоканалу мусять спершу обладнати тимчасовий під’їзд до місця аварії для спецтехніки, оскільки вона в низині, а після затяжних дощів там усе розмито.— овідомила  повідомила речниця "Тернопільводоканалу"  Наталія Федорців

Що кажуть екологи?

Небайдужі, разом з місцевими активістами почали бити на сполох та звернулись до екологів. Звернення 19 липня написали і на портал Міністерства захисту довкілля. 

За коментарем, щодо ситуації ми звернулись в обласне управління екології. У приймальні нам повідомили, що 19 липня їм надійшов лист про те, що на Портал Міндовкілля «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ», надійшла інформація про те, що спостерігається забруднення річки Серет.

Немає опису.

— Відповідно до закону, ми виїжджали на місце події, після того надіслали відповідний лист в Тернопільську міську раду, де зазначили, що до 2 серпня там мають вжити заходів реагування. У випадку, якщо на звернення не відреагують, ми повідомлятимемо в Державну екологічну інспекцію, — зазначили в управлінні. 

Про ситуацію вже знають і в Держекоінспекції, як розповіла журналістам «20 хвилин» головний спеціаліст держекологічній інспекції Ольга Ксьондзова, звернення зареєстрували і у їх установі. І дії ті ж самі  — до 2 серпня ліквідувати вогнище забруднення має міська влада. 

А про людей подумали? 

Звернення до екологічних служб подав громадський активіст, голова ГО «Тернопілля — наш дім» Руслан Ваврик. Чоловік каже, що обурений бездіяльністю і екологів і місцевої влади, адже їх повідомив одразу, коли люди побачили, що річка забруднена. 

— Виникає питання: чому екологи не дослідили наскільки цей витік нечистот є небезпечним, каналізаційні води пішли і в землю, і далі річною до села Петриків. Наслідки, звісно можуть відчути і тернополяни. Чи безпечно тут взагалі знаходитись? Чи можна в населених пунктах пити воду, чи можна тут знаходитись та дихати цим? Чому люди не попередженні про те, що тут не можна зараз купатись? Вони відписали, що на розгляд мають 15 днів, але це ж надзвичайна ситуація. А про людей, які живуть тут, подумали? — каже чоловік. 

Чия територія? 

За коментарем ми звернулись у прес службу Тернопільської ради, аби дізнатись, які дії будуть у відповідь на лист. У відповідь почули: територія належить до села Петриків — туди і звертайтесь за коментарями. 

— Близько двох тижнів тому мені повідомили про те, що стався витік, на місці був «Водоканал» і мені повідомили, що ремонтні роботи провели, а витік закрили. Зараз не маю змоги поїхати на те місце, адже я на самоізоляції, — зазначив староста села Петриків Михіло Спяк. 

Немає опису.

Староста каже, що питання до якого населеного пунктуналежать ці території — суперечливе. 

Але як вдалось з'ясувати журналістам «20 хвилин» за даними із кадастрових карт, деякі території, неподалік «Тернопільського Таїланду» вже у приватній власності з цільовим призначенням «Під будівництво». 

Немає опису.

Немає опису.

До слова, у місці подейкують, що "Старе Русло", разом із джерелами, яких там є близько десяти, і взагалі планують засипати будівельним сміттям, аби території були придатні для будівництва. Правда це або ні, спробуємо з'ясувати згодом. 

Наразі ж продовжуємо стежити за ситуацією із "Тернопільським Таїландом". 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Короч кругом "стрілочники", біда.
  • Тарас Годомич

    Чому місцева влада замовчує і не повідомляє людей про це лихо адже мова йде про здоровя людей.  Старе русло в яке витікають нечистоти впадає в р, Серет, річка в свою чергу впадає в Дністер а він в Чорне море. До речі, витік нечистот до сьогодні не припинений .

keyboard_arrow_up