Де не можна розміщувати агітацію: вокзали, зупинки, громадський транспорт – під забороною

Де не можна розміщувати агітацію: вокзали, зупинки, громадський транспорт – під забороною
  • Передвиборча агітація, згідно з Виборчим кодексом, дозволена наступного дня після реєстрації кандидата.
  • Розміщення агітаційних матеріалів заборонено, в т.ч., на зупинках громадського транспорту. Це нова норма, і деякі органи місцевого самоврядування при визначенні місць розміщення агітаційних матеріалів її не врахували, каже омбудсмен.

У Виборчому кодексі чітко прописані місця, де заборонена передвиборча агітація. Деякі норми – нові і стали актуальними лише на місцевих виборах. Де категорично не можна розміщувати агітматеріалів, повідомила громадський омбудсмен з захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва.

  • Незабаром розпочнеться передвиборча агітація, а, згідно з Виборчим кодексом, вона дозволена на наступний день після реєстрації кандидата, - повідомила Ольга Мазаєва. - У Виборчому Кодексі прописані також обмеження стосовно місць розміщення агітаційних матеріалів. Звертаю увагу, що розміщення таких заборонено в тому числі і на зупинках громадського транспорту. Це нова норма, і деякі органи місцевого самоврядування, при визначенні місць розміщення агітаційних матеріалів, цю норму не врахували, або проігнорували, або не знали про неї.  

Проте, статтею 212-14 КУпАП передбачені штрафи за розміщення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях.

Відео дня
  • Тому, незалежно від наявності дозволу органу місцевого самоврядування розміщати агітаційні листівки, плакати, сітілайти на зупинках, штрафи будуть, - запевнила Ольга Мазаєва.  

Читайте також Чотири бюлетені, трафарет і вперше обиратимемо районних депутатів: усе про місцеві вибори
Про порушення потрібно повідомити у поліцію, зателефонувавши на лінію 102.

  • В головному управлінні Нацполіції в області також створено ситуаційний центр, який координує роботу поліцейських області, пов’язану з виборами, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Поліцейські таким чином координують свою роботу щодо виборчого процесу з мережею ОПОРА.

Наразі за порушення виборчого законодавства немає фактів, які внесли б до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Проте є понад 10 повідомлень про різного роду порушення. У частині з них поліцейські не знайшли порушень чи складу злочину, щодо решти – перевіряють надані факти.

Читайте також Благодійні пакети чи продукти: за що і коли кандидатам світить кримінал і де межа між подарунком і підкупом?

Юридична довідка

Стаття 212-14. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях

Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ден

    то на бігмордах теж не можна агітацію. бо вони відволікають водія .....познімайте там рекламу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up