День Андрія 2019 - традиції, прикмети, що не можна робити у свято та де потрапити на вечорниці в Тернополі

День Андрія 2019 - традиції, прикмети, що не можна робити у свято та де потрапити на вечорниці в Тернополі

День святого Андрія відзначається 13 грудня і є одним зі свят в циклі зимових православних свят.

День Андрія, який відзначається 13 грудня, одне з найважливіших християнських свят не тільки взимку, але і на протязі всього року.

Історію та традиції свята, а також найкращі привітання, подарунки та молитву на День Андрія, повідомляє УНІАН lite.

День святого Андрія Первозванного - історія свята

Свято Святого Андрія зародилося ще в дохристиянські часи і прийняло сучасні обриси у часи раннього Середньовіччя. Присвячене святому Андрію Первозванному - одному з апостолів Ісуса Христа, який був на тому місці, де згодом виник Київ.

Відео дня

День святого Андрія відзначається 13 грудня і є одним зі свят в циклі зимових православних свят, що відзначаються під час Різдвяного посту. Приміром, у католицькій традиції День святого Андрія знаменує старт передріздвяного посту.
 

Прикмети на День Андрія Первозванного

Прикмети на День Андрія були пов'язані переважно з прогнозом погоди.

- якщо 13 грудня йде сніг, вважається, що зима буде досить затяжною і холодною;

- якщо сніг не випав до Дня Андрія, варто сподіватися на теплу зиму;

- хмари низько пливуть по небу – до майбутніх холодів;

- якщо кішка цього дня особливо старанно вмивається – погода буде ясною, але холодною;

- поява на небі яскравого сонця обіцяє багатий урожай на майбутній рік.

Що не можна робити в День Андрія

З Дня Андрія до самого Нового року або Хрещення не можна займатися прядінням і ткацтвом, щоб не накликати біду.

Всі інші заборони на Андрія Первозванного лунають з боку церкви. І пов'язані вони переважно з ворожінням. З точки зору церкви, на Андрія Первозванного не можна гадати.

Що подарувати Андрію на день ангела
 

Чоловіки з іменем Андрій, згідно з астрологією, люблять мистецтво, кіно і театр, займаються живописом або співом, крім того, нерідко захоплюються спортом – футболом або шахами.

Тому на День Андрія можна подарувати: курс малюнка і живопису, майстер-клас з більярду, роуп-джампінг, заїзд на картингу, урок гри на гітарі або барабані.

Синонім Дня ангела - іменини, тому доречно зробити подарунок, пов'язаний з ім'ям: іменний стакан для віскі, рушник або банний халат з персональною вишивкою, термокружка з принтом, іменна флешка.

Ворожіння на Андрія

Саме в ніч на 13 грудня можна було ворожити на судженого і не боятися гніву церкви.

До слова 13 грудня о 19 годині в клубі села Кобзарівка, яке входить до складу Тернопільської територіальної громади, відбудуться «Українські вечорниці на Андрія». Початок о 19 годині. 

Вважалося, що саме в цю ніч до дівчат приходить у снах її майбутній обранець. Також на свято Андрія робили прогноз на всю зиму і визначали прогноз на холодну пору року.

Одним з найпопулярніших є ворожіння на ім'я судженого:

- У ніч на 13 грудня поклади під подушку мішечок з написаними на окремих листках паперу чоловічими іменами (11 імен на свій розсуд, можеш вибирати друзів-знайомих, а один папірець залиш порожній). Вранці 13 грудня витягни один з листків. Яке ім'я випаде – так і зватимуть твого майбутнього чоловіка. Якщо тобі дісталася "пустушка", означає ім'я судженого поки залишається таємницею.

- Вважають, що чоловік, який присниться дівчині в ніч на 13-е грудня, стане її чоловіком. Тому постарайся запам'ятати того, кого побачиш уві сні.

А щоб наснився суджений, перед сном обов'язково подумай про людину, яка дорога твоєму серцю.

- Візьми жменю конопляного насіння, вийди опівночі на вулицю, і три рази пройдись навколо будинку, розсипаючи насіння і примовляючи "Я, святий Андрію, Конопельки сію! Дай же, Боже, знати, з ким весілля грати". І наречений тобі точно присниться!

День ангела Андрія привітання

Нехай у день твого святого, Ангел сил додасть до всього, Щоб життя не було сірим, Хай додасть наснаги й віри, Перемог на кожнім кроці, Досягати без вагання, З днем ангела Андрія, Прийми привітання!

*** Вітаю тебе, Андрію, з днем народження. Бажаю всіх благ, успіхів і любові. Нехай твої друзі завжди будуть вірними, нехай бажання збуваються, а удача просто таки переслідує тебе на кожному кроці. Зі святом! Побільше тобі світлих днів, а невдачі нехай залишаться просто поганим сном.

*** Ти Андрій у нас боєць, І в роботі молодець! Люблять всі тебе дівчата, Липнуть всі, немов ти м’ята, Ти в нас гордий, не здаєшся, На любов не піддаєшся! Хай завжди тобі везе, І в житті буде усе!
 

Молитва Андрію Первозванному 13 грудня

Первозданний Апостоле Господа і Спаса нашого, верховний Будівничий Церкви Христової – всехвальний Андрію! Заклик Христа іти за Ним Ти сприйняв з гарячістю й покинув свої сіті – все майно своє – та за Христом пішов навіки.

Прославляємо і величаємо Апостольські труди Твої; зворушливо згадуємо Благословенний Твій прихід до нас та чесні страждання, які за Христа перетерпів; в розчуленні цілуємо Ікону твою ; шануємо святу пам’ять Твою і непохитно віруємо, що Господь Бог є живий, жива також і душа твоя.

З Ним, Господом, Ти перебуваєш на Небесах і не перестаєш любити нас любов’ю, якою полюбив раніше, коли Духом Святим передбачив наше навернення до Христа Спасителя. 

Люблячи ж і тепер, підносиш свої молитви до Господа про потреби всіх нас – недостойних твоїх нащадків. Святий Апостоле Андрію!

Так ми віруємо і повсякчас ісповідуємо, та з цією вірою Благаємо Господа Бога Спасителя Нашого Ісуса Христа, щоб твоїми молитвами він обдарував нас усім потрібним для спасіння й життя вічного.

Благай же, Андрію, Господа, щоб і кожний із нас нині шукав не земних вигод, але турбувався про ближніх своїх і скерував до Небесного, вічного. Святий Апостоле Андрію!

Маючи тебе за свого Опікуна й Молитовника, тішимо себе надією, що молитви твої завжди допомагатимуть нам перед Господом, Спасителем нашим Ісусом Христом, Якому належить слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом навіки вічні.

АМІНЬ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up