Нацбанк ліквідував управління НБУ в Тернопільській області

Нацбанк ліквідував управління НБУ в Тернопільській області

Керівництво Національного банку України ліквідувало управління НБУ в Тернопільській області. Обласні депутати стурбовані цим рішенням, як результат - прийняли звернення до керівництва держави аби скасувати безпідставне рішення НБУ.

  • Експеримент з ліквідації відділень НБУ відбувається лише у Тернопільській і Житомирській областях, - зазначив під час сесії Тернопільської обласної ради депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Володимир Мисик. - Чому так відбувається саме в цих областях сказати важко.

Згідно з законом про НБУ, продовжує депутат, регулятор забезпечує емісію і готівковий обіг коштів виключно монопольно по всій території України. Сьогодні ці повноваження НБУ хоче передати іншим  банкам. А що буде з тими банками за деякий час досить легко передбачити - їх просто не стане разом з нашими грошима.

Підтримав свого колегу і депутат від фракції “Народний контроль” Володимир Болєщук. Який зазначив, що ліквідація будь-чого - ганебне рішення. Оскільки зусилля центральної влади повинні бути направлені на розвиток, а не на скорочення.  

  • За подібними рішеннями буде ліквідація нашої області, - припустив політик. - Питання по НБУ - досить чутлива тема, оскільки це наші гроші та добробут наших людей. 

Як результат, депутати одноголосно підтримали звернення до керівництва держави у якому йдеться наступне: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, вважаємо неприпустимим припинення повноцінної діяльності Національного банку України в Тернопільській області та звертаємося з вимогою припинити експерименти над Тернопільською областю та прийняти необхідні рішення по відновленню повноцінної діяльності управління Національного банку України у Тернопільській області, а також вимагаємо невідкладного прийняття рішення про відставку голови Національного банку України Гонтарєвої В.О.».

Відео дня

Свою позицію нашій редакції озвучили і в НБУ. Зокрема, зауважили, що процес централізації функцій НБУ та вихід із мережевої системи, за якої Національний банк мав територіальні управління, було розпочато ще у 2015 році у всіх регіонах України. До того часу всі функції центрального банку повністю дублювалися на місцях в територіальних управліннях. Із початком централізації починаючи з 2015 року НБУ фактично звузив свою представленість у регіонах до двох функцій: забезпечення готівкового обігу та підтримки роботи відділів по роботі з громадянами та юридичними особами "Єдине вікно“. Станом на сьогодні регулятор централізує ці функції наступним чином:

  • Керівництво готівковим обігом буде централізовано здійснюватися з Києва.
  • Готівковий обіг Тернопільської та Житомирської областей забезпечуватиметься відповідними підрозділами НБУ, що територіально розміщуються в інших областях України. Подібна передача повноважень щодо забезпечення готівкового обігу відповідає новій Концепції організації готівкового обігу в Україні, прийнятої Правлінням НБУ 11 серпня 2016 р.
  • При цьому, громадяни та юридичні особи Тернопільської області матимуть змогу звертатися до НБУ через відповідний відділ "Єдиного вікна" НБУ в Львові, а громадяни та юридичні особи Житомирської області – через відділ "Єдиного вікна" НБУ в Києві як за допомогою пошти, так і за допомогою е-mail.

Читайте також: "НБУ повністю централізував власні функції у Тернопільській області"

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    там все одно одні дармоїди сиділи і толку віт того НБУ не було, Гонтарева нагадила скрізь і у відставку пішла, за таке її треба судити і посадити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up