Деякі беруть навіть по 50-80 копійок! Ми перевірили, як працює заборона на пластикові пакети

Деякі беруть навіть по 50-80 копійок! Ми перевірили, як працює заборона на пластикові пакети
  • З 10 грудня заборонили безкоштовно розповсюджувати пластикові пакети. Цю подію активно обговорюють тернополяни. Хтось критикує, хтось підтримує, а хтось жартує з нововведень. 
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, як працює заборона. Скільки тепер платитимемо за пакетики? Чи дотримуються заборони та яка є альтернатива?

Що кажуть тернополяни

Нововведення активно обговорюють тернополяни. Хтось підтримує ці зміни, а хтось навпаки – критикує. На нашій сторінці у фейсбук місцеві висловлюють різні позиції. 

– Замкнуте коло.... Замість пластикових пакетів-паперові, для виготовлення яких будуть вирубувати дерева, що знову ж завдасть шкоди довкіллю – пише Dina T-r.

– Підтримую, але мають зникнути повністю, а не тільки безкоштовні! – пише Andrew Skakun.

Відео дня

– Я за паперові кульки, але нехай спочатку вони з'являться, а потім можна буде говорити про їх заміну. – коментує Оля Липка.

– Бачила. Люди беруть в кульочок, ідуть на касу, на касі витягуються з кульочка, а кульочок іде в сміття! І що доброго зробили? А на самих касирів взагалі було вже боляче дивитись... На моїх очах в 19 вечора двоє дуже «культурних» мужчин дівчаток-касирів обзивали на чім світ стоїть через ті кульочки, а вони в чому винні?! А скільки таких ненормальних за день було? – пише Лідія Муравська.

– А яка альтернатива? У нас на всьому хочуть наживатися, попросту робити гроші з повітря! Замість того, щоб побудувати сміттєпереробні заводи – платні пакетики?! – обурюється Лариса Цимарная.

– Я вважаю, якщо дбати про природу - то до кінця. Для чого продавати пакети і далі забруднювати навколишнє середовище?Утилізувати всі пакети і не давати їх у продаж, або виробляти такі пакети, які б швидко розкладалися, і тим самим на забруднювали б природу, – пише Світлана Ізініцька. 

З чого все почалося

Нагадаємо, почалося все з того, що депутати Верховної Ради проголосували за законопроєкт законопроект №2051-1 “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” ще 1 червня 2021 року, а 7 червня його підписав президент. Однак вступив в силу новий Закон з 10 грудня 2021 року. Перші обмеження стосуються платного розповсюдження пакетів. Роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області на своєму офіційному сайті.

Після того як Закон запрацював,  тернополяни почали обговорювати це у соцмережах. Хтось висміює чи жартує над нововведенням. Ось лише деякі меми, що ми побачили:

Читайте також:

У тернопільських супермаркетах працюють уже по-новому: пластикові пакети лише за гроші

Однак це лише початок змін. З 10 березня 2022–го року у закладах торгівлі, громадського харчування та надання послуг розповсюджувати пакетики заборонять взагалі. Почнуть діяти і штрафи за порушення – від 8500 до 17 000 грн, а за повторне порушення протягом трьох років штраф становитиме від 17 000 до 34 000 грн. Розповсюджувати їх не можна буде навіть платно. Тому вже зовсім скоро пакетики мають зникнути з магазинів. 

Заборона не поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка. Ця норма діятиме до 01 січня 2023 року.

Мета цього закону – зменшити кількість відходів, які забруднюють середовище. На сайті урядовго порталу пояснюють, чому важливо заборонити продаж пластикових пакетів. Це аргументують захистом навколишнього середовища та важкістю переробки таких відходів:

  •  поліетиленові пакети забруднюють ґрунти, ліси, річки та моря,
  •  1 млн птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею,
  •  всього близько 6% від загального числа пакетів переробляються – решта роками лежить на сміттєзвалищах, або ще гірше – серед природи.

У супермаркетах пакетики платні

Ми обійшли кілька місцевих супермаркетів та провели експеримент – купували невелику кількість товарів, який можна зважити та покласти до сумки і без пластикового кулька. На касі продавці мали б додавати його до чеку. 

У всіх магазинах, де ми побували, біля пакетиків тепер цінники та повідомлення з поясненнями для покупців. Вартість товару різна. У деяких мережах окремі товари ще фасують у целофан безкоштовно – м’ясо, риба. У деяких доведеться платити навіть за пакети, у яких поклали брудні овочі чи крупи.  

Так, у «Сільпо» пакетики коштують по 10 копійок, незалежно від розміру. Безкоштовно надається лише для пакування продукції рибного відділу та відділу свіжого м’яса. Однак за пакет, щоб запакувати заморожену рибу треба платити. Чому саме так – у повідомленні не пояснюють. За пакетики для упаковки овочів, фруктів, цукерок, заморожених напівфабрикатів доведеться заплатити. На касі вартість пакету врахували. У чеку є окрема позиція та вартість – по 10 копійок.

Різні ціни на різні пакети ми побачили в «АТБ». Там поліетиленові пакети без ручок коштують 9 копійок, з ручками – 12. Однак роз’яснень для покупців не помітили. Касирка пояснила – це ціна для усіх пакетів, незалежно від того, що ви пакуєте. У чеку також є окрема позиція та вартість – 12 копійок. У магазині знайшли упаковку пакетів «майок». 100 штук можна придбати за 21,7 гривень. Це по 21 копійці за штуку – дорожче, ніж купувати поштучно.

Біля кожної полиці чи стелажу з товарами на вагу були роз’яснення про нові правила в супермаркеті NOVUS. Пакет для риби вартує 50 копійок. Він більшого розміру. Всі інші пакети – по 10 копійок. Безкоштовно їх не видають, ні для круп, ні цукерок, ні овочів, фруктів та навіть м'яса. На касі до чеку додали 10 копійок за кожен пакет. 

У супермаркеті «Рукавичка» пакетики коштують по 10 копійок для пакування будь-яких товарів. Однак на касі його не врахували, тому в чеку немає додаткової позиції. 

В аптеках пакетики лише за гроші

Ми також побували в кількох аптеках міста. Там ситуація схожа. Раніше в деяких мережах аптек в пакетик клали навіть одну пластинку пігулок. Однак з 10 грудня це змінилося. 

У аптеці «Подорожник» ми придбали пластинку пігулок та попросили пакетик, оскільки нам його не дали. Нам пояснили, що їх вже не дають, але можна купити за 50 копійок. Це звичайні пакетики. Однак чому так дорого?

У аптеці «Доброго Дня» теж розповіли, що тепер пакетики вони не дають, оскільки почав діяти новий закон.

За 50 копійок можна купити пакетів в аптеці «БАМ». Безкоштовно їх уже не видають. Це звичайний пакет-майка але з логотипом аптеки та посиланням на сайт. 

У «Аптеці низьких цін» пакетик коштує 55 копійок. Він також брендований з назвою аптеки. 

В аптеці «Бажаємо здоров'я» звичайний маленький пакетик коштує 80 копійок – кажуть фармацевти. Ми придбали медичні маски, які поклали до пакетику, однак гроші за нього не взяли. 

А от в аптеці DS мають паперову упаковку, у яку можуть скласти ліки. 

Чи дотримуються правил на ринку

А от на території Центрального ринку нових правил ще не дотримуються. Пакетики мають різні продавці. У них кладуть не лише овочі, фрукти, крупи чи м’ясо, а і непродовольчі товари. Про нові зміни говорять неохоче. Дехто скаржиться – підприємцям постійно ускладнюють життя та не дають працювати.

– Це якесь знущання над малим бізнесом. Спершу нас закривали на карантин, ходять штрафують через маски, потім нові обмеження, що працювати можна лише вакцинованим, тепер вже за пакетики. Скоро штрафувати почнуть за пакетики. Влада «добити» нас хоче. 

– Я розумію, коли в пакетики кладуть одяг запаковані товари, там можна відмовитися. Але що робити з м’ясом, рибою, крупами та й навіть овочами? – питає одна з продавчинь.

На ринку ми не побачили ніяких роз’яснень біля кіосків продавців, що тепер пакетики платні. Їх там поки дають безкоштовно.

Яка альтернатива?

Ми також дізналися, скільки коштують багаторазові торбинки та еко–сумки. З такими можна побачити все більше тернополян. Від звичайних пакетів люди починають відмовлятися.      

Ціни на деякі еко–торби «кусаються». У «Сільпо» джутова сумка коштує 100 гривень. На неї діє акція. Звичайна ж ціна – 149 гривень. Є багаторазові еко–сумки за 50, 60 та навіть за 200 гривень.

Також ми знайшли багаторазові торбинки з бавовни для овочів та фруктів. Одна така коштує 10 гривень. Набір з трьох – 30 грн. 

У супермаркеті «АТБ» найдешевша багаторазова сумка вартує  10,1 грн. Найдорожча, яку ми побачили, – 33,7 грн. 

У NOVUS ми побачили різну еко–упаковку. Є паперові пакети по 12 гривень. Багаторазові шопери коштують від 43 до 80 гривень. Торбинка для овочів та фруктів – 42,5 грн. Набір з двох торбинок – 90 гривень.

А як ви ставитесь до цих змін? Пишіть у коментарях!

Опитування

Як ви сприймаєте заборону на пластикові пакети?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Оля Яхван

    А чому немає в магазинах паперових  пакетів?

    Iryna Iruna reply Оля Яхван

    Оля Яхван , бо в нас все через одне місце...закон придумали, а заміни-ні ...паперових немає...вже трьох постачальників перепитала,  де можна знайти пакети з крохмалю...усі знизить плечима!!!
  • Nadiya Shulyk

    В Європі платять за пакети по 0,01€ вже кілька років. Звичайно ціна повинна бути низька і однакова для всіх.

    Тетяна Прокоф'єва reply Nadiya Shulyk

    Катерина Коваль так 0.01-0.02 Є  за одноразовий кульочок,багато людей не звертає уваги  що в чеку є декілька копійок більше, тому і думають що кульки  безкоштовні в Європі

    Nadiya Shulyk reply Nadiya Shulyk

    Holyk Lyubomyra купляю продукти в Esselunga i Rossetto кульки на овочі і фрукти по 0,01€

    Катерина Коваль reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk перший раз про таке чую🙄

    Alex Kushnir reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk давайте одразу число середньої зарплати в Європі щоб зрозуміліше було

    Holyk Lyubomyra reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk Італія  0,04-0,012€

    Наталя Іванців reply Nadiya Shulyk

    Nadiya Shulyk Так АЛЕ у Європі ЦІНИ на пакети невнесення у ціну товару а В УКРАЇНІ У КОЖНІЙ ВЕЛИКІЙ МЕРЕЖІ МАРКЕТІВ ПЕРЕДЧАСНО ЗАКЛАДУЮТЬ
  • Любов Пігій

    За гроші пакет можна він не шкодить а за дурно то шкодить ,набрати в один  свій пакет моркви буряка картоплі і най на касі сортують і важать.

    Любов Пігій reply Любов Пігій

    Luda спробуйте вижити на 2200гр,і будете тоже  рахувати копійки.

    Оксана Дозорська reply Любов Пігій

    Любов Пігій є люди які рахують і копійки.

    Luda Petryk reply Любов Пігій

    Любов Пігій Бажано , щоб перед вами стояло 10 таких "мудрих" , як ви , по пів дня будете стояти в черзі , зате зекономите 10 коп.

    Вадим Єпур reply Любов Пігій

    Але в чому винні касири?
  • Клаптий Людмила

    а деякі 2грн

keyboard_arrow_up