Партнер рубрики Події

У лікарнях ввели масковий режим, а тролейбуси всередині миють хлоркою : як Тернопіль бореться з вірусами

У лікарнях ввели масковий режим, а тролейбуси всередині миють хлоркою : як Тернопіль бореться з вірусами
  • У зв’язку із підвищеною небезпекою захворюваності на грип та ГРВІ в Тернополі призупинили проводження масових заходів в закритих приміщеннях, у школах та садочках щоденно відстежують кількість хворих, у лікарнях ввели масковий режим, а тролейбуси дезинфікують спеціальними розчинами.

На початку року у Тернополі зафіксували три смерті від пневмонії. В одному випадку підтвердивши штам грипу А1. Через посилену увагу до захворюваності у Тернополі створили оперативний штаб реагування на всі випадки пневмонії в місті.

У відділі охорони здоров’я Тернопільської міської ради повідомляють, що  станом на 13 січня зареєстрували 35 випадків грипу серед населення міста, у 11 випадках діагноз підтверджений лабораторно - грип А. "Ситуація контрольована і стабільна", - запевняють медики. 

30 тисяч гривень з міського бюджету виділили на  лабораторне обстеження при випадках підозри на дифтерію перенаправити на проведення обстежень хворих з важкими та ускладненими формами грипу та ГРВІ, - повідомляють у пресслужбі Тернопільської міської ради. - Кошти було передбачено комплексною програмою „Здоров’я громади на 2019-2021 роки” .

Відео дня

У всіх закладах та місцях, де є скупчення людей, проводять заходи профілактики від вірусів.

Тролейбуси дезинфікують

Як повідомляє начальник КП "Тернопільелектротранс" Андрій Мастюх, відповідно до рішення комісії, щодня в кінці зміни тролейбуси обробляють спеціальним розчином для дезинфекцій. 

- З 2016-го року в нас є укладена угода з підприємством "Міськпрофдезинфекція", які мають проводити нам професійну дезинфекцію один раз на місяць в транспортних засобах, - каже пан Мастюх. - За рішенням комісії є окреме доручення для нашого підприємства, щодо проведення в кінці кожної зміни хлорування салонів. Відповідно, ми закупили препарати, довели їх до відповідних консистенцій і видали наказ по підприємству щодо обробки салонів.

Наприкінці кожної транспортної зміни та перед тим, як тролейбуси йдуть на перерву, проводять протирання сидінь, поручнів, перил та інших частин, до яких торкаються люди.   

Окрім того, для працівників тролейбусів закупили марлеві пов'язки, адже люди постійно перебувають у натовпі та знаходяться у підвищеній зоні ризику. Директор КП переконує, що зараз людей у підприємстві достатньо. Хворих працівників небагато.

У лікарнях - масковий режим

- Рекомендуємо закладам охорони здоров'я ввести масковий режим для попередження захворювання працівників та відвідувачів, - каже завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва. - Окрім того, в усіх закладах освіти а також закладах охорони здоров'я рекомендуємо проводити щоденні вологі прибирання з дезинфікуючими засобами та регулярно провітрювати приміщення.

Ми запитали в одного із директорів міських комунальних лікувальних закладів про те, які заходи профілактики вживають у дитячій лікарні.

- Дотримуємося всіх профілактичних заходів, які рекомендувала комісія, - каже директор комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча лікарня» Андрій Артимович, - Серед них - масковий режим, обмеження щодо відвідування пацієнтів, обов'язкові профілактичні щеплення персоналу, обмеження скупчень людей в одному місці. Також ми рекомендуємо нашим пацієнтам попередньо записуватись на прийом до лікарів через електронні кабінети. Наголошую - не займатись самолікуванням у випадку підозри на захворювання, самим не лікувати дітей - обов'язково маєте звернутись до лікарів. 

Як проводять профілактику в школах і садках

В управлінні освіти Тернопільської міської ради розповідають, що підготували спеціальний наказ закладам освіти, щодо профілактики захворювань.

- Звертаємо увагу на якісний ранковий прийом дітей у групах. При потребі або підозрі на хворобу дітей має оглянути медсестра, - каже головний спеціаліст управління освіти Олена П'ятночка. - Якщо є підозра на захворювання, рекомендуємо батькам одразу забирати дітей. Також стежимо за дотриманням групової ізоляції. Звернули увагу і на посилену вітамінізацію їжі. В школах - дотримання санітарно-епідеміологічного режиму, температура та вологість повітря, регулярні прибирання та проведення роз'яснювальної роботи серед учнів та батьків.

Щодня керівники закладів мають звітувати про відвідуваність дітьми закладів, якщо понад 20% дітей будуть відсутні - керівник має право сам закрити заклад чи окремий клас на карантин. Станом на 17 січня таких класів у Тернополі немає.

Директор тернопільської школи №6 Олександр Остапчук розповідає, що у його закладі хворих дітей і справді небагато, але за станом здоров'я учнів адміністрація постійно стежить. 

- У наших класах один-двоє учнів хворіють, - розповідає директор. - Захворюваність знизилась у порівнянні з ситуацією, яка була перед канікулами. Зараз ми постійно комунікуємо з вчителями, вчителі - із батьками та дітьми про те, що потрібно більше уваги звертати на здоров'я. Педагоги стежать, щоб діти не виходили роздягнені на вулицю, частіше мили руки. У нас постійно відбувається провітрювання класів та вологе прибирання. Це стандартні заходи. Робота - у звичайному режимі. 

Як дотримуватись профілактики вдома

Якщо ви відчули на собі перші симптоми захворювань, варто звернутись до свого сімейного лікаря чи педіатра. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я. 

- Найперше, на що варто звернути увагу, - це температура тіла, - каже заступник головного лікаря з лікувальної роботи Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. - Якщо вона підіймається до 38,5 це має насторожити. Також, якщо наростають явища інтоксикації - це загрозливий фактор. Серед інших симптомів - сильні головні болі, нудота, запаморочення. Терміново звертайтесь до лікаря, якщо відчуваєте задишку. 

Також варто дотримуватись таких рекомендацій лікарів:

1) У разі захворювання якомога скоріше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням. Це дуже небезпечно.

2) Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.

3).Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.

4).Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:

- уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу

- обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

- якомога частіше провітрюйте приміщення;

- намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

- частіше мийте руки 

5) Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності за місцем проживання.

Результат пошуку зображень за запитом "профілактика грипу"

Чи допоможе маска?

Лікарі кажуть, що нагайної необіхдності одягати маски наразі немає. 

- Користування масками буде доцільним у місцях, де може бути багато хворих людей, - каже вона. - Якщо ви йдете у лікарню, або маєте спілкування з хворими на ГРВІ чи знаходитесь у закритому колективі. Але найчастіше захищатись мають ті, хто вже має якісь ознаки захворювання. Хоча у цьому випадку варто пам'ятати, що навіть на прийом до лікаря хворий пацієнт йти не може. 

В аптеках продають повсякденні і спеціалізовані маски. Найпростіші з них складаються з 3 шарів нетканого матеріалу. Саме їх лікарі рекомендують для носіння в громадських місцях у разі хвороби.

Міняти маски треба кожні 2-3 години. Якщо цього не робити - ефект буде протилежним.

А чи ви проводите профілактику захворювань  в себе вдома? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Пішки треба ходити .
  • Олена Чупровська

    Для профілактики вакцинувалися від грипу
  • VITALYA F

    Як боряться із вірусами? У маршрутках човплять і сильно трусять за плече: "Передайте на проїзд!!" І це руками доволі сумнівної чистоти! А як чхають і кашляють? В кулачок і тєю ж ручищою передають і гроші,і картки.
  • Анастасія Рубель

    А маршрутки???

    Коля reply Анастасія Рубель

    А там хворі не їздять!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up