Директор, через якого звільнився майже весь колектив "Оркестру волі", знову "мітить" на посаду

Директор, через якого звільнився майже весь колектив "Оркестру волі", знову "мітить" на посаду
  • Вибори на посаду директора муніципального «Оркестру волі» відбулися у четвер, 4 червня.
  • На посаду директора претендували четверо людей, серед яких і колишній директор Володимир Грицай. Саме через нього більшість музикантів оркестру звільнилися. Про це вони розповідали журналістам "20 хвилин".
  • Хто може стати новим керівником та що з оркестром зараз, читайте у матеріалі.

Майже рік минув після неприємного інциденту, який трапився під час однієї з репетицій «Оркестру волі». Нагадаємо, що керівник оркестру Володимир Грицай, за словами підлеглих, жбурнув крісло у музиканта, який через це отримав контузію ока та гематому верхньої повіки. Як розповіли музиканти: "керівник часто приходив на роботу напідпитку, ображав їх та ніяк не сприяв розвитку колективу". Через це більшість музикантів написали заяви на звільнення. Вони погодились повернутися лише в тому випадку, якщо оберуть нового керівника.

Хто претендував на посаду

На посаду нового директора оркестру спершу претендувало п’ять кандидатів, однак один був змушений зняти свою кандидатуру через недостатній досвід роботи, що не відповідає вимогам до претендентів. Серед інших претендентів - Тарас Мірошниченко, Марія Дидак, Андрій Кушнірик та Володимир Грицай.

Відео дня

Нові претенденти на посаду наголошували на тому, що в колективі повинна бути дружня атмосфера, щоб всім учасникам було комфортно. Також значну увагу вони обіцяли приділили популяризації оркестру, щоб привернути увагу молоді. Саме тому,кажуть, потрібне оновлення репертуару, просування оркестру через соціальні мережі.

Визначали кращого претендента на посаду директора представники управління культури і мистецтв, директори культурних закладів та музичних шкіл та члени громадських організацій. Загалом 9 членів комісії і вказали на "кращу кандидатуру", на їх думку.

Чи поновлять директора?

Члени комісії вирішили голосувати таємно. Шість з них кращим кандидатом на посаду директора вважають Володимира Грицая. Ще три члени комісії проголосували за Тараса Мірошниченка.

Після того, як музиканти почули результати голосування комісії, вигукували: «Ганьба». Ніхто не розраховував, що після витівок керівника його оберуть знову, кажуть вони. Кандидатуру Володимира Грицая подадуть також на розгляд міському голові. Музиканти ж, які пропрацювали в оркестрі не один десяток років і звільнились через директора, тепер повертатися точно не збираються.

Однак наразі рішення членів комісії не є остаточним. Як пояснює заступник міського голови Леонід Бицюра, ця ситуація неоднозначна. Усе залежатиме від рішення міського голови, який і призначає керівника.

- Є положення, відповідно до якого визначають директора установи, - пояснює Леонід Бицюра. – Є члени комісії, які обирають кандидатуру, і є міський голова, який може приймати рішення самостійно. Звичайно, ми розуміємо цю проблему. Є проблема з творчим колективом, є рішення комісії. Ця ситуація неоднозначна.

Тому ніхто не виключає, що зрештою керівником «Оркестру волі» не буде Володимир Грицай. Але його також можуть і призначити. Про це ми дізнаємось згодом.

Музиканти проти поновлення директора

Музиканти, які пішли з оркестру, кажуть, що за рік часу після розвалу колективу директор не зміг нормально налагодити роботу.

- Уже минув рік, як наш директор розвалив оркестр і йому дали час сформувати новий оркестр, - розповідає колишній учасник колективу пан Мирон. – Я коли почув новий оркестр, то таке враження, що колись у колгоспі колективи були кращі. Щоб зробити хороший оркестр, потрібно мати хорошого художнього керівника, музикантів. За рік не зробили нічого.

Про те, що муніципальний оркестр став гірший кажуть не лише колишні учасники колективу, а й претенденти на посаду керівника. Вони запевняють – необхідно проводити реорганізацію колективу. На їх думку, потрібно провести конкурс для музикантів, залучати як колишніх учасників, так і нових молодих талановитих людей.    

- Я 30 років грав в оркестрі і такого колективу як «Оркестр волі» не існує майже рік, - каже учасник оркестру, соліст-інструменталіст вищої категорії. - Ті музиканти, які зараз працюють там, це не оркестр, на жаль. Минулий колектив не витримав ставлення директора і пішов, бо всіх артистів постійно принижували.

Проти поновлення Володимира Грицая виступив і Заслужений артист України, співак, колишній директор та художній керівник «Оркестру Волі» Роман Бойко.

- Мені соромно, що ця людина знову хоче повернутися на посаду директора, - каже Роман Бойко. – Це людина б’є підлеглих по голові, справа перебуває суді. Наш оркестр повинен виховувати молодь. Кращі музиканти нашого міста сказали, що з таким директором вони працювати не хочуть і вимушені були звільнитись. Про що може йти мова?

Однак серед колективу оркестру є і ті, хто підтримали директора та вважають, що він просто зірвався і насправді це колектив спровокував керівника.

- Директор робить зауваження, а ті не слухають, - каже учасниця колективу. - Треба слухати, бо це директор, а не треба на «ти» говорити. Усі хамлять. Він просто зробив їм зауваження про звільнення.

Володимир Грицай же наголошує, що всі нові музиканти, які зараз є у складі колективу, пройшли конкурсний відбір, і оркестр має такий же високий професіональний рівень, як і колись. 

Як працює оркестр зараз?

Після того як більшість музикантів звільнилися, оркестр тимчасово припинив роботу. Їм знайшли заміну, тому оркестр функціонує, запевняє пан Грицай. Хоч через карантин не виступає.

- Наразі під час карантину ми підготували концертну програму до Дня зустрічі весни та Дня матері «Скажи мені ти ніжно про любов», - каже директор. – Штат оркестру складає 25 людей. Ми розширили репертуар, додали до концертної програми п’ять номерів вищої складності. Однак карантин вплинув на нашу роботу.

У планах Володимира Грицая – продовжити роботу та виступи оркестру на масових заходах. Уже є план. Однак все залежить від епідеміологічної ситуації.  

- Стосовно концепції подальшої праці оркестру – є планові та позапланові заходи, які замовляють різні громадські організації, установи, організації та підприємства, - каже пан Володимир. - Напрямки концертної та культурної роботи збільшуються. Те саме відбувається з забезпеченням обслуговування не лише Тернопільської територіальної громади, а й інших громад, районних центрів та міст.  

У планах Володимира Грицая – ще популяризувати кращі українські твори, оновлювати репертуар, тощо.

- Ми розширюватимемо творчий репертуар оркестру на задоволення культурних запитів жителів Тернополя та області, - каже Володимир Грицай. – Ми продовжимо тісну співпрацю з культуриними, освітніми установами. Ми плануємо організовувати концерти в інших обласних центрах країни, брати участь у фестивалях та музичних конкурсах в Україні та за її межами.

А ще хочуть провести поточний ремонт приміщення оркестру, закупити нові музичні інструменти, оновити матеріально-технічну базу, залучити до складу нових музикантів тощо.   

А як ви думаєте - чи варто доручати пану Грицаю знову керувати муніципальним оркестром? Пишіть у коментарях!   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Люблю коли гримить Оркестер!!!

    я такого нахабу ще не зустрічав хоч і молодий дулю йому а не посаду !!!
  • Люблю коли гримить Оркестер!!!

    я такого нахабу ще не зустрічав хоч і молодий дулю йому а не посаду !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up