Партнер рубрики Події

Дітей у садках посадили на безмолочну дієту?

Дітей у садках посадили на безмолочну дієту?
  • Батьки скаржаться у листі, що молоко діти у садочках не бачать.
  • Посуд, миючі засоби, канцелярію батьки й далі закуповують за власні кошти.
  • В управлінні освіти стверджують, що тільки в лютому в садочки завезено майже 11 тис. кг молока.
  • А в кошторисах садків затверджено майже 2 млн грн. на придбання предметів та матеріалів. 

Батьки дошкільнят поскаржились до редакції, що у садочках від січня не бачать молока, хоча норма молокопродуктів на дитину в день 400 г.

Нарікають, що попри обіцяні міською владою 100 грн на дитину в день на різні потреби, досі купують канцелярію, посуд і миючі засоби за кошти батьків.

- З січня 2017 р. один раз був завіз молока в дошкільні заклади, - написали в листі журналістові, який надійшов на електронну пошту, тернополяни. - Наступне постачання молочних продуктів планується, за інформацією централізованої бухгалтерії дитсадків, в кінці квітня 2017 р.

Відео дня

І де ж обіцяні 100 грн на дитину?

Норма молока для дитини в день – 400 г, пишуть тернополяни. І цікавляться: за що платять батьки, і для чого підняли батьківську плату?

Previous Next

- В Тернополі 39 садків, економії, виходить, мінімум 39 000 грн. в день – і це тільки на молоці, - пишуть тернополяни у листі. - Від початку року всі продукти харчування постачаються в заклади на 50-60% від норми.

Кошторисів в закладах немає зовсім, нарікають тернополяни. Кошти не перераховують ні на які потреби. Посуд, миючі засоби, канцтовари, інвентар тощо - знову за кошти батьків! - Запитання до влади: «Де кошти?», - йдеться у листі. - Які мільйони залишаються в бюджеті? І де ж ті обіцяні 100 грн. на дитину?

Підписуючи листа, люди визначили себе, як «небайдужі батьки». І пояснили, що свідомо не вказують, з яких вони садочків, аби не створювати нікому проблем.

Журналісти намагались зв’язатись з відправниками за електронною адресою, з якої надійшов лист. Однак, нам за 10 днів так ніхто не відписав. Інших контактів заявники не повідомляли.

Тоді ми розпитали у соцмережах батьків, дітки яких відвідують міські садки – чи є у меню молоко та молокопродукти.

  • Немає в нас молочного, змінили меню після Нового року, - пише тернополянка Ірина Сімонова. - Але заміна молочним стравам досить нормальна. Молочне в садочку до того не їли взагалі.

Днями у садочку давали манку, щоправда, невідомо – варили її на воді, чи молоці, пише Олена Чупровська.

Збіг, чи вказівка «зверху»?

Опитали ми і працівників садочків, і батьків. Люди неохоче спілкуються на цю тему і категорично просять у газеті не називати ані прізвищ, ані номера садочку. Однак, вдалось з’ясувати, що у деяких садках молочного й справді давно не бачили. Частина опитаних стверджують: у меню молокопродукти є. А чи дають їх – невідомо.

Ще один цікавий факт, на що звернули увагу батьки. В одному з садків вперше за 4 роки відвідування дитиною в меню з’явився напис «чай з молоком».

  • Такого напою точно не давали ніколи – за всі 4 роки, доки син відвідує садок, - розповіла мама 6-річного Віталика, який відвідує один з дошкільних закладів на «Сонячному».

Факт цікавий тим, що випадок трапився буквально наступного ранку, відколи журналісти отримали відповідь міськради щодо відсутності молочного у дошкільних закладах. Хоча, не виключаємо, що це могло бути просто збігом обставин, а не вказівкою «зверху» одразу після журналістського звернення.

Забезпечення продуктами харчування у дошкільних навчальних закладах м. Тернополя відбувається, згідно із Законом України «Про публічнізакупівлі», повідомили в управлінні освіти і науки міськради. І запевнили: від початку року всі продукти харчування постачаються у заклади, згідно з підписаними додатковими угодами на час проведення нових процедур закупівель. 

  • Станом на 1 січня 2017 року у коморах дошкільних навчальних закладів було запасів продуктів харчування на суму 2,6 млн. грн, - повідомила начальник управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. - Натуральні норми для дітей дошкільних груп на день затверджені на молоко та кисломолочніпродукти у розмірі  400 грам на 1 дитину, в т.ч. на молоко - 200 г.

В лютому молока завезли на 200 тисяч

Існують грошові нормативи на продукти харчування, які затверджуються рішенням виконавчого комітету. Вартість харчування однієї дитини в день - 22 грн.

- В лютому у дошкільні навчальні заклади завезено 10 696 кг молока на суму 199 120 грн, - запевнила Ольга Похиляк. - Тендерний комітет управління освіти і науки провів процедуру відкритих торгів на закупівлю молока. 20 березня буде підписана угода з переможцем торгів.

Забезпечення канцелярськими та господарськими товарами, миючими, дезінфікуючими засобами у дошкільних навчальних закладах м. Тернополя відбувається, згідно із Законом України «Про публічнізакупівлі», повідомила чиновник.

- Керівники закладів, відповідно до кошторисних призначень на 2017 рік, визначили потребу у даних предметах та матеріалах, - каже Ольга Похиляк. - А тендерний комітет управління освіти і науки проводить відповідні процедури закупівлі у строки, визначені законодавством. Без проведення відповідних торгів органи Державного казначейства перерахунки не проводять.

В кошторисах дошкільних навчальних закладів на 2017 рік затверджено 1 787,5 тис. грн. на придбання предметів та матеріалів  для  потреб дитсадків.

Коментар

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

  • Батькам можна звернутись до Держспоживслужби. Саме у їх компетенції перевірка дотримання норм в сфері харчування дітей у садочках. Допоможе батькам також Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах ( http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0523-06). Цією інструкцією передбачено, що в зв’язку із перебоями у постачанні, в дитячих садочках має бути запас молочної продукції тривалого зберігання. На жаль, допоки батьки не знайдуть у собі сили не ховатись за підписами "небайдужі батьки", їхні діти не будуть отримувати належного харчування. Я радила би батькам ознайомлюватись із перспективним меню та порівнювати його із щоденним. Також не зайвим буде з’ясувати, чи відповідає щоденне меню тому, що їла дитина в садочку протягом дня. І в разі розбіжностей не боятись задавати незручні запитання завідуючим. Тільки у разі суворого контролю з боку батьків їхні дітки будуть забезпечені раціональним і здоровим харчуванням!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olya Stadnyk-Sherstyuk

    Я зіткнулась з цією проблемою і як мама і як працівник кухні садочка і можу сказати одне,все що пані Похиляк говорить повна брехня,вірніше це лише паперова правда,а насправді там дурдом,інколи складалось враження що в тюрмах краща сировина..а коли як мама намагалась щось вирішити,то завідуюча прямо сказала вихователю: Ви погано працюєте з батьками раз вони до мене ходять...На цьому все закінчилось. А ви кажете,чому батьки ховаються,та тому ховаються,що кожен за свою дитину переймається.
  • Орися Марчевська

    ЦЕ триваэ в садках міста сьомий рік таке НОУ- ХАУ запровадила очільниця, не знаю хто пив те молоко на тисячі коли від грудня по 24.03 в садки міста два рази завезли його, адже тендер ні торги не велись . ПИТАННЯ хто і як завозив,? на папері може бути все а на яву ноль- зерро. ТА брехня ведеться роками і гидко її слухати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up