Діти, вписані в закордонний паспорт батьків, не зможуть перетинати кордон (оновлено)

Діти, вписані в закордонний паспорт батьків, не зможуть перетинати кордон (оновлено)
  • Дозвіл другого з батьків при оформленні закордонного паспорта не потрібен.
  • Вартість «дитячого» документу така ж, як і «дорослого».
  • В яких випадках дитина може теретнути кордон без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків.

Правила виїзду дітей за кордон змінились – з 1 квітня 2018 р. діти до 16 років, які вписані та вклеєні в паспорт батьків, перетинати кордон України не зможуть.

Таку інформацію поширюють у соцмережах користувачі.

За уточненням ми звернулись до управління міграційної служби в області. А також поцікавились варістю виготовлення «дитячого» паспорта та які для цього потрібні документи.

Відео дня

"Інформацію про зміни у правилах виїзду дітей за кордон у міграційній службі не підтверджують", - цитуємо повідомлення від управління Міграційної сжлужби в області. А далі міграційники наголошують, що документи, оформлені раніше, залишаються дійсними до закінчення терміну їхньої дії.  

- З 2015 року, після відповідних змін у законодавстві, що регулює видачу документів, які посвідчують особу, міграційна служба не оформляє проїзних документів дитини та не здійснює вклейку фото дитини у паспорт батьків, - коментує головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю і ЗМІ управління держміграційної служби в області Ірина Бойко. - Натомість дітям з народження оформляють паспорт для виїзду за кордон - такий самий, як у дорослих. Але документи, оформлені раніше, залишаються дійсними до закінчення терміну їхньої дії.

Законом визначено, якщо дитина має дійсний проїзний документ або вписана у паспорт одного з батьків, то ним користуються для перетину кордону до моменту закінчення терміну дії документу, але не пізніше 1 квітня 2018 р., пояснила Ірина Бойко. 

  • Усі паспорти громадянина України для виїзду за кордон, які зараз оформлять в підрозділах міграційної служби є біометричними, тобто містять вмонтований електронний носій, на який записані біометричні дані, параметри особи, у тому числі відбитки пальців, - каже Ірина Бойко. - Сканування відбитків дітей здійснюється з 12 років за дозволом батьків чи законних представників.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям від народження строком на 4 роки, громадянам віком від 16 років - строком на 10 років. Вартість «дитячого» закордонного паспорта така ж, як і для дорослих.

 

Скільки коштує закордонний паспорт:

  • впродовж  20 днів – 557 грн. 32 коп. ( де 304 грн. 32 коп. –вартість бланка, 253 грн. – вартість послуги);
  • впродовж  7 днів – 810 грн. 32 коп. (де 304 грн. 32 коп. –вартість бланка, 506 грн. – вартість послуги).

Щоб оформити паспорт дитині,

один з батьків разом з дитиною повинен звернутися у будь-який підрозділ міграційної служби (незалежно від місця реєстрації) та подати наступні документи:

- свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла 14-річного віку);

- паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);

- документи, що підтверджують сплату адміністративного збору,

- у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, - одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування;

- ідентифікаційний код за наявності.

* Дозвіл другого з батьків при оформленні закордонного паспорта не потрібний.

Без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків можна перетнути кордон:
- якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску;
- якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин України, що не досяг 16-річного віку, або у проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном.
Також, без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків можна перетнути кордон у разі пред’явлення документів або їх нотаріально посвідчених копій:
- свідоцтва про смерть другого з батьків;
- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім чи недієздатним;
- рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої ст. 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Andriy Fedorik

    Суцільна брехня , їхати можна.  Гаряча лінія держприкорд. служби 044 527 6363.
  • Лариса Самусева

    Jeff , не совсем так . Действителен паспорт до окончания срока его действия .  И т.к. фото детей уже не вклеивают - то да , до исполнения ребёнку 5 лет . Но если фото уже было вклеено , то до окончания срока действия паспорта или  исполнения ребёнку 16 лет . А это всё " утка " , которую кто - то сказал , а все турагентства подхватили и рассылают в спаме . И да , Пограничная служба отрицает все эти новости .
  • Jeff

    Телефонува на гарячу лінію в міграційну службу та прикордонну, інформацію про 1 квітня 2018 року ніхто не підтвердив.

    Кажуть, дійсний, допоки дійсний паспорт, але до того моменту як дитині виповнюється 5 років.

    І хто правий?

    Ірина Белякова reply Jeff

    от вони ж це все і коментували
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up