Партнер рубрики Події

Дитину без щеплень не пускають у садок

Дитину без щеплень не пускають у садок
  • Мама переконує, що в неї є причини відмовлятись від щеплень. Підтвердити це може комісія, але туди не направляють, поки немає щеплення від кору. Замкнене коло?
  • Можна робити щеплення чи ні – вирішуватимуть лише медики, а ніяк не мама. А без щеплення до закладу не пустять, бо в небезпеці можуть бути інші дітки, каже Андрій Артимович.
  • У мене вже руки опускаються, замкнене коло якесь, - емоції жінки на тому кінці дроту вирували. Тернополянка назвалась Тетяною. – Нам повідомили, що моя дитина не може відвідувати садок. Бо не має щеплень. Я не погоджуюсь на вакцинації, бо маю на те вагомі причини. Що робити?

Ризикувати не може, бо гарантій не дають

Жінка розповіла, що її 6-річний син Дем’ян донедавна відвідував садочок. Нещодавно жінці повідомили, що в малюка немає щеплень, тому садок відвідувати не може. Принаймні поки не зроблять усіх щеплень чи не принесуть довідку від медиків про протипокази вакцинування.  

  • Моя дитина від народження не має жодного щеплення, - розповіла пані Тетяна. -  Рішення не робити прививок прийняла я. Моя дитина народилась дуже маленькою – всього 2, 2 кг. І зараз він суттєво не «дотягає» до однолітків – ні за вагою, ні за зростом. Малюк слабенький. Де ми тільки з ним не були – і в місцевих медиків, і в столичних, і львівських. Мені медицина не може пояснити, чому дитина настільки маленька. Всі кажуть, що це не є показом, щоб не робити щеплень.

Ризикувати здоров’ям дитини, каже жінка, не може. Бо жоден з лікарів не дає гарантії, що щеплення зроблять і негативних наслідків не буде. Звертались і до дільничного педіатра. Та сказала, ніби відрізала: щеплення робити потрібно. Коли жінка поцікавилась, чи може

вона отримати заключення медичної комісії про відсутність протипоказів, медсестра їй відмовила. Передусім, тому, що засідання наступної комісії відбудеться лише у грудні. Окрім того, жінку з дитиною туди не направлять, тому що не має… щеплення від кору.

Відео дня
  • Врешті нас не пускають до садку, бо він не має щеплення, - каже пані Тетяна. – Робити їх ми не можемо, бо боюсь за життя дитини. А до лікарів нас не направляють, бо немає щеплення від кору. Що робити?

Не довіряєте педіатру – зверніться до іншого

Щодо показів чи протипоказів до щеплення – такі висновки може зробити тільки медик, а ніяк не батьки, стверджує головний лікар міської дитячої лікарні Андрій Артимович.

- В даному випадку це дільничний педіатр, - каже медик. – Якщо у мами є сумніви – може звернутись до інших лікарів. Чи, скажімо, до заступника з поліклінічної роботи Володимира Кучми – це педіатр з великим досвідом і може додатково оглянути дитину.

Медики не надають дозволів-довідок на відвідування навчального закладу, якщо немає щеплень. Натомість передають до садочків інформацію про те, коли і які щеплення в дитини є.

Ситуація щодо інфекційних захворювань в місті зараз є досить складною, каже головний лікар. Тому комісія з надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про недопуск діток без щеплень до закладу. Аби не наражати на небезпеку інших вихованців. І це є абсолютно правильним, вважає Андрій Артимович.

  • Частина батьків умисне відмовляється від щеплень і це не є правильним, адже дитина перебуває не наодинці, а в колективі, - каже Андрій Артимович. – Батьки мусять дотримуватись правил. Є діти, яким не можна за медичними показами робити щеплень. Це, зокрема, і онкохворі малюки. Вже є випадки, коли вони хворіли через невакцинованих дітей – саме тих, батьки яких на власний розсуд відмовлялись робити щеплення.

Єдина панацея від кору – це щеплення, каже медик. Ризикувати здоров’ям інших вихованців ніхто не буде. Саме тому існує заборона на відвідування садочку.

Мамі ж Дем’янчика фахівець радить пройти усю процедуру і зробити щеплення, якщо протипоказів не виявлять. Почати з консультації з дільничним терапевтом. Недостатньо його авторитету – можуть звернутись до інших педіатрів, зрештою, - до головного педіатра міста. Саме фахівці обстежать дитину і розпочнуть процедуру оформлення документів щодо протипоказів до вакцинації, якщо такі виявлять. Є певні захворювання, при яких справді вакцинувати не можна. Однак, саме лікарі мають це засвідчити.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anastasiia Shakhmatova

    Через одну дуже мудру маму, мають ризикувати інші діти у садочку. Хочете бути в соціумі? Не наражайте цей соціум на небезпеку, тоді вас усі приймуть. І цінуйте лікарів, люди стільки років вчилися і здобували досвід. А через таких людей, праця лікарів йде насмарку, повертаємося у середньовіччя.
  • Галина Зарубняк

    Чому  таку заяву не підписують з батьками
  • Irka Woloshyuk

    Як це лікар має вирішувати,а якщо щеплення дасть негативні наслідки,то тоді лікар буде ні причому,як завжди! Тільки батьки несуть відповідальність за свою дитину,бо тільки вони по справжньому переживають за свою кровинку!

    галина reply Irka Woloshyuk

    а на хрена моiй дитинi вашi хвороби. Ви повиннi знати. якщо не вакцинованi дiти - вони в садок не йдуть. А нам. батькам. вашi невакцинованi дiти поряд з нашими зовсiм не потрiбнi. Чи тiльки вашi дiточки в природi iснують. а всi останнi так. додаток для ваших у виглядi розваг?. ЩО "ЯЖЕМАТЬ"? Дати б тобi по твоiй дурнiй головi та так, щоб загуд1ло. може б тод1 спамяталася. Навродила - значить зум1й виховати при будь-яких випадках. Якщо не дитсадк1вська дитина - значить долма прилаштов1йся. а не наражай на небезпеку вс1х.

    Igor Nakonechny reply галина

    Не понимаю, чего бояться ??? У Вас же привитый ребёнок!
    Иначе смысл самой вакцинации???

    Елена reply галина

    Вы что конченая! Это Ваши вакцинрованые с кучей инфекций угроза!!! Здоровый ребенок ничем не болен!!! Дура тупая!
  • Світлана

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up