Партнер рубрики Події

Чи будуть в безпеці діти, якщо з 1 червня садки у Тернополі відкриють

Чи будуть в безпеці діти, якщо з 1 червня садки у Тернополі відкриють
  • Дитсадки у Тернополі відкриють із початком літа, якщо ситуація з захворюваністю на коронавірус не погіршиться.Про це повідомили в управлінні освіти. Але ще чекають на рішення уряду.
  • Як садки готують до прийому дітей і що кажуть мами, читайте у матеріалі. 

Про ймовірне відкриття дитячих садків вже з 1 червня, раніше говорив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він зазначив, що дитсадки, можливо, відкриватимуть вже з 22 травня.

Остаточні рішення мають приймати місцеві штаби для боротьби з коронавірусом. 

У Тернопільській міській раді та в оперативному штабі наразі рішень про відновлення роботи не приймали. Однак чиновники коментують, що до роботи садочків з 1 червня вже готуються. Адже чимало людей повертаються на робочі місця. А отже дітей наразі залишити ні з ким.

Відео дня

Читайте також: "З ким тоді залишити дитину?": чи відкриють садочки в Тернополі до 1 вересня"

Садочки забезпечать засобами захисту?

- Рішення про відкриття садочків ще не прийняли, адже все залежить від епідситуації, - коментує начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. - Ми розуміємо, що є послаблення карантинних заходів. Є потреба батькам віддати дітей у садочок, адже багато хто повернувся на робочі місця. Тому готуємося до відкриття. 

За словами пані Похиляк, у міськраді оголосять тендер на закупівлю дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту, кварцових ламп для садків. Наразі інформації про тендер у системі PROZORRO ми не знайшли. Детальніше про те, скільки грошей витратили на засоби захисту, читайте згодом. 

Окрім того, Ольга Похиляк не виключає можливості, що у садочок дітей прийматимуть лише за наявністю довідок із роботи батьків. 

- Треба також, щоб батьки підготували медичні довідки для дітей, щоб також працівники установ проходили медогляди, - каже Ольга Похиляк. - Батьки повинні прийти зі здоровими дітьми. Скоріше за все, ми першочергово будемо брати дітей, чиї батьки на роботі. Тому, напевно, групи будуть меншими. 

Що думають батьки?

Наразі не усі батьки готові повертати дітей у садочки, бо переконані, що це може бути небезпечно. Їх думку ми запитали у спільноті "Тернопільські мамусі". 

- Вважаю це небезпечним,я б дитину не вела, - каже тернополянка Олена. - Для працюючих, звичайно, це необхідність,але як не дай Бог виявлять в когось (вихователя чи в дитини) буде бардак... бо навряд чи буде план, і тим батькам та робота також може вийти боком, бо тоді будуть більші витрати на лікування,тому думаю якщо мама може побути з дитиною краще посидіти і не ризикувати...Це справа кожного. 

Є батьки, які і підтримують відкриття садочків. 

- У садках є інструкції на випадок інфекційних захворювань, напрацьовані роками, - пише тернополянка пані Тетяна. - Діти раніше теж хворіли на кір, вітрянку, кишкові інфекції тощо. .Ну при коронавірусі, напевне, додадуть ще якісь додаткові пункти про дезінфекцію, проведення свят , обов'язкове вимірювання температури і т.д. Вести дитину в садок чи ні - особистий вибір кожного з батьків . На мою думку, дитині в садку буде безпечно

Чи дадуть вам відпустку по догляду за дитиною?

Як розповідає юрист Василь Когут, чи надавати працівникам відпустки, може вирішувати сам роботодавець, адже в трудовому кодексі не передбачили карантину. 

- Законодавство передбачає конкретні випадки для надання відпустки. Серед них карантину немає. - каже юрист. - Проте, якщо садочки не працюють, а батькам потрібно виходити на роботу, робітники можуть просити про 14-денну відпустку за власний рахунок. 

Така пожливість закріплена у  у п. 3-1 ч. 1 ст. 25 "Закону про відпустки". "відпустка без збереження заробітної плати надається працівникові в обов'язковому порядку, якщо це матері або інша особа, зазначена у ч. 3 ст. 18 цього Закону, а відпустка потрібна для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.", - йдеться у законі. 

Опитування

Чи потрібно відкривати дитячі садочки до 1 вересня?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up