Дітям-інвалідам можуть оплатити навчання у вузі

Дітям-інвалідам можуть оплатити навчання у вузі
Майже 500 інвалідів працевлаштували за сприяння служби зайнятості Тернопілля у цьому році (торік – 352). Є й інші дані, що свідчать – проблему з мертвої точки таки вдалося зсунути.

Про це говорили із соціальними партнерами під час семінару, який нещодавно у прес-клубі провів обласний центр зайнятості (ОЦЗ).

– Цьогоріч послугами місцевих центрів зайнятості вже скористалися понад 1100 осіб з обмеженою працездатністю, – каже начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям ОЦЗ Валентина Нікуліна. – Це на 16% більше, ніж за 10 місяців 2012-го. Уже 112 осіб з інвалідністю пройшли професійне навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації.

До речі, 14 безробітним з інвалідністю виплатили одноразово допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності.

Відео дня
>

Пропонують низькі зарплати

– Завдяки налагодженню співпраці наших центрів зайнятості з роботодавцями, – підкреслила Валентина Нікуліна, – рівень працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями зріс із 32-х у 2012-му до 40% у поточному році.

Додамо, що п?ять осіб з інвалідністю, які були старші 45 років і мали страховий стаж не менше 15 років, отримали можливість підвищити свою конкурентоздатність на ринку праці шляхом видачі їм безоплатних ваучерів на навчання.

- Ще одна новація – компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при працевлаштуванні безробітних на новостворені робочі місця, - продовжує фахівець. - Таким чином уже знайшли роботу шість інвалідів зі статусом безробітного.

Доповідачка визнала, що є певні труднощі у забезпеченні безробітних інвалідів роботою. Зокрема, вони виникають через те, що роботодавці нерідко подають центрам зайнятості інформації про вільні робочі місця для таких осіб, що не підходять їм за оплатою та умовами, навіть за доступністю до місць праці. Трапляється, що норматив робочих місць для інвалідів встановлюють переважно за робітничими професіями з низьким рівнем зарплати і без врахування нозологій цих людей. Досі трапляються випадки, коли при складанні індивідуальних програм реабілітації інвалідів не робиться запис про необхідність створення спеціального робочого місця для працевлаштування інваліда, що в подальшому унеможливлює створення таких робочих місць шляхом надання дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

– Для позитивного вирішення питання сприяння у працевлаштуванні особам з інвалідністю, – запропонувала Валентина Нікуліна, – доцільно було б забезпечити щорічну атестацію робочих місць для них в рахунок нормативу із залученням до такої атестації працівників обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів і лікарів-реабілітологів.

Консультує Фонд соцзахисту інвалідів

– Наше підприємство виконує квоту з працевлаштування інвалідів, – каже старший менеджер з персоналу ТОВ "СЕ Борднетце-Україна" Мар’яна Гребеняк. – Ми  створюємо для таких осіб відповідні умови і праці, і відпочинку. Особи з інвалідністю працюють у нас у денний час, а не позмінно. Крім того, на сидячих місцях.

Директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська навела такі цифри: цьогоріч за квотою роботодавцям потрібно було забезпечити роботою 7134 інваліда, а вже забезпечили – 7642. Тобто деякі підприємства перевиконали доведені завдання. До підприємств і закладів, де працюють понад 100 інвалідів, належать і вже згадане "СЕ Борднетце-Україна", і ПАТ "Тернопільгаз", і ВАТ "Тернопільобленерго", і ТзОВ "Тернопільбуд", а також Тернопільський національний економічний і державний медичний університети.

Ірина Базилевська розповіла про співпрацю зі спецшколами, інтернатами, де у старших класах дітям з інвалідністю сприяють у набутті основ тієї чи іншої актуальної на ринку праці професії.

– В області діє і така програма, – продовжила виступаюча, – що дозволяє дитині-інваліду, яка добре навчалася у школі, але за результатами зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнта не вступила до вишу, все ж стати студентом. Для цього слід тільки звернутися з проханням у наш фонд – і ми оплатимо навчання.

Слід подолати бар'єри

В Україні - близько трьох мільйонів інвалідів. На Тернопіллі їх – майже 60 тисяч. Такі дані вказує статистика.

- І майже 80% з них можуть працювати, – каже голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" Михайло Костів. - Треба лише допомогти подолати психологічно-соціальний бар’єр. Необхідно переламати свідомість частини роботодавців, які неправильно сприймають можливості людей з обмеженою працездатністю, а ще - слід суттєво вдосконалити систему державного управління з питань надання послуг інвалідам.

Про державну підтримку осіб з інвалідністю вів мову начальник управління організації соціальних послуг департаменту соціального захисту населення обладміністрації Павло Кланца. Виконавчий директор організації роботодавців Тернопільської області Валерій Смирнов зупинився на питаннях створення на підприємствах краю спеціалізованих робочих місць для інвалідів. Він наголосив, що кількість працевлаштованих з числа інвалідів щороку зростає.

– Мати роботу для таких осіб це - можливість підвищити їх соціальний статус, значимість, поліпшити добробут, – каже Валерій Смирнов. – І в цьому їм повинні сприяти усі, від кого це залежить.

 

Нагадаємо, 20 листопада "RIA плюс" проводила Громадську раду, присвячену проблемам інвалідів. Про це читайте:

- Усі роблять вигляд, що нас немає, вважають інваліди

- З інвалідами цяцькаються і дійсно роблять їх каліками

- Розмір допомоги інвалідам з 1 грудня зросте на 55 грн

- Подивіться в очі тому, хто живе на 900 грн/місяць

Публікацію про це читайте у №48 "RIA плюс" від 27.11.2013 р.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Цікаві дані... А що з тими, хто не може працювати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:01 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up