Договору про дружбу між Україною і Росією настав кінець

Договору про дружбу між Україною і Росією настав кінець

Верховна Рада припинила дію Договору про дружбу між Україною та Росією

Верховна Рада ухвалила закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (№ номер 0206), внесений президентом України.

Як передає кореспондент УНІАН, за закон проголосували 277 народних депутатів. Не голосувала у повному складі фракція "Опозиційний блок", із групи "Воля народу" "за" були 6 депутатів, із групи "Відродження" - 4.

Законом припиняється з 1 квітня 2019 року дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією, учиненого 31 травня 1997 року в Києві та ратифікованого Верховною Радою 14 січня 1998 року.

У законі вказується, що припинення дії договору зумовлено збройною агресією Росії проти України, що становить істотне порушення цього договору.

Припинення дії договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Відео дня

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці зазначається, що договір набрав чинності 1 квітня 1999 року. Договір укладено терміном на десять років. Відповідно до статті 40 цього договору його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше, ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду (тобто не пізніше 30 вересня 2018 року).

В записці сказано, що триваюча агресія РФ спричинила істотні порушення більшості статей договору, про що Україна систематично наголошує у дипломатичному листуванні з РФ. Також зазначається, що низка істотних порушень договору стала предметом справ у міжнародних судових інстанціях, розгляд яких триває.

У записці наголошується, що Україна і надалі використовуватиме усі наявні інструменти притягнення Росії до відповідальності за міжнародно-протиправні діяння, оскільки, згідно зі статтею 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів, припинення договору не впливає на права, зобов'язання або юридичне становище учасників, які виникли в результаті виконання договору до його припинення.

Також зазначається, що Міністерство закордонних справ України нотою від 21 вересня 2018 року офіційно повідомило Росію про бажання України припинити дію зазначеного договору з 1 квітня 2019 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Бульба

    У 1998 році, Збігнєв Бжезинський, в своїй книзі "Зовнішня шахівниця верховенства америки", написав наступне: після перемоги над комунізмом нам потрібен розкол православ'я і розпад Росії, і допоможе нам в цьому Україна, де зрада є нормою суспільної моралі .... .

    Люда reply Бульба

    У книзі Бжезинського нічого подібного не написано. У ній немає такої цитати. Більш того, Бжезинський взагалі не висловлювався на цю тему, і тим більше, в такій формі. Цю брехню придумав відомий захисник православ'я, до болі православний, режисер Микита Михалков ще в 2006 році.
  • Саша Краузе

    3 1 квітня 2019р! ПА якраз ще встигне «додружити і доспівпрацювати»
  • Andriy Sosnyk

    Договір не вартий того паперу на якому написаний
  • Svit Lana

    А до цієї пори вони дружили?! Вот так влада використовує людей! І нищить укр.націю!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera Від читача 21:01 Концерт гурту O.N.E. 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами 09:01 Чого чекати від погоди цього тижня: синоптики дали прогноз
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up