Досліджують частинки трупів і знаряддя вбивств: таємниці роботи судмедекспертів. РЕПОРТАЖ (18+)

Досліджують частинки трупів і знаряддя вбивств: таємниці роботи судмедекспертів. РЕПОРТАЖ (18+)
  • Знаряддя вбивств, речові докази, що знаходять і вилучають правоохоронці з місць скоєння злочинів, навіть фрагменти, частинки тканин, внутрішніх органів померлих вивчають у цьому місці. Здається, що робота з такими речами не з простих. Адже у разі одного злочину з місця події можуть вилучити десятки таких об’єктів.
  • Ми побували в обласному бюро судово-медичної експертизи та покажемо вам роботу експертів такою, як вона є.

У багатьох детективних фільмах та серіалах про слідство, кримінал, поліцію можна побачити експертів, які переслідують підозрюваних, допитують їх, збирають докази на місцях злочинів. Потім у сучасних лабораторіях проводять дослідження і вже за кілька хвилин розповідають усе про час, місце та обставини подій. Однак це фільми… А як насправді?

Ми побували в Тернопільському обласному бюро судово–медичної експертизи. Тут працюють експерти різних спеціальностей. Всі вони мають медичну освіту. Дехто тут десятки років і спогадів та історій вистачить на написання не одного детективу чи трилеру. Вони кажуть, що стати експертом був покликом душі. «Випадкові» люди тут довго не затримуються.

Відео дня

Будівля бюро розташована на вулиці Князя Острозького. Це непримітне приміщення з пошарпаними стінами та табличкою «Бюро судово-медичної експертизи». Нас привітно зустрів начальник установи та діючий експерт Ігор Юхимець. Ми дякуємо колективу за відкритість та щирість у спілкуванні. Вони розповіли нам про будні спеціалістів, цікаві випадки та проблеми установи.

Стелі падають, техніка – застаріла

Начальник бюро Ігор Юхимець каже, що умови роботи експертів не легкі. І це не лише через специфіку їх роботи, адже щодня доводиться зіштовхуватися зі злочинами, смертю та людським горем, але й через суто побутові, матеріальні проблеми. Приміщення, де розташоване бюро, старе та давно потребує ремонту. Значна частина обладнання виготовлена ще за часів Союзу.

Тернопільське обласне бюро навіть немає власного приміщення. Будівлю орендують у міської ради. Ціна оренди символічна – 1 гривня на місяць.

Фінансування бракує не те що на ремонт чи нове обладнання, а й на оплату праці. Заборгованість по зарплаті  – 1 429 900 гривень – каже пан Ігор під час нашого інтерв’ю.

– Коли запрацювала медична реформа з НСЗУ лікувальні установи почали заключати договори. Але це не стосується установ судово–медичної експертизи. Договір з нами не заключають, адже судово—медична експертиза не надає тих послуг, які передбачає  НСЗУ. Фінансування установи здійснюється з державної медичної субвенції від МОЗ.  Вона передається не напряму нам, а до обласного бюджету.

Незважаючи на проблеми з фінансами, експерти виконують свою роботу. До них щодня надходять десятки зразків для експертних досліджень: знаряддя зброї, речові докази, а також матеріали кримінальних проваджень, медичні документи тощо. Саме висновки експерта можуть стати ключовими доказами під час досудового розслідування чи судового розгляду. Експертиза може стати доказом вини підозрюваного або навпаки – допомогти виправдати невинуватого.

Нам показали, як працюють різні відділи. Чим займаються експерти та що входить в їх обов’язки. Кожен відділ працює в своїй сфері. Вони відповідають на питання, які їм ставить слідство. 

Люди помирають від «забійних» доз алкоголю

З детективів ми звикли, що коли мова йде про отруєння – це обов’язково отрута, яку підсипають жертві в їжу чи напої. Але насправді все куди простіше та банальніше… Найчастіше людей губить алкоголь, наркотики чи інші отруйні речовини внаслідок нещасних випадків. 

– Ми займаємося визначенням отрутохімікатів, отруйних речовин у трупному матеріалі та матеріалі від живих осіб, – каже судово–медичний експерт токсиколог Михайло Срібний. – Ми можемо встановити наявність алкоголю, наркотиків, різноманітних отруйних речовин, газів. 

Хтось помирає від власної необережності, хтось – від плачевного збігу обставин. Переважна більшість отруєнь – це наслідок дії алкоголю, сурогатів алкоголю. Були отруєння різними хімікатами, які використовують для обробки полів. За 20 років моєї роботи були різні історії. Всі вони по–своєму цікаві та унікальні, – каже токсиколог.

Але найстрашніше – коли помирають діти…

– Пригадую випадок, коли загинули двоє дітей. Вони потрапили в колодязь зі стічними водами і отруїлись газами, які там утворюються і накопичуються. Це все людські біди... – каже експерт.

В лабораторії встановлено обладнання для визначення різних типів отруйних речовин та різноманітні реактиви для досліджень. Найчастіше досліджують саме вміст алкоголю. Для цього використовується газовий хроматограф. Іноді результати досліджень шокують. Бували випадки, коли у живих визначали ледь не подвійну смертельну концентрацію алкоголю в крові.

– Серед живих людей були й такі, в яких вміст алкоголю в крові був понад 6 проміле – це смертельна доза. В трупному матеріалі буває більше – 7-8 проміле, – розповідає експерт.

Сурогатами алкоголю в останні роки люди труяться рідко – каже спеціаліст, однак і таке трапляється.

Після свят люди біжать «знімати побої»

У відділі судово–медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб експерти працюють з живими.

– До нас приходять люди, як кажуть в народі «знімати побої», – каже завідуюча відділом Тетяна Бебко. – Ми фіксуємо наявність тілесних ушкоджень – синців, саден, ран тощо. Експертизи проводять лише на підставі постанови правоохоронних органів.  Ми описуємо наявні ушкодження, даємо відповіді на питання, які поставив слідчий. Основне питання – визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Виявлені ушкодження детально описують. Вказують їх вид, відповідно до медичної класифікації, властивості, розміри, форми, розташування, колір, інші особливості. Те, що зазвичай  не роблять лікарі лікувальних закладів.

– Кожного дня може бути різна кількість людей, – продовжує вона. – Може бути, що за день нікого немає, а буває, що 10–12 людей, особливо після надто веселого святкування якихось подій.

Після свят зазвичай ми помічаємо, що наплив людей більший. Люди веселяться, випивають, стаються конфлікти і тоді вони на ранок йдуть писати заяви до правоохоронців.

А от «зняти побої» щоб отримати «довідку» та налякати нею чи шантажувати чоловіка чи дружину, або знайомих, я якими стався конфлікт, не вийде. На експертизу можна потрапити тільки за постановою слідчого. Експерти не проводять судово-медичних обстежень за зверненням громадян – лише за постановою слідчого чи ухвалою суду.  Складений висновок експерта «на руки» не видають. Його отримує слідчий. Тому взяти «довідку» про побої та шантажувати когось цим не вийде.  

Шматочки органів трупів вилучають та досліджують

Переступивши поріг цієї лабораторії одразу відчуваєш важкий запах реагентів та хімікатів. Це відділення судово–медичної гістології. Під час розтину тіла неможливо побачити все неозброєним оком. В усіх секційних випадках експерт вилучає для  мікроскопічного дослідження шматочки внутрішніх органів і тканин. Їх вже досліджуватимуть інші спеціалісти – лікарі судово-медичні гістологи.

Якщо розтин тіла покійного може займати кілька годин, то гістологічне дослідження – кілька тижнів.

– Ми можемо визначити морфологічні прояви захворювання, які були у людини, зажиттєвість, давність ушкоджень, – каже завідувачка відділення судово-медичної гістології Тетяна Барвінська. – Це досить тривалий процес. З тіла померлого вилучають шматочки, які доставляють до нас. Приблизно тиждень займає лише виготовлення мікропрепаратів, які будуть досліджувати.

Шматочок органу фіксують у спеціальних розчинах, виготовляють парафінові брусочки, з яких роблять тонкі зрізи. Їх помішають на скло, фарбують і потім досліджують під  мікроскопом. Це складна процедура, яка потребує часу. Гістологічне дослідження може займати і місяць часу, якщо випадок складний.

Предметні скельця, парафінові блоки, зафіксовані шматочки органів зберігають три роки в архіві. Людина без відповідної освіти та досвіду не розрізнить, зріз з якого органу чи тканини на предметному скельці.

Що таке мікросліди

На місцях злочину, на знаряддях травми можуть залишатися мікросліди, які важко навіть розгледіти. Але вони можуть багато чого розповісти. Саме цими дослідженнями  займаються у відділенні судово–медичної цитології. Сюди привозять речові докази, на яких можуть лишитися такі сліди.

– Експерти нашого відділення займаються дослідженням мікрослідів на предметах, які вилучають з місця події, – пояснює завідувачка відділення Ольга Ліщенко. – У разі вилучення речових доказів з місці події визначають, на яких з них є накладення, мікросліди. Ми вже досліджуємо їх. До прикладу – сліди крові на речовому доказі. Ми встановлюємо, яка її видова належність, чи це кров людини, яка її групова, статева належність.

В лабораторії в поліцейських сейф–пакетах лежать речові докази, серед яких ми помічаємо сокиру. Фотографувати це не можна – застерігає нас завідувачка відділення - це таємниця слідства.

– Нам доставляють знаряддя вбивства, – продовжує експерт. – Наприклад, нам приносять ножі і ми по залишкам клітин на них можемо встановити навіть частину тіла, яку пошкоджено цим знаряддям. Те ж саме і щодо визначення джерела кровотечі. Можна встановити, з якої частини тіла походить кров. Наприклад, у випадках згвалтування можна визначити, чи виявлені сліди є наслідком вагінальної кровотечі, чи іншого походження - з носа тощо. Це все дуже допомагає слідству.   

Кров відбирають і в живих, і в мертвих

У невеликому кабінеті відділення судово–медичної імунології працюють сім осіб – три експерти, три лаборанти та молодша медична сестра. Спеціалісти кажуть – працювати в таких умовах важко.

– Ось доставили десять зразків крові померлих для встановлення групової належності, речові докази, – каже лікар судово–медичний експерт імунолог Галина Творко. – Ще є живі особи на відбір крові. Одночасно в цьому кабінеті може бути дуже багато людей. Умови – самі бачите які. Приміщення старе, маленьке. Деяке обладнання ще 80–х років. Стеля потріскана, лиш дивись, щоб на голову не впало. Коли поруч з будинком проїжджає вантажівка – важко досліджувати препарати в мікроскопі через вібрацію. Але працюємо, виконуємо свою роботу.

Тут досліджують кров живих та мертвих, вивчають кров з речових доказів. Дослідження допомагає слідству відповісти на важливі питання. Слідчі призначають такі експертизи у разі вбивства, згвалтування, ДТП, коли виявляють сліди крові на речових доказах та місцях подій, тощо.

Відділення судово–медичної криміналістики

В цьому відділенні працююь з біологічними та небіологічними об’єктами.

– Ми можемо досліджувати різні органи, кісткові фрагменти, які вилучають експерти у померлого в морзі, кісткові рештки, – розповідає завідувач відділення Борис Тодосій. –Також ми досліджуємо знаряддя травм, одяг, взуття потерпілих тощо. Вивчаємо  механізм утворення пошкоджень, проводимо ідентифікаційні експертизи. Деколи експерти відділення виїжджають на місце події. Наприклад – під час ДТП на огляд місця події.  

Борис Тодосій працює експертом вже 29 років. Він каже – всі випадки запам’ятовуються.

– Завжди є щось цікаве, що треба дослідити. Ось у даному випадку ми досліджуємо вісім ножів та уламки скла. Є дві рани і треба визначити яким саме з наданих предметів  були заподіяні ці рани. Ми проводимо багато цікавих експертиз. Кожен випадок унікальний.

На стінах відділення стенди. На одному з них кістки після травми в ДТП. Поруч – взірці саморобної вогнепальної зброї – все із практичних спостережень. На стінах не картини, а полотняні планшети з ушкодженнями від пострілів з дробової зброї, зроблені з різної відстані.

Біля входу до відділення криміналістики великий стенд з черепами. Це не муляжі. На них можна побачити результати різних травм та ушкоджень.

Відділ експертизи трупів

Найбільш моторошним та загадковим для більшості людей є місце, де досліджують трупи. Дехто плутає патологоанатомів та судмедекспертів. Однак це дві різні лікарські спеціальності. До патологоанатомів на дослідження потрапляють тіла тих, хто помер в лікувальних закладах, коли вказану в історії хвороби причину смерті треба підтвердити чи уточнити. А от на секційний стіл до судмедексперта потрапляють тіла людей, які померли насильницькою смертю. Але до таких належать не лише вбивства. На експертизу потрапляють самогубці, люди які померли за невідомих обставин, передчасні смерті, смерті невідомих осіб, тощо.

Дослідження тіл померлих відбувається вже в іншому приміщенні – морзі обласної психоневрологічної лікарні. Начальник бюро судмедекспертизи та завідувач відділу експертизи трупів та чергових експертів  Олег Стецюк кажуть – це приміщення лікарні. Власного моргу вони не мають, на відміну від таких самих бюро в інших обласних центрах України.

Працювати в таких умовах нелегко: приміщення старе, у напіваварійному стані, давно не ремонтувалось. Тіла померлих не завжди «свіжі». Робота не з приємних. Часто експертам доводиться працювати з тілами з різко вираженими трупними змінами.

Експерти чергують цілодобово. Коли стається вбивство чи знаходять тіло померлого за невідомих обставин – на місце пригоди разом зі слідчо-оперативною групою виїжджає експерт. Іноді ніч може бути спокійною, а іноді – кілька виїздів. Коли все спокійно – є час для роботи з документами.

А от на питання, що найважче в роботі судмедексперта пан Олег каже – смертельні випадки з дітьми… 

Репортаж з моргу та більше про роботу судмедекспертів відділу експертизи трупів читайте згодом. Стежте за нашими публікаціями!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Марія Іванова

    х
  • Людмила Бабюк

    Співчуваю!
  • Петро Табака

    Нещодавно помер мій брат, помер раптово, неочікувано, 55 років. Довідку черговий лікар відмовився видавати, без розтину. Звісно це робить судмедексперт. Дана процедура проводилась в морзі Тернопільської психоневрологічної лікарні. Морг знаходиться на правому краю території лікарні. Якщо подивитися на корпуси лікарні, то можна відзначити їх охайний вигляд, що не скажеш про морг і їхніх працівників. Прийняла нас досить уважна жінка. Сама процедура досить коштовна, тут же і пропонують усю похоронну атрибутику, зал для прощання (плакати вже хочеться вже від вигляду самого входу в нього) - бізнес йде. На другий день нас обслуговувала вже інша працівниця, ніби старша і за віком і за посадою. Повна протилежність попередній - неуважність, абсолютна байдужість до відвідувачів, до їх горя - то пішла їсти, то пішла іншим відвідувачам пропонувати товари похоронної атрибутики. Нерви, нерви, нерви... А, найбільше вразив вихід, через який видають тіла покійників. Таких дверей, таких сходів такої площадки перед ними важко уявити. В селах дверей в стайні таких не знайдеш. Площадка перед сходами "облаштована" старим лінолеумом, який вже розлазиться (ну, думають про нас, щоб не місили болото).  Байдужість, абсолютна... і бізнес..., як кажуть: "гроші не пахнуть"...

    Неля Москалева Ступницкая reply Петро Табака

    Петро Табака Я Вас  розумію як ніхто мабуть, тому що сама стикалась з тією пані старшою 6 років тому. Померла в нам мами мого чоловіка (його самого на той час не було, був дуже далеко на роботі). Мені довелось з дочкою, зятем і сватом організовувати похорон. Хоронити мали в Шепетівці біля батька. Звечера я передзвонила в морг, домовилась з цією пані, вона пообіцяла, що на 9 ранку буде. Я приїхала, привезла речі на поховання, труну і всі атрибути потрібно вибрати, і ще їхати звідти зразу в Шепетівку, тому що похорон на завтра, а немає ні ями, ні священника, ні автобуса. Чекала на неї майже годину, вся на нервах. Приїхала королева, чоловік на машині привіз, вийшла неспішно, хоча я вже двічі за годину дзвонила, де вона є. Замовила все, поїхала. На другий день дочка з зятем забирали труну, самі несли її до буса, немає кому допомогти. Так ще не все: я в Шепетівці чекаю в день похорону дітей з труною, дзвонять на півдороги, що ім не дали закрутки жодної до труни, передивились в труні - немає. То добре, що на 1-му поверсі маминої п‘ятиповерхівки знаходиться ритуальний магазин, дівчина подарувала мені 4 закрутки. А так не знаю, де би шукала за годину до похорону. А ще здається і труну підсунула дешевшу, не зовсім ту, що я оплатила. Бог їй суддя. Вибачте за довгий коментар.

    Світлана Муратова reply Петро Табака

    Петро Табака сумно,аж за край

    Ніна Швед reply Петро Табака

    Петро Табака співчуваю...

keyboard_arrow_up