Два замки на церковних дверях: громада села на Шумщині хоче перейти до УПЦ, але їм не віддають ключі від храму

Два замки на церковних дверях: громада села на Шумщині хоче перейти до УПЦ, але їм не віддають ключі від храму
  • Мешканці невеличного села Радошівка, що на Шумщині, хочуть перейти з московського патріархату до УПЦ. Майже 95% прихожан храму рішення підтримали і стверджують, що священик не віддає їм ключів від храму.
  • Прихильники УПЦ опечатали двері церкви та повісили на двері ще один замок

- Прохання про перехід парафіян храму села Радошівка до Української Помісної Церкви  16 січня задовольнив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор. Рішення кілька разів підтверджували на загальносільських зборах та сходах громадян, - повідомляють радошівчани на сторінці села у Facebook.

Мешканці Радошівки кажуть, що найголовніше для них - вирішити питання мирним шляхом. Тому на церковні двері поки що повісили листок із підписами людей, які підтримують перехід до ПЦУ та ще один замок.

Відео дня

- В нас село маленьке, дружне і люди об’єднались, щоб перейти до помісної православної церкви. У селі створили ініціативну групу для вирішення цього питання, - розповідає мешканка села та член ініціативної групи Любов Бойко. - Але є і меншість, серед яких церковний староста, ключник, дячиха, які не підтримали нашої позиції. Тому ми не маємо доступу до храму, нам не віддають ключі і статут.

Пані Любов розповіла, що рішення про перехід кілька разів підтвердили на громадських  зборах та зафіксували у протоколах. На зборах був і теперішній настоятель храму отець Олег.

- Наш батюшка покликав священика з сусіднього села, владику церкви,  - каже жінка. - Але люди сказали , що таке питання має вирішувати громада. Кожен має свою думку. Ми в жодному разі не хочемо насилля, просимо, щоб нас мирно в храм пустили, дали нам ключі для служби. В нас сльози на очах, як це щоб ми жили в Україні і не могли бути в українській церків. Це дуже боляче. 

Журналістці "20 хвилин"  вдалось поспілкуватись із настоятелем храму Святої Великомучениці Варвари у селі Радошівка о. Олегом Виклюком.

- Зараз трохи люди пересварились в селі. Наша позиція така: ми хочем, що все було мирно, - каже священик. - Я залишаюсь в Московському патріархаті. Я так правив і церква була така як є зараз  є люди які мене підтримують. Якщо є з ким, є для кого - то я і залишаюсь тут. Мушу бути з людьми які мене підтримують. Зараз я звернувся в сільську раду, щоб примирити людей і зробити ще одне зібрання. 

У селі Рожанівка священик є настоятилем близько трьох років. З власних джерел нам стало відомо, що о. Олег, який зараз служить у храмі навчався у семінарії  Української автокефальної православної церкви.


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Дігай

    Офіційно зараз є ПЦУ і ще не переіменована УПЦ /без МП/,тож громада хоче перейти з УПЦ до ПЦУ
  • Юрій Дігай

    У заголовку якась фІгня,були в УПЦ і хочуть перейти в УПЦ

    Dmytro Kochuk reply Юрій Дігай

    та ніби ні, цілком нормальний заголовок.

    Люди були в УПЦ МП, хочуть перейти до нової Автокефальної УПЦ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up