Партнер рубрики Події

Є інтернати, де працівників більше, ніж вихованців

Є інтернати, де працівників більше, ніж вихованців

Будуть зміни. В інтернатах області навчають та виховують 3 тисячі дітей. І громадські діячі, і волонтери, і влада сходяться на тому, що потрібно змінювати систему роботи цих закладів 

Сирітство, складні життєві обставини, позбавлення батьківських прав… Є різні причини перебування дітей в закладах інституційного виховання. Тобто тих, де вихованці і проживають і навчаються.

На Тернопільщині  таких установ  обласного підпорядкування є 15. У відповідях на інформаційні запити ми отримали дані про кількість вихованців, працівників, бюджети, динаміку наповнення закладів (див.графіку – авт.).  Також навідались в декілька з них, дізнались про плани влади на майбутнє, почули про цікаві задуми небайдужих тернополян щодо інтернатів.

Не всюди все добре

Відео дня

 Напевне з цікавих задумів і варто почати. Так, благодійний фонд MagneticOne.org та громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля» хочуть створити інтерактивну мапу соціальних закладів області.

- Всіх деталей не розповідатиму, але проект переслідує дві мети: перша  - контроль за використанням бюджетних коштів та належним рівнем послуг, друга – показати всім небайдужим та волонтерам усі заклади, ситуацію в них, потреби, способи допомогти, - пояснює керівник фонду Яна Желябіна. – Кожен заклад, а це в основному, геріатричні відділення, школи-інтернати, реабілітаційні центри матимуть свій «паспорт». Де буде інформація від контактної до площі землі, яку має установа та суми, які йдуть на існування. Мусимо бути відвертими: не усюди справи добре, не усюди все прозоро, не усюди вміють залучати допомогу зі сторони.

Сотні тисяч з грантів

Волонтери, які вже роками допомагають дітям-сиротам та вихованцям спецзакладів, такі наміри схвалюють та переконані: серед нас багато хороших людей, які просто не знають кому та як допомогти. А ще публічна відкритість закладів допоможе слабшим тягнутись до сильніших.

- Наприкінці минулого року познайомилась з Бережанською  обласною  комунальною загальноосвітньою школою-інтернатом  з поглибленим вивченням трудового навчання, її вихованцями та керівником Михайлом Старко. Я приємно здивована, - розповідає волонтер Наталія Стельмащук. – В закладі декілька мультимедійних навчальних комплексів, комп’ютерних класів, майстерень з сучасним дерево та металообробним обладнанням. Є тренажерний та атлетичний зал, стадіон, кімнати для дозвілля наймолодших вихованців. Приміщення відремонтовані, діти доглянуті та щасливі. З таких закладів та керівників потрібно брати приклад. І головне: бюджетне фінансування там таке ж як усюди. Все завдяки участі школи-інтернату в декількох грантових проектах та правильному залученні волонтерів.

 

Сиріт - в сім’ї

Інституційних закладів з часом може поменшати. Але це лише при умові розвитку будинків сімейного типу. Крім того, у планах керівництва області і реорганізації шкіл-інтернатів в заклади вищого рівня.

- З прийняттям закону "Про освіту", серйозно піднімається питання подальшого функціонування закладів інтернатного типу. Оскільки тепер будуть активно впроваджувати інклюзивну освіту,- пояснює заступник голови обласної ради Любомир Крупа. - Однозначно спецінтернати будуть продовжувати свою роботу, але для нас стоїть завдання щоби інтернати санаторного типу перевести у більш актуальну площину. Крім цього особливої уваги потребують діти-сироти, які перебувають у них. Тому ми розглядаємо можливості більш активно популяризувати будинки сімейного типу, оскільки вважаємо, що найкраще для дитини перебування у сім'ї. Також  плануємо реорганізації інтернатів у профільні гімназії та ліцеї для обдарованих дітей, спортивні, мистецькі, природничо-математичні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up