Партнер рубрики Події

Чому закриті підвали і в які укриття безпечніше ховатися? Ми перевірили та запитали у експертів

Чому закриті підвали і в які укриття безпечніше ховатися? Ми перевірили та запитали у експертів

Які укриття за п'ять місяців війни стали доступними для тернополян? Чи легко знайти сховище, якщо тривога застала вас не вдома? І де насправді безпечно ховатися? Журналісти «20 хвилин» розповідають про це.

На інтерактивній карті міськради значно побільшало локацій з інформацією про сховища. Позначили нові найпростіші укриття у підвалах житлових будинків, дитячих садочках, лікувальних закладах, приватних закладах торгівлі та громадського харчування.

Загалом ми нарахували наступну кількість різних укриттів:

  • Відео дня
    /li>

Також у міській раді зазначають, що кожне підвальне приміщення є найпростішим укриттям. Тому якщо поруч з вами немає сховища, то звичайний підвал також може стати у нагоді. 

Сховатися можна не всюди

Хоча різних захисних споруд у місті є багато, не всі вони доступні для тернополян. І це пов’язано не лише з тим, що деякі можуть бути закриті. 

До прикладу, укриття закладів освіти призначені лише для навчального колективу та учнів/вихованців закладу.

У лікарнях укриттям можуть скористатися лише медперсонал та пацієнти. Звичайні перехожі з вулиці мають знайти собі інше безпечне місце. На карті захисних споруд міста вказано, що деякі лікувальні заклади мають протирадіаційні укриття. У деяких є сховища на кілька сотень людей. Мешканці прилеглих будинків та звичайні перехожі йти туди не можуть. 

Підвали будинків

Фактично кожен багатоквартирний житловий будинок має підвальні приміщення, які у разі повітряної тривоги можуть стати укриттям для тернополян. Однак не всі у разі загрози йдуть туди. Хтось лишається вдома, хоча цього робити не варто, хтось йде до більш зручних укриттів.

– У нашому будинку, що на вулиці Медовій, є підвали, але туди мешканці не спускаються, – каже тернополянин Володимир. – Там можна сховатися, але у підвалі брудно, сиро, нема де сісти. Навіть у перші дні війни сусіди йшли до протирадіаційного укриття на сусідній вулиці, бо вважають його більш безпечним та комфортним. Зараз вже мало хто йде до укриття. 

Дехто все ж спускається у підвал свого будинку.

– Наш будинок на Острозького має підвал, – розповів тернополянин Олександр. –  Там люди зберігають свої речі. Зазвичай він закритий на замок. Усі мешканці мають ключі від загальних дверей, тому якщо мають бажання – йдуть до укриття. Люди навели порядок, повикидали сміття. Звичайно, довго там сидіти важко, але все ж можна.

На фасадах деяких будинків журналісти «20 хвилин» побачили написи фарбою «Укриття». Однак знайти їх за такими вказівниками – справжній квест. Десь ці вказівники прямо біля входу до укриття, а десь треба добре пошукати та зорієнтуватися, куди йти.

Наприклад, на вулиці Замковій ми побачили напис, що вказував на двері до підвалу. Перші двері були відчинені. За ними – сходи. Однак потрапити у підвал не вдалося – там була решітка із замком. Помітно, що підвал прибирали і мотлоху там немає.

На вулиці Словацького теж був напис на будинку, який вказував на вхід до внутрішнього двору. На заваді – домофони.

Ще написи були на вулиці Замковій. Однак і тут потрапити в укриття не вдалося – підвали зачинені. Як розповіли мешканці будинку – самі відкривають їх під час тривоги. 

Є написи і в інших мікрорайонах. Один ми побачили на вулиці Лесі Українки. Підвал житлового будинку також був зачинений, ключі – у мешканців.

Відкрите укриття – лотерея

У пошуках відчинених укриттів ми обійшли кілька протирадіаційних захисних споруд, які нанесено на карту міськради.

На вулиці Шашкевича є таке укриття, однак його відкривають лише під час тривоги. Сюди приходять працівники прилеглих офісів та жителі ближніх будинків. Всередині розташована студія звукозапису. У перший день війни тернополяни, які виявили зачинені двері, – вибили їх за кілька хвилин. Тепер укриття відчиняють вчасно, але, на жаль, на вході немає інформації, у кого є запасні ключі, хто відповідальний за відкриття захисної споруди. Не вказані номери телефонів.

У приміщенні за адресою Майдан Волі, 4 нам пощастило – вхід до укриття був відчинений. Тут є місця, де можна посидіти та перечекати небезпеку. Ми побачили там запас питної та технічної води, систему вентиляції повітря, кілька виходів з різних сторін приміщення та навіть санвузол! Є і туалет, і рукомийник – рідкість для багатьох укриттів, навіть у навчальних закладах. Ця захисна споруда виявилась однією з найкращих, де ми побували. 

Ще одне укриття у приміщенні біологічного корпусу медуніверситету на Театральному майдані. Тут укриття також було відчинене. У підвальному приміщенні просторо, є санвузол, стільці. Було кілька виходів. Також там триває ремонт у кількох інших підвальних приміщеннях. Як розповіла комендантка корпусу, укриття університету доступно для всіх місцевих, тим паче, що наразі навчання ще немає, тож сюди спускаються переважно працівники університету та пересічні тернополяни, які шукають укриття. У випадку тривоги сховище можуть відкрити навіть уночі, оскільки у корпусі є черговий.

Дитячі садочки

Ми побували у кількох дитячих садочках міста. На жаль, не все ідеально. Працівники власними силами намагалися зробити комфортні умови. У закладах, де побували ми, укриття знаходяться у підвалах. Це найпростіші укриття за своїм типом. 

Працівники прибрали приміщення встановили ліжка, перенесли туди багато дитячих іграшок. Щоб дітям було комфортно та не страшно – постарались облаштувати все максимально наближено до звичайного приміщення групи.

Директори садочків кажуть – діти, незважаючи на малий вік, все розуміють і знають, що таке тривога. Однак до таких умов вже звикли. В укритті діти граються, співають, дивляться мультики, малюють. 

У всіх укриттях були запаси питної води та печива, аптечки, марлеві маски. «Тривожні рюкзаки» є не у всіх садочках. Десь дітки спускаються зі спеціальними рюкзаками. Десь вихователі вирішили, що краще мати загальний набір речей, щоб діти не витрачали час та не хвилювалися у пошуках свого рюкзака.

 

Лише в одному з трьох садочків був санвузол з туалетом та рукомийником. Його встановили на початку війни, силами працівників закладу. Однак до початку вересня у дошкільних навчальних закладах обіцяють облаштувати вентиляції та санвузли. На це виділили кошти з міського бюджету.

А поки – доводиться обходитись тим, що зробили працівники та батьки власними силами. Замість санвузлів – ємності з запасом води та горщики. Замість вентиляції – відчинені віконця.   

Заклади громадського харчування

Загалом у місті є 30 закладів торгівлі та громадського харчування, якими можуть скористатися мешканці. Більшість цих закладів розташовані у центральній частині міста – на вулиці Руській, Грушевського, бульварі Шевченка. Також заклади, які можуть стати укриттям є в різних мікрорайонах міста – на «Дружбі», «Сонячному», «Алясці», «Східному».

Журналіст «20 хвилин» побував у деяких з них. Як виявилось, знайти укриття у таких закладах найпростіше. Біля входів до багатьох закладів зробили вивіски та великі вказівники «Укриття». Їх легко побачити. Тож якщо тривога застала вас у центральній частині міста, знайти укриття у таких закладах буде просто.

Ми також поспілкувалися з працівниками та рестораторами місцевих закладів. Вони запевнили – укриття доступні для всіх тернополян, а не лише для працівників та клієнтів. Щоправда, укриття у приватних закладах є «денними», тобто скористатися ними можна у час роботи ресторану чи кафе. Більшість працює з 10:00 до 22:00. Час роботи зазначають на оголошеннях біля входу до закладів.

Головний бухгалтер ресторану «Оскар» закладу Тамара Чупанова розповідає – наразі у робочий час у заклад  можуть прийти тернополяни, які проживають у сусідніх будинках, працівники офісів поруч та ті, кого застала тривога неподалік їхнього закладу. Працює укриття з 11:00 до 23:00. Укриття – це один з залів ресторану, який знаходиться нижче рівня землі. 

На бульварі Т. Шевченка укриття є у закладі «М'ясо». Є стрілки та написи «Укриття». Ресторан знаходиться у підвальному приміщенні. Працівники розповіли, що споруда ще австрійська, має товсті стіни, а сам заклад у підвалі, тож у разі тривоги тут безпечно і тернополяни можуть приходити сюди. 

Вивіска «Укриття» є і в «Хінкальній», неподалік відділку поліції на бульварі Шевченка. Заклад теж розташований у підвальному приміщенні.

У «Клубі Файного Міста» є великий підвал. Також –  у закладі «На Небі», «Паса» та YOUNG, розповів ресторатор Петро Заставний. 

Але не всім закладам пощастило мати підвал або розташовуватися у підвальному приміщенні. Багато ресторанів та кафе вивісили оголошення, що під час повітряної тривоги заклад не працює та не обслуговує клієнтів. 

– Ми розмістили у закладі інформацію про адреси найближчих укриттів, які подає міська рада, бо власного укриття ми не маємо, – каже ресторатор Володимир Харкавий. – Якщо починається тривога – офіціанти розраховують клієнтів та радять перейти до укриття. Але ті зазвичай вирішують залишитися у закладі, – каже він.

Укриттів ставатиме більше? 

Як розповів міський голова Сергій Надал під час брифінгу ради оборони Тернопільської області, нові укриття влаштовують у підвалах будинків, у приватних закладах, де є така можливість. Сховатися там зможуть всі, хто опинився під час повітряної загрози поруч.  

– У місті тривають роботи по збільшенню укриттів не лише на базі житлового фонду, а і в приміщеннях приватної, державної та комунальної власності, – розповів міський голова Сергій Надал. – З’являються нові приміщення, які будуть промарковані. Будь–хто зможе туди прийти. Ми інформуватимемо та наноситимемо їх на мапу.

Приватні заклади, які мають укриття, можуть продовжувати свою роботу під час повітряної тривоги. Також спеціальні комісії перевіряють стан підвалів житлових будинків.

Міська влада закликає тернополян не ігнорувати сигнали про повітряну загрозу. Ворог показав свої методи знищення мирного населення. Тож у випадку загрози – негайно йдіть до найближчого укриття. 

Як діяти під час загрози

Під час повітряної тривоги рятувальники радять ховатися до найближчого укриття. Найбільш надійними є сховища. Звичайні підвали будинків (найпростіші укриття) також можуть врятувати життя. Не варто залишатися у квартирі у випадку повітряної загрози. Якщо будинок буде зруйнований – є великі шанси вижити, перебуваючи у підвалі.

– Найбільших руйнувань зазнають панельні будинки, оскільки вони складаються, наче карткові будиночки, – розповів заступник керівника ДСНС у Київській області Богдан Данилюк. – Є випадки, коли під час обстрілу такого будинку люди виживали. Ці будинки, коли складаються, під ними залишається великий простір. Люди там можуть вижити.

Тернополянин Сергій Сінкевич був одним з ліквідаторів Спітакського землетрусу у Вірменії 1988 року. Унаслідок стихійного лиха було повністю зруйновано місто Спітак і 58 сіл. Загинули приблизно 25 тисяч осіб.

– Я був одним з ліквідаторів цієї катастрофи. Тоді я побачив, як «складаються» панельні будинки. Вони як «карткові будиночки». Особисто я не ховався б у підвалі «панельки». Щоб розібрати завал такого будинку, потрібні дні, а то й тижні. Навіть якщо перекриття витримає, і людина там вціліє – вона може загинути від нестачі кисню. Тому, на мою думку, варто шукати більш надійні укриття.

Залишатися у квартирі не є безпечно. У Міністерстві внутрішніх справ України повідомляють, що під час ракетних обстрілів найнебезпечнішими є верхні поверхи будинків. Якщо ракетний обстріл застав вас у квартирі, і ви не маєте змоги перейти до укриття – варто пам’ятати Правило «двох стін» – пояснюють у МВС. Від небезпеки вас має відділяти щонайменше дві стіни, бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, розташованому за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опірних стін — вони витримають.

Речниця головного управління ДСНС в області Ірина Крупа каже, що на сьогодні в пресі та виступах публічних осіб часто звучить слово БОМБОСХОВИЩЕ. Такого поняття не має.

Згідно статті 2 Кодексу цивільного захисту України захисні споруди цивільного захисту – інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

У статті 32 цього ж Кодексу визначено основні питання щодо укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту.

Отже, до захисних споруд цивільного захисту належать: сховища та протирадіаційні укриття.

Сховище – герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

Протирадіаційне укриття – негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості та дії звичайних засобів ураження.
Для укриття населення також використовуються споруди подвійного призначення – наземні або підземні споруди чи їх окремі частини, що спроектовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, у тому числі для захисту населення, та в яких створені умови для тимчасового перебування людей.

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Захисні споруди цивільного захисту, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття складають фонд захисних споруд цивільного захисту і належать до засобів колективного захисту.
Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 №138 "Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту".
Наказом МВС України від 09.07.2018 №579 затверджено вимоги з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту. Даний наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України (від 30.07.2018 №879/32331).

Якщо ви не встигли під час тривоги спуститися до безпечного укриття, в квартирі варто укриватися в кімнатах, які не мають вікон та захищені від навколишнього середовища двома стінами. «Правило двох стін» (коридори, ванні та туалетні кімнати, гардеробні…) в кутах, поблизу несучих стін. Але це не спрацює у випадку прямого попадання, тому підвали будівель найкращий варіант.

Читайте також:

 «Після цього я боюся панельних будинків». Тернополянин розповів про землетрус у Вірменії

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Читач15

    Мікрорайон Новий Світ самий небезпечний і мешканці не захищені. У новобудовах підвальні приміщення в основному приватизовані під офіси . Єдине бомбосховище на заводі «Темза» зруйноване. Бомбосховище колишнього хлібозаводу на сьогодні вміщає не більше 50 чоловік. Інших бомбосховищ і укритті в просто не існує.
  • Аліна Солонинка

    Ще завітайте на Київську 18.Це просто жах.Де там можна сидіти з дітьми маленькими. Зайдіть і цікава скільки ви там пробудете ні сісти ні стати.

    Алла Вовк reply Аліна Солонинка

    Марія Шабдінова згідна з Вами.  Теж прибираємо,  підвал свій вичистили. Але, на жаль,  діючих та ініціативних дуже мало. Прибиральниця щодня вимітує двір,  а на вечір,   знову насрано.

    Nadia Serojkina reply Аліна Солонинка

    Тарас Церулик А ви чому не контролірували ,мужик .Чим ви відрізняєтеся від москаля мужик.

    Тарас Церулик reply Аліна Солонинка

    Nadia Serojkina Цк питання саме до мешканців і конкретно до вас. Це ви повинні когтролювати щоб ЖЕК виконував належним чином роботу. Інакше це банально перекладання відповідальності. Чим ви відрізняєтеся від москаля?

    Марія Шабдінова reply Аліна Солонинка

    Алла Вовк і лампочки ставимо постійно,і прибираємо коло своїх підвалів,замітаємо і мотлох завжи викидаєм,але це питання дійсно має вирішувати жек,наша площадка дитяча похожа на помийну яму,дзвінків до жеку з мого боку було десятки,прекрасний жек в керуванні пані Гевко,єдине що зміг,то прив‘язати пакет до дерева,типу це мусор,решта площадки ми з подругою прибирали,і не одноразово,мусорними пакетами виносили,але серед наших людей є стадо баранів,яке вибачте далі насре,і з того прибирання нічого толком не вийде,так само як з тими підвалами,все має бути перевірено працівниками та узгоджено,чи можна там ховатись,чи це небезпечно,люди,які там живуть,єдине,то хоч би ту чистоту підтримували....

    Марія Шабдінова reply Аліна Солонинка

    Аліна Солонинка а щурі бігають,як коні,що в підвалі,що коло нього...

    Nadia Serojkina reply Аліна Солонинка

    Алла Вовк Я добре його прочитала.

    Алла Вовк reply Аліна Солонинка

    Nadia Serojkina Пані,  уважно читайте мій коментар.

    Nadia Serojkina reply Аліна Солонинка

    Алла Вовк Мадам це питаня не до мешканців питаня?Це питаня до ЖЕКУ ,що вони роблять.За що ми їм платим.В кожному підвалі ,як пишуть люди блохи,щурі,...Це що мешканці повині виводити,чи хто?

    Алла Вовк reply Аліна Солонинка

    Аліна Солонинка а ще важливо бути не пасивним а активним мешканцем. Чистота і порядок,  в першу чергу , починається з кожного.  Звичайно, ЖЕКи повинні розчищати підвали,  але...що самі мешканці зробили для того,  щоб наші підвали були в належному порядку?
  • Mykhailo Tvardyi

    Прошу відвідати підвал Просьвіти 8 1-й підїзд, вас зустріне сморід дохлих котів, дирява каналізація, блохи, відсутніть освітлення і інші дива "благоустрою" від п. Лемеги!!!

keyboard_arrow_up