Партнер рубрики Події

Ситуація критична: єдиний апарат для опромінення онкохворих може зупинитися. Чому зволікають чиновники?

Ситуація критична: єдиний апарат для опромінення онкохворих може зупинитися. Чому зволікають чиновники?
  • Тернопільський обласний онкодиспансер змушений припинити лікування хворих шляхом опромінення.
  • Кошти, виділені на перезарядку апарату, на рахунки ще не надійшли, запевняють в обласному управлінні охорони здоров’я.
  • Медики в розпачі: якщо апарат не довести до ладу, смертність онкопацієнтів може зрости на 30%.

Про зупинення роботи єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100», у зв’язку із необхідністю невідкладної перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення, повідомляє адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер».

Лист такого змісту надійшов 20 серпня від закладу на адресу обласної ради.

Ціна питання людських життів – 9,5 млн грн

- Наголошуємо, що адміністрацією онкологічного диспансеру виготовлені всі необхідні дозвільні документи та подана заявка на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію, замовлене джерело, готове до встановлення, - йдеться далі у повідомленні.

Відео дня

Ціна питання, а точніше людських життів та здоров’я – 9,5 мільйона гривень.

Майже половину цієї суми, а саме 4 мільйони гривень депутати обласної ради вирішили виділили під час внесення змін до обласного бюджету на пленарному засіданні 14 сесії обласної ради, яке відбулося 6 липня. Саме 4 мільйони гривень, а не 500 тисяч, як пропонував фінансовий департамент ОДА, що очевидно є мізером від необхідного.

І цей перший транш уже би надійшов на рахунки онкодиспансера, якби керівництво ОДА не заблокувало виконання рішення сесії облради щодо прийнятих змін до бюджету, наголошують в облраді.

- Маємо волаючий факт наслідків політичних амбіцій та сумний наочний приклад ігнорування виконавчою гілкою влади потреб не просто громади, а тисяч хворих, які втрачають право на збереження здоров’я та життя, - заявив голова облради Віктор Овчарук.

За коментарем «20 хвилин» звернулись до пресслужби облдержадміністрації. Там коментувати відмовились, скерувавши до профільного управління – охорони здоров’я. Коментар чиновників читайте наприкінці статті.

Тим часом лікарі в закладі б’ють на сполох та припускають: якщо апарат не зарядити найближчим часом, і хворі вчасно не отримуватимуть радіотерапію, смертність може зрости до 30%.  

Ситуація критична

- Наразі апарат працює, але це питання часу – і йдеться зовсім не за місяці, - каже медичний директор онкодиспансеру Володимир Недошитко. – У даний час понад 80 пацієнтів отримують променеву терапію, і їхня кількість щораз збільшується.

Організація, яка веде нагляд за апаратом, вже в ультимативній формі попередила: без зарядки його далі категорично не можна використовувати. Загалом термін експлуатації – 5 років. Граничний – 7. Апарат, за допомогою якого проводять променеву терапію  онкопацієнтам на Тернопільщині, вже сягнув оцього «граничного» терміну. Альтернативи немає. Ситуація вкрай критична.

- Аби забезпечити висококваліфіковане лікування онкопацієнтам - променева терапія посідає досить значиме місце, про це вказують більшість світових та українських протоколів, - пояснив Володимир Недошитко. - Променева терапія має свій етап лікування, і це забезпечує збільшення відсотку видужання. Замінити її нічим не можна. Якщо її не проводити, смертність, звичайно, збільшиться. Бо лікування буде неповним.  

Такі апарати є в сусідніх областях. Не один, як на Тернопільщині, а, скажімо, у Рівненській області таких два. Проте тернопільських пацієнтів інші клініки, тим паче в період пандемії, навряд чи прийматимуть.

Від хвороб ніхто не застрахований

- Рівненська область не більша за Тернопільську. Органи місцевого самоврядування добились закупівлі апаратів, - каже Володимир Недошитко. – Ми ці питання підіймаємо впродовж щонайменше п’яти років – результату немає. Ще за попередньої влади Степан Барна їздив в Міністерство, пробували віднайти кошти – не вийшло.

Якщо апарат зупинить свою роботу, то постраждають пацієнти. Використовувати попри граничний  термін експлуатації його категорично заборонено - це порушує всі вимоги. На себе цю відповідальність ніхто не братиме.

- Від 2018 років ми про це говорили: оптимальний термін експлуатації і планова заміна має бути щоп’ять років, - каже Володимир Недошитко. - Далі не можна використовувати. Чи приймуть наших пацієнтів у мед закладах сусідніх областей – навряд. Хіба столичні приватні клініки. Але вартість – шалена. І буде не підйомною для середньостатистичного тернополянина.

Ситуація патова. Якщо залишити лише хіміотерапевничну і хірургічну терапію – результати лікування погіршаться на 30%. На стільки ж може зрости смертність, пояснили медики.  

- Нехай нарешті наші чиновники задумаються: потрібна нам медицина в області – чи не потрібна? Це ж стосується і депутатського корпусу, адже строки каденції рано чи пізно закінчуються, а від хвороб ніхто не застрахований, - каже Володимир Недошитко.

 

Коментар

Лідія ЧАЙКОВСЬКА, заступниця начальника Управління охорони здоров’я обладміністрації:

 - 11 серпня рішенням сесії обласної ради виділено чотири з половиною мільйонів гривень на перезаряджання апарату кобальтового опромінення  «TERABALT-100» для лікування онкологічних хворих шляхом опромінення. Це при потребі - 9 мільйонів гривень. Але ці кошти на рахунок в управління охорони здоров’я ще не надійшли.

Щойно надійдуть на рахунок, Управління охорони здоров’я, невідкладно спрямуємо їх в КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Тамара Усік

    Кого не болить,того й не турбує. Я маю на увазі владу. Позбавлення людей шансу на одужання є тим же вбивством.
  • Ігор Ігорович

    На один тиждень відмовитись від хабарів і назбирають .
    Від страховок "добровільно-примусовоих."
  • Оксана Жулицька

    На день міста зробити  збір коштів біля церкви або на площі, ярмарок - а на всі виручені кошти купити новий апарат!!!
  • Маряна Сагаль

    Ті що здорові _вони герої і ті що хворіють на онкологію то всеодно одна стежина анавіщо спішити робити заміну?!... А ана щот Корупції то страшні гроші🙁... Мені шкода тих хворих людей які хворіють на таку страшну хворобу... І ще останні соки там виживають із тих хворих....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up