Партнер рубрики Події

Ексначальника податкової Тернопільщини Михайла Яцину суд поновив на посаді

Ексначальника податкової Тернопільщини Михайла Яцину суд поновив на посаді
Ірина Сідорова та Михайло Яцина після суду. Фото зі сторінки адвокатки
  • «20 хвилин» дізнались, чи планує Михайло Яцина повертатись на роботу, а також скільки компенсації отримає за вимушений прогул.
  • Журналісти також поцікавились, що буде з чинним керівництвом і чи вже запропонували їм нові посади.

Рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду поновлено на посаді начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Яцину Михайла Васильовича, повідомила на власній сторінці у Фейсбук адвокатка донедавна екс-податківця Ірина Сідорова.

— Вкотре радію, що судочинство працює! — прокоментувала адвокатка.

Повертається на посаду

«20 хвилин» звернулись за коментарем і до Ірини Сідорової, і до Михайла Яцини. Зокрема поцікавились, чи планує пан Яцина виходити на роботу і чи готовий й надалі очолювати податкову службу області. І чи вимагатиме компенсації за вимушений прогул.

Відео дня

— Поки повного тексту рішення суду немає, а є лише вступна резолютивна частина, ми не будемо коментувати його, — повідомила «20 хвилин» адвокатка Ірина Сідорова. — Такої ж позиції мій клієнт. Проте так, намір повернутись на посаду і надалі очолювати податкову службу в Тернопільській області Михайло Яцина має.

Нагадаємо, 5 сiчня 2023 року cтaлo вiдoмo, щo cвoє крicлo пoкинув гoлoвний пoдaткiвець Тернoпiльщини Яцинa Михaйлo Вacильoвич. Наприкiнцi cерпня 2022 року нa хaбaрi у рoзмiрi 5 000 дoлaрiв США впіймали зacтупникa керiвникa ГУ ДПС у Тернoпiльcькiй oблacтi Сергiя Бaбiя. (посилання наприкінці тексту — прим. авт). Пicля цього зaгoвoрили прo звiльнення безпocередньoгo керiвникa Сергiя Бaбiя — Михaйлa Яцини. Зoкремa, Гoлoвa кoмiтету у Кoмiтеті з питaнь фiнaнciв, пoдaткoвoї тa митнoї пoлiтики Дaнилo Гетьмaнцев вiдзнaчив, щo «рибa гниє з гoлoви», i вaртo звiльнити вiдрaзу зa Бaбiєм i Яцину. Його звiльнили зa згoдoю cтoрiн, нa пiдcтaвi йoгo зaяви тa зoбoв'язaли виплaтити йoму рoзрaхунoк.

Мають виплатити понад 150 тисяч зарплати

Згодом Михайла Яцина позвався до суду про поновлення його на посаді начальника Головного управління ДПС в області. А справу Сергія Бабія зараз розглядає Тернопільський міськрайонний суд, а сам екс-посадовець перебуває під заставою.  

На роботу, як дізнались «20 хвилин», Михайло Яцина  планує виходити, щойно податкова служба виконає рішення суду. ДПС має винести наказ, в якому визнати дійсними записи в трудовій книжці, після ознайомлення з цим наказом Михайло Яцина буде поновлений на посаді, — і приступить до виконання своїх обов’язків, пояснила адвокатка.

— Мій клієнт має намір працювати, а звільнятись наміру не мав, — прокоментувала «20 хвилин» Ірина Сідорова. — Але наголошуємо: його звільнення жодним чином не пов’язане зі справою тодішнього заступника (Сергія Бабія – прим. авт.). Також зазначу, що у 2022 році Михайло Яцина заяви про звільнення з посади не писав. А був звільнений з посади начальника управління ДПС в області 5 січня 2023 року. І поновлений на посаді, за рішенням суду, з 6 січня 2023 року.

За вимушений прогул Михайлу Яцині мають сплатити 150 тисяч 531 грн 80 копійок, повідомила адвокатка.

Хто керуватиме — запитали у податковій

«20 хвилин» також намагались отримати коментар у т.в.о. начальника ГУ ДПС у Тернопільській області Руслана Цвігуна з приводу поновлення на посаді попередника. Для цього звернулись до пресслужби установи. Там повідомили, що коментар нададуть, проте лише на інформаційний запит журналістів. Зазначимо, що ми його вже направили. Зокрема запитували, чи виконуватимуть у ГУ ДПС  у Тернопільській області рішення суду? Чи отримали в ГУ ДПС вже документи з суду щодо цього питання?  Яка процедура поновлення на посаді, — просили описати покроково. Цікавились журналісти і чи виплачуватимуть Михайлу Яцині заробітну плату за час, протягом якого він не очолював ГУ ДПС і не виконував своїх службових обов’язків? Та що буде з чинним керівним складом ГУ ДПС і чи запропонували їм вже інші посади?   

Щойно нам нададуть відповіді, опублікуємо їх.

Рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду ще можна оскаржити в касаційній інстанції — у Верховному суді. Адвокатка Михайла Яцини зазначила, що вони із клієнтом цього не робитимуть. Проте таке право на оскарження є у ДПС.

 

Читайте також: 

Заступник податкової Сергій Бабій та брати-Козаки вийшли під заставу 

Чинив опір і намагався втекти: подробиці затримання заступника начальника податкової Тернопільщини

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Teren Teren

    Найсправедливіший суд у світі, то суд Лінча. Після того, якби він хоч трохи в нас посудив, такої херні б не творилось.

    Кодло впіймали на хабарі, по-тихому звільнили, cправу про хабар зам`яли. А тепер гнида опірилась і відігралась. От єдине питання - компенсація за чий рахунок? Там ж "зарплати" і "моральні" збитки немаленькі і все ж з нашої кишені.

    І не нажеруться падли, і не вдушаться, в горлі їм не стане.
  • Олена Кухарська

    Та хто би сумнівався що в нас в Тернополі "судочинство працює". Спіймали на хабарі і вже поновили на посаді, ну-ну...
  • вася бик

    Яйцина та інші яйцини - продажні казнокради
  • Игорь Рубан

    рогуляндія

keyboard_arrow_up