Ферма кольорового батату на Тернопільщині: сім'я з Товстого вирощує екзотику на власному городі
- Сім'я Палагнюків з Тернопільщини вже кілька років вирощує екзотичний батат. Захоплення виросло у власну справу: органічну ферму.
- Як приживається на чорноземі незвичний овоч, чим він корисний, як його готувати та якого догляду потребує — читайте у публікації.
Історією створення сімейної еко ферми Ольга Палагнюк поділилась у розмові з журналісткою «20 хвилин».
— За освітою я еколог і ми з чоловіком довго шукали екзотичничну рослину, яку можна було б вирощувати у нас на Тернопільщині. Після кількох спроб вирішили, що батат — саме те, що треба. Я за органічний підхід, тож у виробництві ми вирішили не використовувати жодної хімії та дотримуватися виключно принципів органічного землеробства, — ділиться жінка.
20 різних сортів незвичної рослини
На невеликій ділянці біля власного будинку сім'я вирощує 20 сортів батату. Кожен з них має свій смак та колір. З найврожайнішого сорту можна отримати до п'яти кілограмів врожаю. Але часом трапляються і кущі-гіганти, які важать до десяти кілограм.
— З мого досвіду найкращі сорти для десертів — це Баю Бел, Баку, Purple, для запікання — Каліфорнія, Ліра і всі сорти з оранжевою м'якоттю, для супів і пюре — Гоча, Тайнунг, Боніта і всі сорти із світлою м'якоттю. А ще ці сорти можна використовувати як альтернативу картоплі, — розповідає спірозмовниця.
Землеробство — це непроста справа, як і кожній рослині, батату потрібен догляд.
— У нашій діяльності є кілька етапів: вирощування розсади, підготовка ділянки, висаджування розсади, догляд, який включає полив, підживлення та інше, збір врожаю, миття, сортування, лікування, пакування та відправка, — розповідає фермерка.
Цікаво, що батат буває не лише їстівним, а й декоративним, його назва — іпомея батат. Існують різні сорти з фіолетовим, зеленим, салатовим і навіть рожевим листям.
— З чим сортом виходять неймовірні композиції. Минулого сезону я загорілася бажанням розмножити такий батат, але не все так просто. Його дуже полюбляє павутинний кліщ, тому вирощування іпомеї вимагає багато зусиль і боротьби з цим шкідником. Справа була непростою, але я впоралась і нам вдалось виростити такий сорт, — розповідає фермерка.
Фото незвичних декоративних рослин дивіться нижче.
Щоб виростити гарну міцну розсаду батату треба дотримувати декількох основних правил
- Вибрати якісний посадковий матеріал - маточні бульби середнього розміру без пошкоджень і ознак хвороб;
- Створити оптимальні умови для проростання розсади - температура 25-30 градусів ( чим вища температура тим швидше розвивається розсада), вологість до 80 %, часте провітрювання і вентиляція повітря;
- Регулярно поливати, краще часто малими порціями аніж переливати. Батат дуже не любить перелив і одразу починає гнити.
- Ставити батат на проростання у відповідні терміни. Кожен сорт може по-різному проростати, тому ми радимо сорти з оранжевою м'якоттю ставити на проростання у березні, а всі інші можна у квітні. При цьому після зберігання їх варто прогріти 1-2 тижні у кімнатних умовах.
- При нестачі світла досвічувати розсаду лампами та стежити за її розвитком.
Отримали грант від ООН
Завдяки гранту сім'я фермерів з Товстого планує закупити обладнання для виготовлення пастили та млин, щоб робити борошно. Бо ж хочуть, аби виробництво було без відходів.
— Нещодавно нам вдалось отримати грант у сумі 100 тис грн на програмі SEED від Глобального договору ООН в Україні, який допомагає розвитку малих агробізнесів та втіленню найкращих бізнес-ідей в агросфері. У лютому-березні я подала заявку, навіть не підозрюючи що мене чекає перемога, — ділиться жінка.
Із 25 людей, які подавали заявки, 10 отримали гранти, серед них є і проєкт «Еко батат».
— Я пройшла навчання на різні теми та розробила свій бізнес-план, у цьому дуже допомогали ментори проєкту, адже це мій перший досвід. Через деякий час ми оформили документи та отримали грант 100 тис грн, закупили обладнання і тепер нас ще чекає звітування. Інколи й досі не вірю, що я змогла. Ключовими факторами успіху я вважаю правильно підібраний грант, цікаву ідею, наполегливе навчання, допомога менторів та віру у себе, бо без цього не буде нічого. На цьому не зупиняюся, вже подала заявки на інші гранти. А чому б ні? Це дуже суттєва допомога на шляху розвитку та масштабування своєї справи, — каже пані Ольга.
Суп-пюре з бататом та гарбузом
На завершення Ольга Палагнюк ділиться рецептом осіннього супу із бататом. Як готувати смакоту — дивіться на відео нижче.
Інгредієнти:
Гарбуз — половинка маленького або 1/4 великого, батат — 1 шт, картопля — 3 шт, морква — 1 шт, цибуля — 1 шт, часник — 1-2 зубчики, корінь селери — 1 шт, масло гхі —1 чайна ложка, спеції: сіль, чорний перець, сушений часник
Для подачі:
Зелень - петрушка, кріп, зелена цибуля, Насіння гарбуза, Грінки, сухарики, тости
Приготування:
Овочі почистити і відварити до м'якості. Цибулю і часник підсмажити на маслі гхі до золотистості. З'єднати всі інгредієнти і перебити в блендері однорідної консистенції. Подавати з зеленню, підсмаженим насінням гарбуза та грінками. Смачного!
Батат корисний абсолютно всім, але особливо варто його включити в свій раціон людям, які хворіють на цукровий діабет, бо батат не провокує різких стрибків цукру у крові.
Добре смакує маленьким діткам, його можна використовувати в якості першого прикорму, що забезпечить їх зростаючий організм поживними речовинами.Діти із задоволенням їдять батат, бо він солодкий і смачний.
Містить фітоестрогени, тому він корисний жінкам для нормалізації гормонального фону у період клімаксу.
Батат — це продукт дієтичного харчування, тому його можна їсти тим, хто хоче схуднути.
Вегетаріанці і вегани теж обирають батат як джерело корисних речовин.
Читайте також:
Українцям треба залишатися: американець живе у Кременці та розвиває тут бізнес
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Сергій
Ecobatat