Партнер рубрики Події

«Геть московського попа»: 8 квітня у Тернополі знову протестують проти моспатріархату

«Геть московського попа»: 8 квітня у Тернополі знову протестують проти моспатріархату
  • Тернопільська молодь продовжує влаштовувати мирні акції на вході собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. 12 квітня активісти зібралися вже восьмий раз, аби нагадати, що московському патріархату не місце в Тернополі.
  • Ми перебуваємо на мирній акції і повідомляємо про найцікавіше.

Нагадаємо, хлопці та дівчата приходять з плакатами, на яких написані гасла: «Московський патріархат вбиває», «Геть московського попа», «Кров українців на ваших руках» та «Тут був ФСБешний піп». Також на плакатах зображені звірства, які робили росіяни на окупованих територіях.

Зі слів співорганізаторки заходу Уляни Бурак, зміни треба робити вже зараз, адже наші хлопці та дівчата гинуть на фронті за вільну Україну від рук російських загарбників.

— Ми хочемо привернути увагу тернопільської влади до цієї ситуації. Ми хочемо, щоб вони зараз переглянули існування московського патріархату як прокремлівського рупора на території нашої області і загалом в Україні. Для нас важливо, щоб нас почули, — розповіла пані Уляна.

Відео дня

Двічі молодь приносила під ворога храму простирадла та дитячі іграшки у червоній фарбі. Ці речі символізують про вбитих військових та цивільних українців за понад рік повномасштабного вторгнення.


16.07
Молодь на місці і готується до проведення акції під стінами храму. Цього разу знову принесли полотна та дитячі іграшки у червоній фарбі. А також додали квіти та свічки.

Поблизу храму також перебувають працівники поліції, аби у разі сутичок, оперативно відреагувати на ситуацію.

16.37 Учасники розгорнули величезні плакати з написами «Україні українську церкву», «Агенти Кремля! Вату — Геть», «Геть МП» та «ФСБешним попам не місце в Україні». Віряни поки спокійно заходять до храму. Жодних слів мітингувальники не вигукують.

16.54 Активісти зустрічають вірян вигуками «Ганьба». Вони закликають людей не йти до храму московського патріархату та переходити в українську церкву. Віряни відкидають полотна у фарбі й відмовляються йди «дорогою крові».

17.05 Біля воріт храму вже грають українські пісні та Державний Гімн. Зараз учасники мітингу виконують відому українську пісню «Ой у лузі червона калина». 


17.33 Активісти вшановують пам‘ять загиблих Героїв України. Всі учасники стали навколішки. Лунає пісня «Гей, пливе кача».

Що кажуть у церкві?

Після чергового мітингу журналісти «20 хвилин» вирішили поспілкуватися з вірянами кафедрального собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Ми попитали в людей їх ставлення до акцій, що вже восьмий день тривають під стінами храму. 

Здебільшого люди взагалі відмовлялися говорити з нами, аргументуючи тим, що церкву та прихожан зроблять винними. Проте нам вдалося все ж таки поговорити з двома людьми. Вони одразу попередили, що говоритимуть особисто з нами і не бажають, щоб їх знімали на камеру.

Тернополянин Василь вже 20 років поспіль є вірянином даного храму. Під час розмови нас переконує, вони моляться за Україну і чітко розуміють, хто творить справжнє зло на наших землях.

— У мене зараз на війні син та племінник. Ось мені днями надсилав фото як приліт був поряд з ним. Дякуючи Богові, залишився живим. А син мій був поранений, зараз вже повернувся на фронт. Вони захищають нашу Україну, а ми молимося за нашу Україну, а ці люди стоять і кричать ось так «Ганьба». Для чого вони це роблять? Ми ж один український народ. Ми 12 квітня відправляли паски та бензопили хлопцям на фронт. За яку росію може йти мова? Ми молимося навколішках за Україну, за наших воїнів. Якщо ви маєте сумніви, то просто прийдіть до церкви і ви самі це побачите. Ми хочемо, щоб у нас була Перемога України. А це якесь нагнітання йде від молоді. Не можна так йти проти Бога, зараз треба єднатися, — наголосив чоловік.

Серед вірян помічаємо і пані Ганну. Зі слів жінки, вона переселенка з Донецька. У Тернополі живе від березня 2022 року. До цього храму ходить свідомо, аби помолитися за мир та спокій в Україні.

— Я думаю, в кожному храмі є добрі і погані люди. Особисто я не можу говорити за кожного, бо кожен має сам відповідати за свої думки, гріхи та вчинки. Це мій храм, я його люблю. Я не можу його кинути в такий важкий момент, це буде дуже нечесно. Також я не можу кинути свою Батьківщину у такий складний час. Я ходжу сюди до Господа і проти того, щоб все настільки радикально зараз змінювали. Кожен має вибирати свій шлях, бо в нас демократична держава. росія – зло, я це розумію. Господь живе в душі кожної людини і кожен буде відповідати за свої вчинки. Можливо, є люди, які іншої думки про росію, але я відкритої пропаганди тут не бачила, —  каже пані.

Попри службу, свій час журналістам приділив і отець Степан Балан. Ми попитали, чому мітингувальників одразу не впустили до храму, чи підтримують в церкві Україну та наших воїнів.

— Ми ставимося до цих мітингів з розумінням і водночас з болем. Мітингувальники мають право на свою думку, на свої погляди. Але не таким чином і не з такими звинуваченнями. Їх акція побудована на неправді і мені це болить. Ми УПЦ і ми не маємо відношення до московського патріархату. Наша церква належить українському народові. Ми разом молися за мир, за військо і всебічно допомагаємо. Шкода, що молоде покоління так ввели в оману і вони такі агресивні. Я багато раз з ними спілкувався, і документи показував. А вони далі кричать, таке враження, що це хтось їм сказав це робити. Якщо вони хочуть прийти до храму, то нехай, ми раді всім. Тільки щоб не з агресією, щоб з добрими намірами, — каже отець Степан.

Дивіться найцікавіше з акції протесту, фото та відео у нашому телеграмі!

Читайте також:

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату

«Криваві» іграшки та простирадла: у Тернополі 10 квітня протестують проти московського патріархату

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Любов Мидло

    Московські попи геть з української землі
  • Наталия Киктенко

    Я також за Українську церкву,ну не як не за Італійську,а тим паче Турецьку.А у цих людей , мабуть,відсутня логіка.
  • Степан Яловега

    ...ці біснуваті активісти які не працюють не платять податки в бюджет України не дають гроші на армію не дають гроші солдатам і не можуть бути патріотами вони є відходами суспільства трутні чому трутні беруться командувати всім суспільством тільки тому що кричать патріотичні лозунги і смердять

    Леонід Зільник reply Степан Яловега

    А чого вони біснуваті? МП не дав підстав для такого відношення? В паРаші їх вже давно би порозганяли. Орда свідків Єгови визнала екстремістами.

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Khoptiy Evhemiya ... бессаги і до Варшави раком стояти полуницю вибирати

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Khoptiy Evhemiya ..коли немає мозгів що сказати починає матюкати купи собі трохи мозгів свинячих на базарі продають тобі підійдуть

    Khoptiy Evhemiya reply Степан Яловега

    Степан Яловега а тебе.ху@.ло. недорозвинене.лишити в країні корегувати вогнем.. .ДО..РАШІ..падло нечестиве..Господи допоможи ту нечисть.тупорилу вигнати.

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Khoptiy Evhemiya ... бессаги і до Варшави раком стояти полуницю вибирати

    Анатолій Терегейло reply Степан Яловега

    Жінко відкрийте ясно очі і подивіться на ситуацію що робиться , не нагнітайте ворожнечі між людьми!

    Анатолій Терегейло reply Степан Яловега

    Henrika Hnatyshyn слухайте пані  а на передній лінії також йде перекличка , ти до якої церкви ходиш, чи стають один за одного,

    Henrika Hnatyshyn reply Степан Яловега

    Анатолій Терегейло Якщо для вас оборона України від сект енкаведистів - сміття, то з вами все ясно.

    Khoptiy Evhemiya reply Степан Яловега

    Степан Яловега  іди іди не біися ваша родина.веліка....будеш жити  харашо  ..

    Анатолій Терегейло reply Степан Яловега

    Henrika Hnatyshyn ну це спірне питання ,бо нормальні люди на відміну від Вас у страсний тиждень моляться ,а не розповсюджують різне сміття

    Henrika Hnatyshyn reply Степан Яловега

    Анатолій Терегейло Як бачите, відійшла. А у вас невиліковно...

    Анатолій Терегейло reply Степан Яловега

    Henrika Hnatyshyn а ти ні,вже відійшла

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Khoptiy Evhemiya    ...на початку війни зловили корегувальника львів'янина який за 14 000 грн.  здавав наші позиції  , в храмах я малу даю на таку , так що не тупи , і УПЦ українська церква в УПЦ попи українці віряни українці то в тебе в голові вава мп РПЦ ФСБ лічись... ліпецька фабрика Рошен платить налоги в бюджет россееи

    Henrika Hnatyshyn reply Степан Яловега

    Анатолій Терегейло Зазомбований?

    Анатолій Терегейло reply Степан Яловега

    Henrika Hnatyshyn якраз це із вас хтось сіє цю пропаганду,і гроші дає на акції протесту неповнолітнім дітям, а не на допомогу нашим хлопцям.    Для чого купляєте дітей на неправомірні дійства? Хочете факти викладу згодом!

    Khoptiy Evhemiya reply Степан Яловега

    Степан Яловега .ти платив податки кому паші..мерчидеса чи.Гундяєву . та пики вам тріскають  бізнесмени.  За ті гроші.  Що у нас крали віддавали нас вбивати..від корита не.хочете відійти ..жаль...А.що виробляли в нас не хочеш розказати. КОРЕГУВАЛЬНИКИ вогню.вбивство знущання.над.людьми тобі вже не смердить.А треба щоб добре засмерділо ви.того.варті.

    Олена Опанасенко reply Степан Яловега

    Степан Яловега як цілий день, Мирна акція проходить від 16-18 години)
    Ваші ж сидять там то могли вам би підказати 😌

    Maria Maria reply Степан Яловега

    Степан Яловега Навчіться спочатку грамотно писати.

    Henrika Hnatyshyn reply Степан Яловега

    Степан Яловега Лексика у вас у стилі рашистів, а фото, мабуть, ще страшніше, що встидно показати.

    Степан Яловега reply Степан Яловега

    Henrika Hnatyshyn ...не бреши як можна цілий день репетувати і працювати , ти на їхні тупі подивися воно кроми як кричати ні нащо не годиться

    Henrika Hnatyshyn reply Степан Яловега

    Степан Яловега Вони, якраз, на відміну від вас мають обличчя і сміливість захищати свою землю від ворога, що прикривається церквою. І податки платять своїй державі, а не несуть до гундяєвської секти, яка благословляє зброю на вбивство українців.
  • Ольга Руда

    Невже ті, які відвідують церкву московитів не бачать звірств, які чинить ворог із нашими Захисниками!
    Напевно, що їхні діти та онуки пригрілися під маминою спідницею ,сидять тихенько і не висовуються...
    Можна потихеньку рухатися в сторону раші разом із своїми попами!
    Щасливого нового життя!

keyboard_arrow_up