Партнер рубрики Події

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату
  • Прямо зараз біля Кафедрального собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії тернопільська молодь влаштувала акцію протесту проти діяльності Української православної церкви (московського патріархату).
  • Наші журналісти перебувають на місці події і діляться найцікавішим.

Це вже вдруге молодь приходить сюди. Таким чином вони хочуть показати свою небайдужість до всіх подій, що відбуваються в Україні. 

Хлопці та дівчата прийшли з плакатами, на яких написані гасла: «Московський патріархат вбиває», «Геть московського попа», «Кров українців на ваших руках» та «Тут був ФСБешний піп». Також на плакатах зображені звірства, які робили росіяни на окупованих територіях. 

Відео дня

Зі слів співорганізаторки заходу Уляни Бурак, зміни треба робити вже зараз, адже наші хлопці та дівчата гинуть на фронті за вільну Україну від рук російських загарбників.

— Ми хочемо привернути увагу тернопільської влади до цієї ситуації. Ми хочемо, щоб вони зараз переглянули існування московського патріархату як прокремлівського рупора на території нашої області і загалом в Україні. Для нас важливо, щоб нас почули, — розповіла пані Уляна.

18:17. Під воротами храму, які зачинені від початку акції, молодь заспівала Державний Гімн України та українську пісню «Червона калина». 

Молодь звертається до священників, аби вони вийшли на розмову, почули їх. Натомість за пів години акції досі ніхто не вийшов. 

— Що це за зачинених храм? Храм має бути відчиненим для кожного. Якщо вони незгодні з цим, то нехай беруть валізи і їдуть в росію. Ми не раді таким гостям. Ми тут за наше майбутнє і воно буде без російських попів, — каже учасниця акції Марія.

Поступово до храму почали з'їжджатися інші священники. Вони переконували мітингувальників, що просто приїхали на вечірню службу. Проте розуміють, що потрапити до церкви не вдасться, адже брама зачинена зсередини. 

Відповідати на будь-які питання мітингувальників вони відмовлялися, лише посміхалия і просили заспокоїтися. 

17:12. Під час акції протесту збирають підписи проти функціонування московського патріархату на Тернопільщині. Молодь запевняє, підписи направлять до Тернопільської міської ради та Верховної Ради України. 

18:17. До мітингувальників вийшов прессекретар єпархії церкви. Він закликав людей не панікувати, не розхитувати браму, а спокійно говорити. Після вимагань, він показує копії документів та переконує, що храм український і немає нічого спільного з росією та москвою. Копії в руки не дають. Також відмовляються показувати оригінали.

— Ми не віримо просто словам. Треба щоб вони зібралися і поїхали з нашої землі. Нехай показують офіційні документи, що церква не російська. І взагалі, чому вони не кажуть українські молитви? Невже їм заборонено? Нехай тоді їдуть в Росію і не сидять в нашому Тернополі, — каже мітингувальник.

18:24. Хлопці відкрили браму до церкви. Поліція закликає не робити провокацій.

19:35. Хлопці-мітингувальники біля храму. На вході розкрили Прапор.

19:37. Мітингувальники сперечаються з вірянами, які прийшли до церкви. Наразі люди не збираються розходитися.

19:40. На паркані храму з’явилися такі листівки.

19:46. Мітингувальники на території церкви.

Ми поцікавилися у Нацполіції Тернопільщини, чи наразі посилили патрулювання поблизу церков і чи вже були різні провокації.

— Працівники поліції завжди присутні на всіх мирних акціях та мітингах. Бо ми маємо забезпечити порядок під час заходу. Більше того, наразі працівники поліції щоденно патрулюють біля всіх храмів, адже йдуть великодні свята і бувають різні інциденти. Люди можуть бути нетверезими, можуть мати різну думку і доходить до бійок. Але церквам московського партріархату приділяємо найбільшу увагу. Поки що не було проблем великих, у нас ще не зіштовхувалися з тим, щоб когось не пускали до церкви. Конфлікти є між вірянами, але працівники поліції намагаються розібратися і зробити так, щоб не дійшло до бійки, — наголосив речник Нацполіції Тернопільщини Сергій Крета.

0 20:08 акцію протесту завершили, мітингувальники почали розходитися.

Більше про акцію протесту дивіться і читайте на нашому Телеграм-каналі.

Тернополяни, а як ви ставитеся до таких мітингів? Чи підтримуєте дії молоді? Свою думку залишайте в коментарях. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Kpkhp

    Більше похоже на якусь малобюджетну виставу , ні емоцій ні ніяких дій , скільки заплатили на стільки і зіграли кіно

    Ростислав Гарасимчук reply Kpkhp

    Вам московитським попам не місце на святій Українській землі!
  • Читач56

    А де пан Головко і вся "кум-панія" депутатська?... Знову прикриваються дітьми чужими - вперед орли, а ми за вами! На це дуже противно дивитися...

    Читач72 reply Читач56

    пустили дітей робити шоу. сміх. а мали давно тут кантору московську прикрити. головко надал куплені московськими попами - лиш голі по гусятину бігати вміють а користі ноль.
  • Читач65

    УПЦ мп не виконує закону України про перейменування у РПЦвУ ,залишається останім оплотом москви в Україні,особливо Почаївська лавра.Це неприпустимоі ця церква повина бути заборонена,як ворожа і зникнути з України.Як щезає дим,нехай щезнуть!
  • Читач49

    Христос Воскресє! Це є просто ЖАХ, а за кожне слово потрібно буде відповідати на Страшному Суді перед нашим Господом Богом Іісусом Христом ! Все проститься, а хула на Духа Святого не проститься ні в тому світ,і ні на Страшному Суді! Спаси Господи! І хай Господь Бог ту МОЛОДЬ врозумить, і за них потрібно МОЛИТИСЯ! Всім Ангела Хранителя!

    Valeriy K reply Читач49

    Ботяра, пішов нах

keyboard_arrow_up