"Головне не їсти один одного": як на час посту стримувати злість - радять священики та психологи

"Головне не їсти один одного": як на час посту стримувати злість - радять священики та психологи
  • Грудень - час Різдвяного посту. Головне у цей період - стримувати злість та бути добрими до своїх ближніх.
  • Ми підготували думки священика та психолога про те як стримувати емоції та чи варто це робити взагалі.

"Молитись та робити добрі справи", - священик

Протодиякон Кафедрального собору Різдва Христового Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви Петро Рубльовський.

Найперше, чого потребує душа людини - це молитва. У піст важливо молитві приділяти ще більше часу. Навіть вчені доводять, що молитва позитивно впливає на психо-емоційний стан людини. Люди, які регулярно відвідують Богослужіння та моляться постійно - набагато спокійніші, добріші та смиренніші. 

Кожна людина - це окрема особистість тому сказати для всіх чітко як потрібно себе налаштовувати на піст - не можливо. Найменше, що кожен може зробити - це у будь-якій прикрій ситуації сказати собі "Господи, прости йому грішному" і відпустити ситуацію. 

Відео дня

Є три поради для людей на час посту і взагалі для праведного життя: це молитва, прощення і добрі справи. Якщо їх дотримуватись - то і злості можна уникнути і людина теж стає добрішою до світу. Якби зараз кожен жив за цими правилами - то світ був би набагато світлішим та кращим. Треба зрозуміти це для себе та відкрити серце для світла, яке прийде із Різдвом. 

"Гнів - це вершина айсбергу", - психолог

Сімейний психолог Наталія Гаєвська

З чим можна порівняти гнів? З раптовим вибухом великої сили? Чи зі сходженням снігової лавини, що руйнує все на своєму шляху?
Напевно, кожен з нас так чи інакше мав справу з власним гнівом, коли напруга в середині настільки велика, що витримувати її просто не сила.

Крики, звинувачення, претензії, бажання щось розбити чи зруйнувати, вдарити, відштовхнути, вкусити, подряпати...
Одним словом - розрядитися, щоб нарешті зникло в середині це невиносиме відчуття напруги, а можливо незадоволення, страху, відчаю…
Справа в тому, що гнів сам по собі - це лише вершина айсбергу. Насправді гнів - один із найдревніших механізмів захисту. Якщо тривалий час перебувати в ситуації, в якій ви змушені практично постійно відчувати сором, провину, образу заздрощі, ревнощі і т.д., не маючи можливості якось вплинути на хід подій, тоді, щоб не виснажитись остаточно ви вибухаєте гнівом, емоційно розряжаючись. І як я сказала вище - це дуже важливий механізм захисту, бо дозволяє відновлювати ваші порушені кордони, захищати власну гідність і чітко показувати іншим, що щось не те відбувається у стосунках.

Якщо ви раз по раз відчуваєте, що ось-ось готові вибухнути гнівом стосовно до будь-кого: рідних, співробітників, друзів, перед тим, як порахувати до десяти, спробуйте поставити собі кілька запитань:

- Якими були мої очікування щодо дій іншої людини, на яку спрямований мій гнів, або того, як мала б розвиватись ситуація?

- Наскільки я приймаю право іншого на свободу чинити так, як він (вона) вважає за потрібне, особливо тоді, коли це не співпадає з моїми власними бажаннями?

- На скільки мої очікування є реалістичними?

- Чи Зобов'язанаша людина задовольняти мої бажання? І чи не занадто сильно я їх переоцінюю? (Наприклад, чоловік повертається з роботи о восьмій годині, бо так в нього склались обставини, а дружина очікувала його на годину раніше, бо такою була їх домовленість ще з ранку. Для неї це може стати приводом до того, щоб почати гніватись і висувати претензії - ти не цінуєш мене, не рахуєшся зі мною, тобі наплювати на свої обіцянки і т.д. Хоча, по факту, наскільки ця ситуація була серйозною? І чи,можливо, були інші способи “розрулити” її? Або іншими словами, чи не перебільшує дружина провину чоловіка перед нею?)

- Якими є наслідки мого гніву: для мене і для оточуючих? Чи можу я компенсувати їх, і якщо так, то як?

-  Чи можу я змінити свої очікування? Якщо ні, то що мені заважає це зробити?

-  Яким іншим способом я можу зняти напругу всередині? Наприклад, крім таких традиційних методів зняття напруги, як фізична ативність та творчість, - відверто поговорити про свої потреби та очікування, почуття та емоції, саме з тим, з ким це потрібно зробити, можливо, прийняти важливі, але не прості для себе рішення, які вже давно чекали свого часу, викинути якийсь непотріб зі свого життя, який вже давно віджив своє і тим самим започаткуватий новий етап, просто прислухайтесь до себе...

Для кращого результату відповіді запишіть і проаналізуйте.
І завжди майте на увазі, гнів - це лише енергія, як ви вирішите скористатись нею чи руйнувати когось і себе, чи захищати свої кордони, чи будувати щось нове, залежить лише від вас!

А як ви контролюєте свої емоції? Відповідь залишайте в коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Для злості багато розуму не потрібно, а ви спробуйте бути добрим і не реагувати на негатив - от це дійсно вершина! )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up