Головою НБУ став уродженець Тернопільщини Андрій Пишний. Що про нього відомо

Головою НБУ став уродженець Тернопільщини Андрій Пишний. Що про нього відомо

Рада призначила нового голову Нацбанку.

Верховна Рада сьогодні, 7 жовтня, призначила нового очільника Національного банку України. Посаду зайняв ексглава Ощадбанку Андрій Пишний.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело у фракції «Слуга народу».

Пишний на посаді глави НБУ замінив Кирила Шевченка, якого призначили у липні 2020 року.

Відео дня

Кандидатуру Пишного підтримали 290 парламентарів.

Голосування фракціями:

  • Слуга народу — 212 голосів;
  • Батьківщина — 13 голосів;
  • Довіра — 18 голосів;
  • Платформа за життя та мир — 17 голосів;
  • Відновлення України — 12 голосів;
  • За майбутнє — 6 голосів;
  • Голос — 5 голосів;
  • Позафракційні — 7 голосів;
  • Європейська солідарність — 0.

Що сказав та пообіцяв Пишний

Андрій Пишний звернувся до Ради під час засідання. Він зазначив, що підтримує введені на час війни обмеження, а також назвав адекватною облікову ставку в 25%. Пишний підкреслив, що не буде прогнозувати курс долара, але заявив, що він відповідає поточним економічним реаліям. За його думкою, коливання на ринку викликані психологічними елементами.

Водночас Пишний заявив, що готовий надалі працювати з МВФ для покриття дефіциту бюджету, на яке потрібно понад 30 млрд доларів. Він пообіцяв розібратися з продажем облігацій НБУ.

— Я вдячний Президенту України та Верховній Раді за виявлену довіру і можливість очолити потужну державну інституцію і професійну команду. Викликів, які стоять перед нашою державою, її економікою, перед фінансовим та банківським секторами – сьогодні безпрецедентно багато. Але вже вісім місяців банківська система України, як і вся країна, не просто протистоїть повномасштабній військовій агресії. Вона працює. Безперебійно та безперервно. Вважаю, за необхідне віддати належне цим зусиллям та надалі працювати над збереженням та покращенням її роботи. Як в умовах війни, так, переконаний, в умовах миру. Як на міжнародному рівні, так і на національному. На посаді Голови Національного банку України моїм безумовним пріоритетом буде забезпечення інституційно сильного та незалежного регулятора. Адже він має вирішальне значення для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності», – прокоментував своє призначення новообраний Голова Національного банку Андрій Пишний.

Що відомо про нового главу НБУ

47-річний банкір родом із Тернопільської області (село Доброводи, Збаразький район), повідомляє РБК-Україна.

Випускник юридичного факультету Чернівецького національного університету. Однокурсником Андрія Пишного був Арсеній Яценюк, із яким згодом вони стали соратниками у юридичній та політичній діяльності.

Після закінчення навчання у 1996 році Пишний залишився викладати у своєму виші на кафедрі конституційного, адміністративного та фінансового права. Також займався юриспруденцією у компанії «Юрек-Аудит», співзасновниками якої були Арсеній Яценюк та Андрій Іванчук.

У 2005 році Андрій Пишний здобув ще одну вищу освіту – закінчив Українську академію банківської справи НБУ.

Має ступінь кандидата юридичних наук. Його дисертація була за темою: «Правовий статус державних банків України».

Кар'єра у банківській сфері

З Ощадбанком пов'язаний тривалий період професійної діяльності Андрія Пишного.

Після переїзду до столиці 2000 року він очолив юридичне відділення цієї фінустанови, а за рік став директором департаменту правового забезпечення банку.

2003 року отримав призначення на посаду першого заступника голови правління. Деякий час виконував обов'язки керівника Ощадбанку.

За чотирирічний період роботи у банку підготував стратегію його розвитку, яка передбачала залучення до Наглядової ради незалежних директорів. Однак через зміну влади в країні реалізувати реформу тоді не вдалося.

У 2007 році Андрій Пишний перейшов до Укрексімбанку. Протягом 3-х місяців обіймав посаду першого заступника голови правління.

Після перерви, пов'язаної з політичною діяльністю, у 2014 році Пишний знову повернувся до Ощадбанку. Пропрацював на посаді голови правління фінустанови понад 6 років.

За цей час йому вдалося провести модернізацію банку та вивести його на лідируючі позиції серед українських банківських установ. Було модернізовано відділення, впроваджено електронний банкінг Ощад24/7, активізувалася робота щодо повернення проблемних кредитів.

Під керівництвом Пишного Ощадбанк ініціював позов проти російського «Сбербанку» для захисту своєї торгової марки. Міжнародний комерційний суд ухвалив рішення на користь Ощадбанку.

У 2020 році Андрій Пишний не став брати участь у конкурсі на посаду нового голови банку. За результатами відбору керівником Ощадбанку було призначено Сергія Наумова. А у травні 2022 року Наумов запросив Пишного на посаду свого радника.

Кар'єра в політиці та на держслужбі

З 2007 по 2009 рік Андрій Пишний обіймав посаду заступника секретаря РНБО.

У 2010 році розпочав роботу в партійному проекті Арсенія Яценюка «Фронт змін».

За підсумками виборів до Верховної ради VII скликання у 2012 році став народним депутатом від партії «Батьківщина». Очолював об'єднання депутатів "група Яценюка" у парламентській фракції «Батьківщини». Був першим заступником голови Комітету з питань регламенту.

У 2013 році після злиття партій «Фронт змін» та «Батьківщина» Пишний став одним із заступників голови «Батьківщини».

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 Андрій Пишний увійшов до міжнародної групи «Єрмака-Макфола» із розробки санкцій щодо росії.

Громадська діяльність

Андрій Пишний є засновником громадської організації «Відчуй», яка допомагає людям із порушенням слуху. 

Прихильник ідеї інклюзивного суспільства та безбар'єрності. Саме під час його роботи в Ощадбанку банківські відділення були адаптовані для людей з особливими потребами.

Відставка Шевченка з Нацбанку

Нагадаємо, 4 жовтня стало відомо, що Кирило Шевченко залишає посаду голови НБУ. Він пояснив це рішення проблемами зі здоров'ям.

Пізніше НАБУ оголосило підозру Шевченку у справі про розтрату коштів Укргазбанку, який він очолював з 2015 року.

Натомість ексголова Нацбанку заявив про політичний тиск.

Президент Володимир Зеленський 5 жовтня вніс у Раду подання на призначення нового глави НБУ. Наступного дня парламент підтримав звільнення Шевченка з посади голови Нацбанку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що уродженець Тернополя став новим спікером Верховної Ради.

Довідка

Андрій Пишний став дванадцятим Головою Національного банку в історії незалежної України.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина

    Чимось навіть подібний - на "кулю в лоб"...))))
  • Петро Кушнір

    Кінець нац.банку,в ощадбанк до сьогодні страшно заходити ні обслуговування нічо там нема
  • Марія Павло

    Знаєм, що він кум Єрмака. Корупція процвітає. Дійте до того, що без дозволу Єрмака не зможем сходити в туалет..Пройшла узурпації, влади.

keyboard_arrow_up