Готуємо дитину до літнього табору: що радить психолог

Готуємо дитину до літнього табору: що радить психолог
  • Спілкування, яке проходить між дітьми в рамках гри, набагато більш корисне, ніж звична тусовка з приятелями у дворі після школи.
  • Дитина не повинна відчувати, що батьки її «залишають». Дайте відчути дитині, що ви нікуди не діваєтесь та готові прийти на допомогу.

Для чого відправляти дитину у табір? Скільки батьків – стільки і думок! Як правило, вони сформовані на основі власного досвіду перебування у дитячих таборах у вже далекому власному дитинстві, чи вражень дітей знайомих. Так віддавати дитину у дитячих табір денного чи виїздного формату, або не витрачати кошти та організувати канікулярний період лише у бабусі у селі?

У будь-якому випадку – рішення батьків буде правильним та грунтується на різних факторах: зайве переживання про проведення часу дитиною на виїзді, фінансовими витратами, що пов'язані з оздоровленням у таборах. Про сучасні переваги літнього таборування для дитини шкільного віку розповість практикуючий психолог Оксана Бількевич.

У таборах підуть на користь навіть… конфлікти

- Однозначно, найбільш вагомою перевагою багатьох сучасних літніх таборів є те, що в них, поряд з відпочинком, діти вчаться чогось нового, - запевняє Оксана Бількевич. - Тематичні табори можуть бути присвячені вивченню іноземних мов, розвитку творчих здібностей, туризму і спорту тощо. В хорошому таборі ваша дитина буде займатися з кваліфікованим викладачем.

Відео дня

Невеликі групи та індивідуальний підхід до дитини дозволять їй швидко, легко і з задоволенням освоювати нові для себе знання та навички, переконана психолог.

  • Соціалізація важлива, вона має місце і в школі, і в спортивній секції, і в дворовій компанії, - каже Оксана Бількевич. -  Однак, спілкування, яке проходить між дітьми в рамках тривалої, захоплюючою і динамічної гри, що пропонують сучасні табори, набагато більш корисне, ніж звична тусовка з приятелями у дворі після школи.

Тому що таке спілкування відбувається в позитивному полі і грамотно модерується дорослими, пояснила психолог. В такому середовищі навіть можливі конфлікти підуть дитині на користь. Бо формуються життєво важливі навички - відстоювати свої потреби та розуміти потреби іншого, прислухатися до думки та висловлювати власну. Діти вчаться відповідати за себе та працювати в команді.

Табір – шанс зіграти нову роль

В хорошому таборі створюються умови для індивідуального розвитку дитини, його особистісного зростання, бо є можливість - багато часу та маленькі групи, - заохочувати ініціативи дитини, шанобливо ставитися до думки, делегувати повноваження.

Читайте також Головний показник, чи сподобався табір: "Наступного року поїду ще!"
- Часто табір - це шанс зіграти нове життя, нову роль, - переконана Оксана Бількевич. - На табір із звичного життя дитина не переносить "клеймо" відмінника чи двієчника і має можливість проявити себе у незвичному амплуа та усвідомити, що може проявлятися по-іншому. Цей новий досвід дитина може перенести у звичне життя, у свої сталі дитячі колективи.

Якщо це виїзний табір – то це ще крок до дорослості. Без батьків дитині треба налаштуватись на певну організованість та самостійність. Це стосується як організації побуту, - добір та зміна одягу та взуття, дотримання санітарно-гігієнічних правил, харчування, - так і організації дозвілля, каже психолог.

Отже, якщо ви побачили переваги для власної дитини та обрали дитячій табір і його формат - денний чи виїзний, визначили рівень педагогів, ознайомилися з режимом та типом харчування у таборі та отримали відповіді на всі хвилюючі запитання, то наступним кроком є безпосередньо підготовка.  

Говоріть про пригоди з новими друзями

Потрібно підготувати дитину до таборування та власне налаштувати її на спокійне проживання цього періоду.

  • Відпочинок у таборі - це один із цікавих нових досвідів, який набуває ваша дитина. Тому важливо саме з цієї позиції готувати її до перебування у дитячому оздоровчому таборі. Тут треба формувати ії майбутнє перебування з позиції позитиву, говорити про нові пригоди з новими друзями, про те, що можна дізнатися чогось нового та цікавого та весело провести час, - радить психолог.

Що відбувається із дитиною особливо у віці 6-7-8 років, яка вперше опиняється без батьків в абсолютно новому оточенні? Її опановує певний страх перед «новим, невідомим». Тому варто разом із нею спокійно поміркувати та «уявно намалювати» це нове і невідоме у розрізі часу. Наприклад, поговорити про те, що і коли відбуватиметься, де і як відбуватиметься, а також згадати людей - хто буде поруч.

  • Таке моделювання майбутнього створить у дитини необхідний емоційно-психологічний захист, - переконана Оксана Бількевич. - Дитина не повинна відчувати, що батьки її «залишають», вони нікуди не діваються та знаходяться поруч, та готові прийти на допомогу.

Також треба пам’ятати про підготовку дитини до дісциплінарних вимог табору – розпорядку дня, виконання санітарно-гігієнічних заходів, миття рук, чищення зубів, зміна одягу, дотримання чистоти тіла, застеляння ліжка, якщо це виїзний табір. Також до стадії підготовки можна віднести збирання речей для дитини. Зазвичай, розуміючи всі заплановані заходи під час таборування, організатори самі роблять рекомендації щодо  кількості наявних речей у дитини.

Гра «я – дорослий». Тому не дзвоніть щогодини

Якщо ваші донька чи син вперше їдуть у табір, дайте їй посил дорослості, відповідальності та самостійності.

  • Тут треба зрозуміти, що існує адаптаційний період, який може тривати від двох-трьох днів до тижня, - каже психолог. - Це час звикання до табору, до звичаїв і режиму дня, завоювання місця в новому дитячому колективі і налагодження стосунків з виховниками. Чим швидше дитина знайде собі друзів, тим частіше вона братиме участь в іграх та інших заходах, тим швидше і пройде адаптаційний період.

Як правило, вже на другий-третій день дитина перестає скаржитися батькам на те, що їй нудно або не подобається в таборі. Про це треба пам’ятати та розуміти, що ви маєте надати можливість дитині пристосуватися, але разом з тим відчувати ваш захист по мірі необхідності.

  • Тому не перевантажуйте її дзвінками та візитами, особливо перші 2-3 дні, із запитаннями «Ну як? Тебе не ображають?», - застерігає психолог. - Домовтесь із дитиною, що вона зателефонує лише у тому разі, якщо станеться щось надзвичайне. Нехай це буде частиною вашої нової із дитиною гри «я - дорослий».

Перед заїздом обов’язково поцікавтесь можливістю зв’язатись із вихователем та адміністрацією табору, радить психолог. І під час навідування, і у телефонних розмовах не варто запитувати у дитини про можливі негаразди. Навпаки, ваші запитання повинні бути конструктивними та позитивними: «Що нового дізнався?», «Які події відбулись?», «Чи з’явились нові друзі і що ви з ними робите?».

  • Негативні запитання створюють у дитини враження, що батьки сумніваються в її становищі, тим самим передаючи їй невпевненість та страх, - каже Оксана Бількевич. - А позитивні запитання додають дитині впевненість та відчуття захищеності.

Післятаборування: допоможіть і стимулюйте

Зазвичай табір дає багато нових знань та нових навичок. Можливо, ваша дитина сама навчилася застеляти ліжко чи проявляє інші активності – розказує про нові знання та говорить про нових друзів.

  • Допоможіть сину чи доньці далі проявляти ці якості – стимулюйте до самостійного виконання, - радить психолог. - Чи розвивайте тему цікавості додатковою інформацією з різних джерел. Знайдіть нових друзів дитини у соцмережах та налагодіть спілкування між ними.

Так ви закріпите весь позитивний досвід, що отримала дитина, та простимулюєте формування нового. Ці прості кроки допоможуть вам підготувати ваших дітей до перебування у дитячому оздоровчому таборі та отримати саме той позитивний ефект, заради якого і відправляли сина чи доньку на відпочинок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up