Партнер рубрики Події

Готувати самому чи купити в магазині: скільки коштує приготувати домашнє варення

Готувати самому чи купити в магазині: скільки коштує приготувати домашнє варення
  • Чимало тернополян вже почали готуватися до зими та приготувати варення з різних фруктів та ягід. Однак чи є сенс витрачати сили та час, коли його можна придбати в магазині?
  • Ми порахували, скільки коштує домашнє варення та що незвичайного можна знайти у тернопільських магазинах.

На ринках вже почали продавати сезонні фрукти та ягоди. Однак не всі тернополяни поспішають їх купувати, адже багато людей мають свій сад або дачу.

- Кожного року я готую різне варення з вишні, абрикосів, малини, смородини та навіть з троянд, - розповідає тернополянка Любов Пилипчук. – Звичайно, коли є домашні фрукти, то це значно дешевше, ніж купувати готове варення чи навіть купувати фрукти на ринку. Щось звичайно, купую. Цього року ціни на полуницю були високі, тому з неї варення не готувала.

Як розповідає пані Любов, деяке варення не знайдеш в магазині.

Відео дня

- Кілька років я готую варення з пелюсток троянди, - каже жінка. – Я маю трояндовий кущ і виходить дуже смачне та корисне варення, яке можна додавати в чай. В магазині я таке не зустрічала. Ще можна готувати варення з кабачків. Звучить дивно, але смак дуже хороший. Знаю людей, які готують варення з кавунів, дині. Але на це все потрібно витрачати час.

Що продають у магазинах?

У місцевих магазинах та супермаркетах можна придбати варення та джем на будь-який смак, однак коштує воно дорого. Зазвичай його продають в банках по 400 – 500 грамів. В середньому така коштує 50 – 60 гривень. Однак є і «екзотика» по 100 – 150 гривень за банку.

У одному з супермаркетів ми знайшли апельсиновий джем. Банка вагою 370 грамів коштує близько 90 гривень. Ананасовий джем 60 гривень. Є і джем з інжиру. Банка вагою 300 грамів коштує від 50 до 100 гривень, в залежності від виробників.

Є в магазинах і варення з пелюсток чайної троянди. 420 грамів коштує 125 гривень. Є варення з гецьких горіхів. За банку вагою 420 грамів доведеться заплатити 140 гривень.

Найдорожче варення, яке ми знайшли – з білої черешні. 100 грамів такого коштує близько 37 гривень. Банка в середньому обійдеться в 150 – 160 гривень.

Скільки коштують ягоди та фрукти

Якщо власного городу чи саду у вас немає – фрукти та ягоди можна придбати на ринку. Оскільки розпочався сезон, багато фруктів почали дешевшати, однак ціни все одно «кусаються».

Багато продавців продають на варення залишки товару, або фрукти чи ягоди, які мають не зовсім товарний вигляд. Якщо абрикоси на ринку коштують в середньому 40 гривень, то дехто продає плоди по 25 – 30 гривень, які вже втратили товарний вигляд. Однак продавці кажуть – такі фрукти потрібно одразу з’їсти або переробити, адже довго вони лежати не зможуть.

На ринку багато людей продають домашню малину. Кілограм обійдеться в 60 – 70 гривень. Смородина коштує дешевше – по 45 гривень за кілограм, порічка – по 25 гривень.

На яблука сезон ще не розпочався, тому вони подорожчали. Кілограм коштує близько 20 гривень. Кілька місяців тому їх продавали по 10 – 16 гривень.

З’являються на ринку і домашні сливи по 15 – 25 гривень. А от лохину виявилась найдорожчою – по 150 – 170 гривень за кілограм. Продавці, щоб не лякати покупців, пишуть на цінниках вартість за 100 грамів. Варити з цієї ягоди варення - дороге задоволення.

А от кавуни та дині почали дешевшати. Дехто готує з них варення. Кілограм кавуна коштує вже 7 – 9 гривен. Дині близько 20 гривень. Продавці обіцяють, що згодом вони подешевшають.

Скільки коштує домашнє варення?

Якщо ви вирішили закрутити на зиму домашнього варення, звичайно, вигідніше буде, якщо ви маєте домашні фрукти чи ягоди. Окрім того варто враховувати вартість цукру. Кілограм в магазині коштує близько 13 гривень.

Банки також коштують грошей. Їх вже продають в магазинах та на ринку. Звичайна банка  об’ємом 0,5 літра коштує 4 – 6 гривень. Кришка – по 1,5 – 2 гривні. Є і дорожчі банки з багаторазовими кришками різних форм та об’ємів. Такі в середньому коштую 8 – 10 гривень. Тому якщо ви не викидаєте скляні банки – вдасться заощадити.

Ми порівняли вартість домашнього та магазинного варення. Зазвичай, відповідно до рецептури, на кілограм ягід чи фруктів потрібно кілограм цукру. Під час варіння значна частина води випаровується. Ми підрахували орієнтовну вартість варення, якщо всі інгредієнти купувати. Навіть якщо купувати всі інгредієнти – варення вийде значно дешевше.  

 

Вартість за 100 г у магазині

Вартість за 100 г домашнього

Джем смородиновий

12 грн

3 грн

Джем вишневий

12 грн

2,4 грн

Джем абрикосовий

12 грн

2,5 грн

Джем інжирний

25 грн

-

Джем з лісових ягід

30 грн

-

Джем з персиків

12 грн

2 грн

Варення з грецьких горіхів

33 грн

8 грн

Варення з троянд

29 грн

-

Варення з білої черешні

37 грн

5 грн

Варення з вишні

14 грн

4,4 грн

Варення зі смородини

10 грн

3 грн

Варення з малини

11 грн

4,5 грн

Варення зі сливи

14 грн

1,5 грн

Варення з чорниці

12 грн

4,3 грн

Повидло яблучне

6 грн

1,2 грн

Продають домашнє

Якщо готувати варення самому ви не хочете, а в магазині дорого – багато тернополян продають готове домашнє варення на ринку або в інтернеті. На сайтах безкоштовних оголошень ми знайшли оголошення від тернополян, які продають домашнє варення. Півлітрова банка малинового, полуничного чи смородинового варення коштує дешевше, ніж в магазин – в середньому 40 – 50 гривень.

Також в інтернеті можна знайти незвичайне варення з соснових шишок по 100 – 150 гривень за півлітрову банку.

А ви готуєте варення самі чи купуєте в магазині? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up