Громада зупинила розтрату. Замість 1,6 мільйона на дорогу пішло 270 тисяч

Громада зупинила розтрату. Замість 1,6 мільйона на дорогу пішло 270 тисяч

Гроші. На ремонтах, кажуть знаючі, найпростіше «списувати» гроші: люди не прорахують, а з контролерами можна домовитись. Але це - до того моменту, поки місцева громада не візьме справи в свої руки

Незвичний прецедент трапився в селі Гаї Розтоцькі. Там місцева влада під час сесії прийняла рішення про ремонт дороги (а по суті – її прокладання - прим. авт.) від центрального проїзду до церкви. Довжина дороги, яку мали капітально відремонтувати — близько 250 м. Вартість робіт, яку передбачила влада, - 1,6 млн грн. Проте громада вирішила по-іншому.
У шість разів дешевше
Люди скасували рішення депутатів та голови і змусили їх прийняти нове.
 - Ми поцікавились у підприємств, які займаються ремонтами, скільки б коштувала така дорога, - говорить місцевий житель, агропідприємець Степан Шеліга. – І сума, яку ми почули, була в рази менша. Зокрема, місцевий підприємець озвучив близько 200 гривень за метр. Нехай він місцевий і дешевше робить. Та навіть якщо ту суму помножити на два, дорога коштувала б близько півмільйона. На зборах громади ми заборонили сільській раді робити ремонт за мільйон шістсот тисяч гривень та зобов’язали укласти угоду з підприємцем, який зробив ту ж дорогу за 270 тисяч. Так, це не автострада. Але для існуючих потреб та дорога дуже добра. Головне ж - громада зекономила 1 млн 330 тис. грн.
Подібним шляхом, можливо, піде й громада Залізців. Там сільська рада також вирішила відремонтувати бічну дорогу. Передбачила на це 3 млн 394 тис. грн. На одній сесії затвердили одразу три угоди, датовані 8 серпня 2016 р., - на виготовлення проекту, дослідження грунтів і власне ремонт. Підрядником визнали ПП «Компанія «Європейські дороги».
 - Голова на сесії запевнив, що є нормальний проект, під який один мільйон виділяє наш бюджет, а два мільйони - область, - розповідає депутат Залозецької селищної ради, голова земельної комісії Василь Пошва. - Депутати підтримали, бо ж добре, коли є такі суми на необхідні роботи. До нашого відома не доводили нюанси щодо фірми: її можливості, потужності. Ми лише назву бачили, але в залі пролунало, що фірма нормальна. То було в серпні. Минуло два місяці. Роботи нема. Разом з тим дізнались, що з кар’єру сусіднього села почали возити щебінь.
Чоловік поцікавився в місцевого підприємця, якою могла б бути вартість і травалість робіт. Причиною такого інтересу, як каже він, є досвід сусіднього села, де громада зекономила левову частку грошей. З’ясувалось, що об’єкт не є складним, а вартість може бути в рази нижчою.
- Потім я дізнався, що у районі лише зараз відбуваються пошуки техніки для роботи, - говорить пан Василь. - Тобто ми вже платимо фірмі, а відбувається казна-що. Тому 22 вересня я направив депутатське звернення з проханням створити комісію, яка мала б з’ясувати використання коштів на техніку, оплату праці, матеріали. З того моменту робота припинилась. А відповіді так і немає. Натомість голова зібрав виконком, де повідомив, що через погоду роботи припиняють, фірма не виконала зобов’язань, тож угоду розірвуть. Вочевидь, наша увага відбила бажання продовжувати оборудку. Наразі роботи стоять.
Фірмі був лише місяць...
Цікавився питанням ремонту у Залізцях і народний депутат Роман Заставний. Інформація про це була в місцевих ЗМІ. Ми запитали у нардепа, чи все там гаразд.
- До ситуації у Залізцях варто підходити з обережністю, - пояснив пан Роман. - Там скоро вибори, бо ж утворили громаду. Ремонт може бути однією з тем для маніпуляції громадською думкою. Тому варто дочекатися завершення виборів, а тоді з’ясовувати всі обставини.
ПП «Компанія «Європейські дороги» селищна рада встигла переказати лише 190 тисяч 296 гривень. Після втручання місцевих депутатів роботи зупинили. Сама фірма, як можна побачити у Держреєстрі юридичних осіб, зареєстрована в липні 2016 р. Тобто за місяць до підписання мільйонних контрактів. Розмір її статутного капіталу - 10 тисяч гривень. Директор - Євген Володимирович Дем’янчук. Він же засновник, він же бенефіціарний власник.
Ми запитали у селищного голови Любомира Фесика, де він знайшов фірму, яку суму робіт визначив, чи не шукав дешевших виконавців.
- На сесії ми затвердили три угоди, але підписали лише одну - на 634 тисячі, - пояснює селищний голова. - Після підписання угоди роботи розпочали, а потім припинили. Я звернувся з цього приводу в прокуратуру. Якщо фірма з дня на день не відновить роботи, через суд будемо вимагати повернення сплачених коштів. Лише частину сплатили. Роботи будемо завершувати своїми силами. Щодо решти сум, які відображені в інших угодах, то ми сподівались на співфінансування. Але його на комунальні дороги немає.
Сподіваємось, правоохоронці дадуть оцінку діям усіх учасників процесу, а громада Залізців таки скористається досвідом Гаїв Розтоцьких та візьме ремонт під свій контроль.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up