Партнер рубрики Події

Хірурга, через помилку якого не стало 12-річного Романа Кулака, знову відсторонили від роботи

Хірурга, через помилку якого не стало 12-річного Романа Кулака, знову відсторонили від роботи
  • Хірурга, який фігурує у справі про смерть 12-річного тернополянина Романа Кулака, таки  відсторонили від роботи.
  • Адвокати медика наполягали на тому, що їхнього клієнта не можна відсторонювати, бо таким чином порушується його право на працю.   

Також захист добивався відводу судді, що мала розглядати клопотання про відсторонення та добивався, аби батько  хлопчика був тільки вільним слухачем під час розгляду клопотання. Про це розповів батько хлопчика Володимир Кулак.

Нагадаємо, 28 грудня 2018 року двом медикам Жидачівської райлікарні оголосили про підозру у вчиненні злочину за ч.2 ст. 140 КК “Неналежне виконання професійних обов’язків”. Йдеться зокрема про чергову по лікарні, яка поклала дитину із заворотом у інфекційне відділення та черговому хірургу, який не побачив того ж завороту і не зробив необхідного у таких випадках. Обом медикам обрали міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання. Однак хірурга, якого на відміну від чергової по лікарні так і не звільнили після смерті хлопчика, ще й відсторонили на два місяці від роботи. Медик звернувся до апеляційного суду, який задовольнив його скаргу та скасував рішення суду 1-ї інстанції.  

  - Слідство знову звернулось з клопотанням про відсторонення  хірурга від посади до суду першої інстанції, - розповідає Володимир Кулак. -  Минулого разу суддя апеляційного суду так і сказала, що якщо слідство підготується більш грунтовно,  то може знову звертатись до суду першої інстанції. Ось вони і звернулись. 24 січня слухання було призначене на 15.00, прийшли ми і адвокати лікаря. Останні хотіли відводу судді, оскільки минулого разу справу про відсторонення розглядала ж та сама суддя, яка задовольнила клопотання слідства. Врешті, відводу судді не сталося і все це затягнулося до 18.00. Продовжили розгляд наступного дня, 25 січня, і суд знову відсторонив лікаря від роботи.  Щоправда, так як вже пройшло трохи часу від дати оголошення про підозру, то цього разу медика відсторонили вже лише на місяць, до 28 лютого. 

Захист, за словами пана Кулака, знову наполягав на тому, що медик має право на працю, що йому треба працювати, бо в нього хворі батьки. 

- Хотіли, щоб я не виступав у суді, - додає він. - Хотіли прирівняти мене до простого слухача, мовляв справа про відсторонення мене не стосується. Переконували, що наразі це стосується тільки слідства і їхнього клієнта. Однак суддя не стала на їхню сторону.

На скасування рішення суду першої інстанції першого разу, на думку пана Кулака, могло вплинути і надання фігурантом справи ряду документів: клопотання головного лікаря, позитивна характеристика, клопотання голови райдержадміністрації.

- Я спілкувався з головою райради і виявилось, що його трохи ввели в оману. Тому цього разу він уже не давав ніякого клопотання, - додає пан Володимир. - Окрім того, у наданій характеристиці з лікарні  першого разу йшлося про те, що за час роботи у хірурга не було проблем, стягнень, а це неправда. Бо ще минулого року він отримав догану у зв’язку із нашим випадком. Тож я звернувся у поліцію і та відкрила кримінальне провадження у зв’язку з поданням до суду неправдивих даних. 

Районний хірург, за словами пана Кулака, може знову спробувати скасувати рішення про відсторонення. Однак тернополянин здаватись не збирається. 

- Знаєте, уся ця ситуація із відстороненням якраз добре показує прогалини в законодавстві, - додає він. - Бо дуже важко для слідства відсторонити медика на час досудового розслідування, треба мати залізні аргументи, докази. Але для керівництва лікарні зробити це - елементарно, але цього не відбулося. І це якраз показує, що не на своєму місці головний лікар. Замість того, щоб навести лад у медзакладі після трагедії, і керівництво лікарні, і місцева влада кинулись тоді прикривати своїх. Ніхто не думає про те, що ким би ти в житті не був, кожному із нас доводиться звертатись у лікарню.  І кожен з них може потрапити до рук таких от професіоналів, як потрапив мій син. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up