Як вибрати солодкі мандарини? Поради продавців

Як вибрати солодкі мандарини? Поради продавців
  • Мандарини корисні і смачні фрукти, в яких є велика кількість вітамінів, які так необхідні організму в зимовий час.
  • Але навіть одна зіпсована чи оброблена нітратами мандаринка може нашкодити здоров'ю. 
  • Є кілька правил, які допоможуть вибрати смачні, солодкі і головне, безпечні мандарини. 

Щоб з'ясувати, як правильно вибирати мандаринки, ми пішли на тернопільський овочевий ринок, який в народі ще називають "за сіткою". Продавці розповіли, що мандарини є різних сортів і їх завозять з різних країн. 

- Покупцеві варто питати, звідки мандарини, хоча зазвичай країну вказують на табличці з ціною, - розповідають продавці. - Грузинські мандарини мають кисло-солодкий смак, соковиті і екологічно чисті. Мандарини з Греції мають кислинку, іспанські - солодкі і соковиті, ізраїльські - солодкі з блискучою шкіркою. Турецькі мандарини значно дешевші, але кисліші. 

Поки продавець розповідала про мандарини, чоловік, який купував фрукти, поділився своїм секретом вибору цитрусових.

- Найкращий спосіб визначити чи смачна мандарина - просто її почистити і з'їсти, - каже чоловік. - А якщо серйозно, то є спеціальний прилад, який вимірює кількість нітратів. Але він дорогий, десь тисячу гривень. Ще можна за кольором і шкіркою вибрати: мандарина має бути помаранчевою і з тонкою шкіркою.

Пані Зоряна, яка є власницею кіоска на продуктовому ринку, продає мандарини з Греції. Там сестра пані Зоряни з чоловіком мають свої сади і звідти передають мандарини у Тернопіль.  Мандариновий сезон розпочинається з листопада і завершується у березні. Як розповіла пані Зоряна, минулого року, наприклад, в Греції був сильний мороз і українська митниця не пропускала мандарини на Україну.

- Навіть, якщо це один урожай і один сорт, все одно всі мандарини мають бути різними: меншими, більшими, жовтішими, - розповідає пані Зоряна. - І якщо вони не кроплені, то мусять мати дефект, але незначний. Якщо мандарина ідеальна, то значить пофарбована або чимось оброблена. От самі подумайте, якщо купуєте яблуко і воно з хробаком, значить натуральне. Так і мандарини.

Мийте мандарини з милом

Продавці цитрусових на ринку радять звертати увагу не лише на колір, який має бути яскраво-оранжевим та рівномірним, без плям. При стисненні шкірки повинен бризкати сік. Шкірка повинна добре відділятися. Якщо шкірка тонка, то мандарини будуть солодкі. На шкірці не повинно бути різних плям і гнилі.

Але навіть стиглі мандарини можуть виявитися не солодкими, а кислими. Солодкі плоди бувають в основному середніми або великими. Коли купуєте мандарини, можете попросити кілька дольок спробувати, щоб на сто відсотків переконатися, що мандарини солодкі і соковиті. Але перед вживанням мандарини варто як слід помити. 

- На мандариновій шкірці ще можуть залишатися сліди від личинок середземноморських мух, і якщо вони потраплять в кишечник, то можуть привести до отруєння, - кажуть продавців. - Також це врятує, якщо мандарини чимось оброблені. Мити шкірку слід з милом. І це стосується не тільки мандаринів, а й усіх овочів і фруктів.

Не купуйте липкі мандарини. Щоб зберегти мандарини під час транспортування, на ниїх часто наносять хімікат етилен - токсин, який небезпечний для людського організму, так як здатний накопичуватися в печінці. Тому якщо при покупці мандарини липнуть до ваших рук, краще він них відмовитися.

Мандарини повинні бути пружними. Якщо після натискання на фрукт пальцем на мандарині залишаються вм'ятини, швидше за все, при зберіганні або транспортуванні товар перемерз. Такі фрукти краще не їсти, як і мандарини, на яких є зелені плями - вони свідчать про хвороби мандаринового дерева. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up