Партнер рубрики Події

Тернополяни хочуть, щоб на Злуки був сквер, а не чергові будови! Що придумали і як можемо допомогти?

Тернополяни хочуть, щоб на Злуки був сквер, а не чергові будови! Що придумали і як можемо допомогти?
  • У вівторок, 26 жовтня, стартувало голосування за проєкти «Громадського бюджету». Тернополяни пропонують різні ініціативи, щоб покращити комфорт міста. Найкращі ідеї, які наберуть потрібну кількість голосів, профінансують з місцевого бюджету та втілять у життя.
  • Серед проєктів – облаштування скверу на проспекті Злуки. Зелена зона там не в найкращому стані. Що пропонують тернополяни, щоб зберегти насадження та створити нове місце відпочинку – читайте у матеріалі.

Невелика зелена зона на проспекті Злуки, яка розташована між Церквою святого апостола і євангеліста Івана Богосолова та парком Національного відродження, у занедбаному стані. Мешканці мікрорайону «Сонячний» організувалися, щоб на цьому місці створити сквер. Вони збирали підписи та зверталися з петицією до міськради, щоб цьому місцю офіційно присвоїли статус скверу. Це вдалося зробити.

Читайте також:

 «Ми хочемо гарну зелену зону, а не смітник»: тернополяни збирають підписи, щоб облаштувати сквер на Злуки

Відео дня

Хочуть сучасний сквер

Тернополяни, які живуть неподалік або щодня там ходять, кажуть, – це місце в занедбаному стані. Немає нормального освітлення, влітку трава вище людського зросту, там купа сміття. Вночі ходити повз насадження страшно, тому люди обходять це місце.

– Тут є кленовий та березовий гай, – каже автор проєкту, громадський активіст Віталій Чубатий. –  Наш проєкт передбачає декілька локацій. Це відновлення головної алеї, встановлення освітлення, лавочок урн. У Березовому гаю дерев вже менше, деякі сохнуть. Тут ми хотіли б зробити місце для відпочинку людей – клумба, підсвітка, лавочки, урни. Ідеї обговорювали, так і дійшли до концепції нового скверу. Зібрали підписи.

Отже, тут хочуть облаштувати освітлення алей. Також зробити нові тротуари та велодоріжки. Як кажуть місцеві, тротуар не ремонтували ще з радянських часів. Він увесь у вибоїнах, а коли дощ – треба долати калюжі та болото.

Загалом на реалізацію проєкту потрібно 2 млн гривень – саме таке фінансування для великих проєктів громадського бюджету у 2021 році. Минулого року ця сума була меншою – 1,5 млн. Активісти розрахували, на що можна буде витратити ці кошти, щоб привести до ладу зелену зону. Сюди входить:

  • облаштування освітлення;
  • облаштування тротуарів та велодоріжок;
  • монтаж пандусу та сходів;
  • встановлення лавок та урн;
  • встановлення велопарковки тощо.

Майданчик для вигулу собак

Чимало людей кажуть – хотіли б, щоб частинку скверу виділили для майданчика для вигулу собак. Тернополянка Наталя Чушенко має собаку, однак спеціально відведеного місця для тренування чи вигулу улюбленця немає.

– Я хочу, щоб це місце стало кращим, – каже пані Наталя. – У мене є пес, і я маю багато друзів та знайомих, у яких теж є домашні улюбленці. Хай би тут провели благоустрій і виділили частину території для вигулу собак. У місті таких зон бракує. Немає ніяких майданчиків для тренувань тварин. Немає загороджених окремих територій, для вигулу, щоб не заважати іншим.

У проєкті громадського бюджету передбачили такий майданчик. Він має бути огороджений, а на його території хочуть встановити елементи для тренувань собак: гірка, бар’єр, колеса, трамплін, тунель, тощо. Також планують встановити станції для прибирання за тваринами, лавки, освітлення, тощо.

Хочуть більше насаджень

Крім благоустрою, у сквері хочуть висадити більше нових насаджень. На це по розрахункам авторів проєкту потрібно приблизно 25 тис. гривень. В цю суму входить і вартість роботи. Закупити планують декоративні кущі та газонну траву:

  • Самшит 70 шт;
  • Ялівець Козацький 30 шт;
  • Магнолія 4 шт;
  • Павлонія бузкова 4 шт;
  • Туя 40 шт;
  • Газонна трава - 100 кг.

Мешканці просять підтримати цю ініціативу, адже сюди зможуть приходити відпочити всі охочі, а тренувальний майданчик для собак буде першим у Тернополі. Але головне – мешканці хочуть зберегти зелену зону, адже бояться, що якщо сквер буде занедбаний, то його рано чи пізно можуть забудувати.

Як підтримати?

Щоб підтримати ініціативу – можна проголосувати за проєкт. Це можуть зробити лише жителі Тернопільської громади. Голосування триватиме до 9 листопада 2021 року. Тому автори просять всіх небайдужий підтримати ініціативу та зробити місто кращим та комфортнішим.

Пeреходьте за посиланням: https://budget.e-dem.ua/6110100000/project/19089 Проєкт №21 «Благоустрій скверу по проспекту Злуки».

За кілька годин від старту голосування ідею підтримали вже 87 місцевих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Taras M

    Підтримую.
  • Андрій Залеський

    Обов'язково проголосую за сквер на Злуки. А ще було б непогано обладнати в тому сквері тренажерний майданчик і скейт-парк.
  • Надія Гнатюк

    Місце для  вигулу собак обовязково
  • Катерина Гордзій

    Дуже розумний вибір і підхід.Ті ''джунглі''давно пора розчищати і сквер це найкраще що можна зробити!

keyboard_arrow_up