Партнер рубрики Події

Як підприємець з Тернополя вирішив "обійти" карантин та створив у клубі храм. Чи законно це?

Як підприємець з Тернополя вирішив "обійти" карантин та створив у клубі храм. Чи законно це?
  • "Братство Лисих" - саме так називається нова релігійна організація, яку створив тернопільський підприємець Тарас Ковальчук разом з однодумцями у своєму приватному клубі.
  • Відповідно до нових карантинних обмежень, у суботу та неділю уряд заборонив діяльність закладів харчування та розважальних закладів, а от діяльність релігійних спільнот дозволена. 
  • Як виникла така ідея, чи законні ці дії, читайте у матеріалі. 

- 12.11.2020 десять однодумців на загальних зборах проголосували про створення релігійної організації "Братство Лисих" та затвердження статуту. Тому на ці вихідні хостел буде працювати у форматі монастиря, "Леліві" - трапезна, "Лисий" - храм, - пише підприємець Тарас Ковальчук на своїй сторінці у Фейсбук. 

Вже 13 листопада міський голова Тернополя Сергій Надал заявив, що Тернопіль відмовляється від карантину вихідного дня, але створенню "Братства" це не зашкодило. 

- Ми ж не знаємо, що влада задумає завтра або післязавтра, - каже пан Ковальчук. - Тут йдеться про протест. І ми продовжуємо оформлення документів, щоб "Братство Лисих" існувало офіційно.

Відео дня

"Протести не допомогли"

Нагадаємо, Тарас був співорганізатором протестів тернопільських підприємців проти введення "Карантину вихідного дня".  Деталі тут

Тарас Ковальчук каже, що пікети, протести на національному рівні, спроби достукатись до влади та пояснити, що логіки карантину вихідного дня нема, не допомогли. Тому підприємці вирішили шукати юридичні способи, як обійти карантин. 

- Якщо уряд починає робити абсурдні речі. які не мають ніякого логічного порядку, то я думаю, що варто протидію варто робити відповідного характеру, коли це виходить за межі логічного пояснення, - говорить підприємець. - Ми побачили юридичну колізію та вирішили піти таким шляхом. 

У чому віра "Лисих"?

Я писав про те, що головна віра в тому, що "Лисі рулять", лисі - це сонцесяйні. Це не про одяг, зачіску, це стан душі, - продовжує Тарас Ковальчук. - Це питання не про релігію, не про церкву. Це питання про те, у які умови влада пробує загнати бізнес. Ми намагались достукатись нормальними шляхами, але нас не чули. Можливо, почують так. 

Разом з Тарасом Ковальчуком в організацію вступили ще 10 тернопільських підприємців. Зараз нова релігійна організація на стадії оформлення документів. 

- Десять осіб, які реєструються нотаріально, оформлюють протокол зборів, статут та подають документи в ОДА. Тобто зараз у нас процес реєстрації, але відповідно до Конституції, ми маємо право проводити служіння вже, - каже він. 

Також пан Ковальчук посилається на ст. 35 Конституції України: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність».

А ще - на досвід спортивного залу в Польщі, який на час карантину став "Храмом тіла". Деталі у матеріалі видання "5 канал"

Як зареєструвати релігійну організацію?

Як розповідає начальник управління релігій та національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький, до нього тернополяни, які хочуть створити "Братство Лисих" звертались на усні консультації. Документів наразі не подавали. 

- Згідно із законом "Про свободу совісті і релігійні організації" в ОДА реєструють статути релігійних громад. Всіх інших релігійних організацій: монастирів, місій, релігійних центрів, статути реєструють в Міністерстві Культури України, - пояснює він. 

Процес реєстрації релігійної громади ви можете дізнатись у Законі "Про свободу совісті та релігійні організації" за посиланням тут

- Цей закон передбачає термін реєстрації релігійної громади від місяця до трьох, - продовжує Ігор Кульчицький. - Якщо ми говоримо про релігійну організацію, там потрібно вказувати віросповідання. Це не просто громадська організація. Під час реєстрації також робиться регілієзнавча експертиза, яка визначає, чи це справді об'єднання релігійного спрямування. 

Чи законні такі дії?

Про те, чи може релігійна організація працювати у форматах закладу харчування та хостелу, спілкуємося із юристом Андрієм Кукурудзою.

- Важко сказати, чи можуть бути такі дії незаконними. Якщо юридично правильно оформлено документи про діяльність таких організацій, то і фактично вони можуть діяти в таких форматах. Однозначної відповіді на це питання у мене немає. Навіть якщо правоохоронці виявлять порушення - то діяльність організацій може заборонити лише суд, - каже він. 

Наразі достеменно невідомо, як буде діяти у Тернополі "карантин вихідного дня", адже міська влада не погоджується із такими карантинними вимогами центральної влади.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Луцык Егор

    Старі боги прагнуть повернутися.
  • Ярослав Омелян

    Гроші зароблені таким способом до добра не доведуть....
  • Дішкович Діоген

    якщо він щей за комуналку в двічі менше братиме і податки не платитиме це буде номер
  • Лана Даль

    Дибелизм!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up